5 misvattingen over het opvoeden van kinderen
Het opvoeden van kinderen is geen makkelijke taak. Iets dat ouders altijd in gedachten moeten houden, is dat ieder kind anders is. Geen twee kinderen zijn ooit hetzelfde als het gaat om gedrag, houding en gedachten. Kinderen komen op de wereld als een onbeschreven blad.
Ouders hebben vaker wel dan niet de neiging om vooringenomen ideeën te hebben over hoe ze moeten handelen. Voordat hun kind wordt geboren, lijken ze te denken dat ze alles al weten over het ouderschap en dat ze alles perfect zullen doen als ze de regels volgen die ze in de opvoedboeken vinden.
Iets wat veel ouders zich niet realiseren, is dat als hun kinderen groeien en leren, ze samen met hen leren. Ouder zijn betekent dat je voortdurend meer over jezelf leert en ontdekt.
Ouders kunnen echter nog steeds fouten maken. Als hun kind groeit, blijven ze leren hoe ze hem of haar het beste kunnen opvoeden. Dit betekent dat het essentieel is dat ze leren van hun fouten, als ze hun kinderen goed willen opvoeden. Nu zullen we het hebben over een aantal misvattingen over het opvoeden van kinderen.
5 misvattingen van ouders over het opvoeden van kinderen
“Ouders hebben altijd gelijk”
Deze misvatting is eigenlijk vrij ouderwets. De meeste volwassenen hebben dit minstens wel één keer van hun eigen ouders gehoord. Volgens deze misvatting zijn ouders voorbeelden voor hun kinderen. We zeggen echter niet dat dit niet waar is.
Een voorbeeld zijn betekent echter niet dat je perfect bent. Fouten maken is menselijk en ouders zijn daar niet van vrijgesteld. Het is belangrijk om deze misvatting achterwege te laten, omdat het een enorme druk op kinderen legt.
Denk hier eens over na: als je denkt dat jouw opvoedingsvaardigheden perfect zijn, dat jij zelden fouten maakt en dat jij wilt dat jouw kind precies zo is als jij, hoe zou jij je dan voelen als je zag dat jouw kind niet zo ‘perfect’ was als jij? Denk je dat de druk die je op hen hebt gelegd gezond is? Dat is niet zo, want het kan een zeer zware last voor hen zijn.
Bovendien zijn deskundigen zich er volledig van bewust dat ouders voortdurend fouten maken. Ze geven hier echter geen berisping voor, omdat het volkomen normaal is. Integendeel, ze geloven dat fouten perfecte leermogelijkheden zijn.
“Zeg nooit nee tegen je kind, daardoor raken ze gefrustreerd”
Sommige ouders vinden het een slecht idee om ‘nee’ te zeggen tegen hun kind en vinden dat ze hun kinderen altijd moeten geven wat ze willen om hem of haar gelukkig te houden. Frustratie maakt echter een deel uit van het dagelijks leven.
Betekent dit dat je je kinderen opzettelijk moet frustreren? Nee, natuurlijk niet. De dingen zijn niet zwart of wit, er zijn overal nuances, vooral in het ouderschap en de opvoeding van kinderen. Je moet dus niet overal ‘ja’ op zeggen, maar je hoeft ook niet alle wensen van het kind zomaar in te willigen.
Als je kind een driftbui heeft, is de oplossing niet om het kind te geven wat het wil, zodat het stopt met huilen. Het is juist het tegenovergestelde. Een krachtige reactie en je kind motiveren om zijn of haar houding te veranderen levert meestal betere resultaten op. Vergeet niet om geduld met ze te hebben. Uiteindelijk zijn het gewoon kinderen.
We weten dat dit niet altijd makkelijk is. Soms is het heel moeilijk om geduld te hebben, vooral wanneer het gedrag ongepast is. Na verloop van tijd zul je echter positieve resultaten zien. Aan de ene kant verbetert dit het gedrag en de houding van kinderen. Aan de andere kant leert het ouders om standvastig te zijn in hun overtuigingen.
