5 Mariela Michelena quotes over relaties

5 Mariela Michelena quotes over relaties

Laatste update: 11 september, 2018

De jaren verstrijken en we worden ouder, maar we zijn ook vast gaan zitten in illusies en verwachtingen die ervoor zorgen dat onze relaties de ene na de andere ramp worden. We stoten ons steeds aan dezelfde steen. Misschien kan Mariela Michelena ons helpen om sommige van die oude overtuigingen voor eens en voor altijd kwijt te raken en ze in te ruilen voor meer gezonde versies.

Mariela Michelena quotes

1. “Lijden door de liefde is gratis”

Mariela Michelena zegt iets heel krachtigs hier. Soms kun je lijden voorkomen, maar soms ook niet. In de laatste gevallen kunnen we winst boeken wanneer we de pijn intelligent weten te managen. Misschien lijd je omdat je geen kinderen kunt krijgen of omdat je niet genoeg geld hebt om aan je behoeften te voldoen.

Als we het echter hebben over lijden voor de liefde, dan hebben we het over een lijden als resultaat van niet liefhebben of niet goed liefgehad worden. Heeft hij of zij geen respect voor je? Ben je met iemand omdat je bang bent om alleen te zijn? In deze gevallen heb je verdriet van een ongezonde liefde.

Als we lijden voor de liefde, dan krijgen we daarvoor niets terug, ook al denken we vaak van wel. “Als ik niets zeg, dan blijft hij wel bij me; als ik niet zeg wat ik denk, dan verlaat hij me vast niet.” Deze gedachten maken een relatie ongezond en onze houding zelfdestructief. Het is het niet waard.

Lijden voor de liefde

2. “We maken van elke oude kikker die we tegenkomen de prins op het witte paard”

Dit is een van de Mariela Michelena quotes waar ze het heeft over de klassieke, eeuwige zoektocht naar onze ‘prins op het witte paard’. Een zoektocht die vaak niet goed eindigt, omdat we door onze frustratie die we hebben over dat hij maar niet langs komt, van elke oude kikker een prins op het witte paard maken.

Uiteindelijk krijgen we het toch voor elkaar om onze oogkleppen af te doen en de echte realiteit te zien. Dan voelen we ons bedrogen door die andere persoon, terwijl we zelf degenen zijn die hem of haar idealiseerde.

Veel mensen wachten niet totdat ze iemand echt leuk vinden. Anderen krijgen hoop en verwachtingen bij de allereerste begroeting. Haast is nooit goed; zeker niet wanneer het op relaties aan komt. Op dit punt zouden we af moeten gaan wegen wat het is dat we willen en waar we naar op zoek zijn. Dan moeten we onze ogen openen om te zien of de persoon die we voor ons hebben met dat beeld overeen komt.

“Hoe meer we de liefde ophemelen en verheerlijken, des te meer afhankelijk en uitgeput we raken”

-Mariela Michelena-

3. “Een man is geen baby”

Heel veel mensen behandelen hun partner alsof het een baby is. Een vrouw gedraagt zich bijvoorbeeld als een moeder en behandelt haar vriend of man alsof hij een klein kind is. Er is een bijpassende reactie, wanneer de “baby” haar onvoorwaardelijke liefde biedt.

Onvoorwaardelijke liefde is een liefde zonder voorwaarden. Zoals Mariela Michelena zegt, “de persoon die lief heeft met onvoorwaardelijke liefde, biedt het aan omdat ze het willen, omdat ze het zo voelen en omdat zij de beslissingen maken in de relatie.” Er is geen wederkerigheid nodig. Het is genoeg – of meer dan genoeg – op zichzelf. Het is de liefde die we kunnen geven aan een kind, maar niet aan een partner.

Als we stoppen met het analyseren van de situatie, realiseren we ons dat het liefhebben van een man alsof het een baby is, simpelweg een illusie is, een fantasie in ons hoofd. Doen we onze ogen open, dan realiseren we ons dat dit kind een baard heeft, volwassen is en zelfvoorzienend. Hem onvoorwaardelijke liefde geven staat gelijk aan het geven van enorme macht aan iemand die ons veel pijn kan doen. Feitelijk, zegt het veel over hoe weinig we van onszelf houden.

Een man is geen baby

4. “Levenslange passie? Sommige mensen kunnen het hebben, maar de meesten niet”

Mariela Michelena waarschuwt ons over de algemene overtuiging dat wanneer we echte liefde hebben gevonden, dat de passie dan nooit zal verdwijnen. Maar dat is niet waar. Uiteindelijk, kan liefde alleen er niet voor zorgen dat de passie voor altijd op hetzelfde niveau blijft. Dit moeten we zelf doen door middel van actie en toewijding.

Hoewel er koppels zijn waarbij de passie langdurig aanhoudt, is het “normale” scenario dat het moeite kost om te onderhouden. Als dat niet gedaan wordt, dan verdwijnt het misschien en veroorzaakt het problemen en frustratie.

“We eisen dingen van het leven die het ons helemaal niet hoeft te geven. En we eisen van onszelf een soort geluk waar we helemaal geen reden voor hebben”

-Mariela Michelena-

5. “Vrouwen zijn in staat om zichzelf op te offeren voor de liefde”

Deze laatste gedachte van Mariela Michelena die we met je delen is er een die heel erg belangrijk is. Het gaat om de realisatie van de grenzen van de liefde: wij bepalen wat we geven. In alle relaties zouden we duidelijke grenzen moeten hebben.

Deze grenzen zijn anders voor elke persoon en voor elke relatie. Sommige mensen tolereren bijvoorbeeld geen ontrouw. Voor andere bestaat er misschien tolerantie afhankelijk van hoe het gebeurt (een one night stand versus meerdere keren vreemdgaan bijvoorbeeld). Het blijft voor ons allemaal belangrijk om onze grens te bepalen.

Opofferen voor de liefde

Het lijkt er echter op dat we dit allemaal vergeten wanneer we in een relatie belanden. We zijn in staat tot de gekste dingen. Alles om maar vast te kunnen houden aan iets wat misschien niet eens stand houdt. Is het omdat we geen grenzen hebben? Hebben we echt zo weinig eigenwaarde?

De truc om niet in een destructieve relatie te vervallen is om goed te zorgen voor onze eigenwaarde. We moeten niet de grenzen overschrijden die we in lijn met onze waarden hebben vastgesteld. Boven alles, moeten we echter leren om onszelf los te maken van de overtuigingen en verwachtingen die ervoor zorgen dat we mensen idealiseren. Wellicht ook interessant voor jou

Destructieve relaties: waarom houden we ze in stand?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Destructieve relaties: waarom houden we ze in stand?

Hoe hard we ook ons best doen, we blijven altijd over hetzelfde type mensen struikelen in relaties, waarmee we uiteindelijk destructieve relaties v...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.