5 gezonde gewoontes die geacht worden negatief te zijn
De huidige maatschappij geeft ons bepaalde richtlijnen voor ons gedrag. Van jongs af aan vertellen onze familie, scholen en leerkrachten ons hoe we ons moeten gedragen. We worden onderwezen over wat we moeten doen en wat we niet moeten doen. Er wordt ons verteld hoe we anderen moeten behandelen en hoe niet.
Uiteindelijk leren we een reeks van normen om relaties met anderen aan te gaan en te worden aanvaard in de samenleving. Als we deze normen niet accepteren en er niet aan voldoen, zullen we niet worden geaccepteerd. Het is een simpel en duidelijk proces.
“Ik ben altijd een rebel geweest… Maar aan de andere kant wilde ik geliefd en geaccepteerd worden en niet alleen een muzikant, dichter en krankzinnige zijn met een grote mond. Maar ik kan niet zijn wat ik niet ben.”
-John Lennon-
Bepaalde emoties bedwingen in het openbaar, onze reacties beheersen… dit zijn dingen die we hebben overgenomen om ons af te stemmen op het gedrag van iemand die wordt geaccepteerd. Maar wat gebeurt er als alles wat we onderdrukken eigenlijk positief is in plaats van negatief?
Een van de redenen achter het bedwingen en het onderdrukken van bepaalde emoties en gedrag, zoals huilen, is dat het wordt beschouwd als het tonen van zwakheid en kwetsbaarheid. Maar wat als het niet echt zo is? Wat als de maatschappij het mis heeft?
Vandaag zullen we zien hoe bepaalde vormen van gedrag die als negatief worden beschouwd, eigenlijk positiever zijn dan we denken. We zullen leren om dit soort gedrag vanuit een ander perspectief te zien. We kunnen misschien zelfs bewijzen dat het niet goed zou kunnen zijn om het verder te onderdrukken. Bent je klaar om ze te ontdekken en je perspectief te veranderen?
1. Woede uitdrukken
Woede is veel meer dan je alleen maar boos voelen. Als we woede voelen, voelen we ons alsof we op ontploffen staan, als we dat nog niet gedaan hebben. Zo ontploffen is geen sociaal geaccepteerd gedrag en het kan slecht van ons getuigen als we woede uiten.
Maar is het beter om het te onderdrukken? Als we dat doen, zullen we eindigen als een pot onder druk. Vroeg of laat zullen de omstandigheden alles overstromen en zal alles uiteindelijk exploderen. We zullen niet meer in staat zijn om onze woede te beheersen en we kunnen uiteindelijk de controle over alles verliezen.
Dit kan zeer schadelijk zijn op de lange termijn. Onze woede opkroppen kan ervoor zorgen dat gevoelens als afwijzing, haat en wrok zich opstapelen. We moeten woede nooit negeren of opkroppen. Het uiten ervan helpt ons om onszelf van die emotie te bevrijden. Onuitgesproken kan het alleen maar leiden tot meer kwaad en kan het niets nuttigs bieden.
Uit een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Utrecht blijkt dat wanneer mensen woede voelen en het uitdrukken, ze beter in staat zijn om hun doelstellingen en doelen te bereiken en zelfs groeien tot veel vasthoudendere en sterkere mensen.
2. Ik voel me verloren!
Is er iemand die zich nooit verloren heeft gevoeld, op zijn minst één keer in zijn leven? Op bepaalde momenten in ons leven hebben we allemaal het gevoel dat er iets is waarvan we gewoon niet weten hoe we ermee om moeten gaan, wat we ermee moeten doen of hoe we onszelf hierdor moeten gedragen. Dit is volkomen normaal, maar het is een gevoel dat we over het algemeen niet accepteren. Wij, als samenleving, zijn bang om ons verloren te voelen en dit kan grote bezorgdheid veroorzaken. We voelden ons alsof we tijd verliezen en overal de controle over verliezen.
Dit zou echter niet verder van de werkelijkheid kunnen zitten. Ons een beetje verloren voelen zal ons helpen om meer aandacht te besteden aan wat we om ons heen hebben. Onze zintuigen zullen alerter zijn en we zullen op een diepere en effectievere manier naar onze gevoelens en emoties luisteren. We zullen in staat zijn om onszelf en onze omgeving te observeren en dit zal ons helpen om onze ware weg te vinden.