“Ik weet precies wat mijn kind nodig heeft”
Dit is een andere veel voorkomende misvatting over het opvoeden van kinderen. Het gaat vaak samen met het eerste misverstand dat we hebben genoemd.
Geef hier een antwoord op: is het wel mogelijk om alles wat kinderen willen te weten? Zijn we zo empathisch dat we in staat zijn om in hun geest te kijken en precies te weten wat ze nodig hebben en wensen?
Ouders die dit echt geloven, hebben de neiging om in een autoritaire houding te vervallen. Als gevolg daarvan negeren ze de eigen ideeën en behoeften van hun kind.
Wat als de zaken omgedraaid zouden worden? Ik denk dat je het niet leuk zou vinden als mensen niet naar je willen luisteren, je niet waarderen en je niet begrijpen. Waarom zou je dat dan doen tegenover je kind?
Ouders moeten niet in de val trappen dat ze denken dat ze beter weten wat hun kinderen nodig hebben dan ze in werkelijkheid doen. Een van onze plichten als ouders is om naar de behoeften van hun kinderen te luisteren en te proberen aan die behoeften te voldoen, zolang ze binnen onze mogelijkheden blijven.
“Mijn kind zal dit geweldig vinden”
Het is gek hoe vaak deze misvatting voorkomt. Vaak (zo niet altijd) willen ouders dat hun kinderen dezelfde dingen leuk vinden als zij. Erger nog, ze laten ze deelnemen aan activiteiten die ze niet leuk vinden, zodat ze dingen kunnen bereiken die zij zelf niet konden bereiken.
Als we bijvoorbeeld van voetbal houden, zouden we onze kinderen kunnen dwingen om op voetbal te gaan. We willen dat het schilders, schrijvers, acteurs, atleten of muzikanten worden. In plaats daarvan zouden we gewoon aan de kinderen zelf moeten vragen waar ze geïnteresseerd in zijn.
Misschien heeft je kind niet dezelfde wensen als jij. Daar is niets mis mee, en ook niet met het aanmoedigen van kinderen om dingen te proberen en te kijken of ze het leuk vinden. Sommige kinderen hebben immers wel dezelfde interesses als hun ouders!
De fout is echter om ze activiteiten te laten doen die ze niet leuk vinden, enkel en alleen omdat wij willen dat ze het doen. We willen allemaal dingen doen die ons gelukkig maken, en kinderen zijn daarin geen uitzondering!
“Wij zijn de ouders, dus wij hebben de macht”
Dit is een andere veelvoorkomende foute overtuiging van ouders over het opvoeden van kinderen. In veel gevallen eindigen ruzies met zinnen als “omdat ik het zeg” of “omdat je in mijn huis woont.” Kun je je de machteloosheid en frustratie voorstellen die dit bij kinderen veroorzaakt? Heb je ooit geprobeerd om jezelf in hun plaats te zien?
Stel je voor hoe gefrustreerd je je zou voelen als je baas je dat soort antwoorden zou geven. Je kinderen voelen zich hetzelfde. Vergeet niet dat, ook al ben jij de ouder, zij ook enige onafhankelijkheid en leiderschap moeten hebben.
Ouders hebben meer ervaring en willen altijd het beste voor hun kinderen. Je moet echter ook rekening houden met de mening van je kind. Dit zal hen aanmoedigen om vertrouwen in je te hebben en op je te kunnen rekenen.
De waarheid is dat, hoe moeilijk het ook is, je moet proberen om zo rustig mogelijk met je kinderen in gesprek te gaan. Het is altijd beter om een overeenkomst met je kind te sluiten dan hem of haar te straffen of boos op hem of haar te worden.
Dit artikel is bedoeld als richtlijn voor ouders. We verwachten echter niet dat ze zich bij elke stap van de weg aan alle regels houden. Als deze veelvoorkomende misvattingen geen belletje doen rinkelen, moet je er misschien mee experimenteren om het resultaat zelf te zien.
Het is belangrijk om je bewust te zijn van de manier waarop je kinderen reageren op prikkels, zodat je leert wat het beste voor hen is.