Soms is het nodig om jezelf verliezen om jezelf te kunnen vinden.
3. Zich schamen om te huilen
Huilen is iets dat we, wanneer we ouder worden, leren te controleren. Wanneer we kleine kinderen zijn, huilen we om kleine dingen, maar wanneer we volwassen zijn, wordt het beschouwd als onvolwassen gedrag. Daarom hebben we geleerd om tranen te onderdrukken die, wanneer vergoten in het bijzijn van anderen, ons in een ongemakkelijke situatie kunnen plaatsen. We zijn kwetsbaar en we lijken uiteindelijk zwakke en kwetsbare mensen.
Huilen is echter zeer nuttig. Het kan alle gevoelens die ons pijn veroorzaken verlichten, alles dat ons laat lijden, alles dat eindeloos en overweldigend lijkt. Is het niet zo dat we ons meestal beter voelen na een tijdje gehuild te hebben? Dit komt doordat huilen de kracht heeft om te bevrijden en dit is iets wat we niet kunnen negeren of iets waar we zonder kunnen leven.
Als je moet huilen, huil dan. Bevrijd al je frustratie, pijn en andere emoties die je voelt en krijg weer een gevoel van interne balans.
4. Ergens doof voor zijn
Leren om te luisteren kan heel moeilijk zijn. In feite denken veel mensen dat ze goede luisteraars zijn, maar dit is meestal geen wederzijds gevoel. Weliswaar is luisteren goed, maar dat is niet altijd het geval. Wat betekent dat precies? Als we niet naar bepaalde meningen of kritiek luisteren, kunnen we voorkomen dat we ons gedwongen of onder druk gezet voelen om ons op een of andere manier te gedragen.
Soms maken we ons te veel zorgen over wat andere mensen over ons denken of zeggen. Wanneer dit gebeurt, verliezen we dat deel van onszelf dat het zuiverst is. Daarom kan het leren om te luisteren, maar ook het leren om doof te zijn voor dat wat in werkelijkheid geen voordeel voor ons heeft, een positief soort gedrag en gewoonte zijn.
Niet luisteren betekent niet negeren of anderen uitsluiten wanneer we met een groep mensen zijn. Niet luisteren betekent in dit geval simpelweg dat we voorzichtig moeten zijn. Het betekent het kennen van onze grenzen en het weten dat we ons nooit meer onder druk gezet moeten voelen door de woorden van anderen.
5. Onvermogen om zich aan te passen
Het aanpassen aan de omstandigheden en situaties is iets dat van ons wordt verwacht als mensen. Maar wat als, wat we ook proberen, we ons niet aan kunnen passen? Misschien voelen we dat we niet in onze werkomgeving passen of voelen we dat we niet passen in bepaalde sociale omgevingen… als dit het geval is, wat maakt het dan uit?! We moeten leren om afstand te nemen van dit soort situaties en erbuiten te zoeken om erachter te komen waar we ons echt thuis voelen.
Er is geen reden om ons overal aan aan te moeten passen. Dit soort gedrag zal ons alleen maar meer de nadruk laten leggen op onze comfortzone en voorkomen dat we nieuwe mogelijkheden verkennen en ons vollediger voelen.
“Alleen dwazen passen zich aan het leven aan; degenen die wijs zijn proberen het leven aan zichzelf aan te passen.”
-George Bernard Shaw-
Denk na over deze vijf soorten gedrag die negatief lijken te zijn, maar die eigenlijk grote positieve effecten kunnen hebben. Leer ze te uiten zoals ze zouden moeten zijn, maar laat ze nooit uit de hand lopen. Alles is gezond met mate. Het is ook gezond en belangrijk om onze opvattingen over wat maatschappelijk aanvaardbaar is in twijfel te trekken en ons af te vragen of de maatschappij het in feite mis kan hebben.
–-Afbeeldingen met dank aan Michael Cheval, Vladimir Kush, Nicoletta Ceccoli–