5 films die jou nog dagenlang laten nadenken

5 films die jou nog dagenlang laten nadenken
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Alejandro Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Films zijn in staat om ons vele emoties te laten voelen. Ze laten ons huilen van vreugde of verdriet. Sommige films laten ons lachen en inspireren ons. Meestal bekijken we echter alleen maar films wanneer we ons vervelen. Sommige films kunnen echter nog dagenlang in onze gedachten aanwezig zijn.

Als we echt van hun kracht zouden profiteren, dan zouden ze onze beste bondgenoten worden. Ze kunnen ons immers helpen om ons potentieel maximaal te ontwikkelen en ons denkvermogen te verbeteren.

In dit artikel bespreken vijf films die je nog dagenlang zullen laten nadenken en bespiegelen. De volgende keer dat je in de stemming bent voor een inspirerende of motiverende film, dan is elk van deze films een goede keuze. Zorg ervoor dat je ze met een open geest bekijkt. Je zal dan hun boodschap echt waarderen.

Films die je nog dagenlang laten nadenken

1. Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Wat zou er gebeuren als je iemand volledig uit je geheugen kon wissen? Wie heeft nog nooit gedacht hoe het leven veel beter zou zijn als ze zich hun ex niet zouden herinneren? Dat is waarover deze film gaat. In deze film beslist het hoofdpersonage om alle herinneringen die hij aan zijn ex-vriendin heeft te wissen en op die manier haar niet langer te missen.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Zoals het echter ook vaak in het echte leven gebeurt, zijn de dingen voor het personage van Jim Carrey niet zo gemakkelijk. Hij komt haar toevallig tegen (zonder zich haar te herinneren). Ze beginnen een nieuwe romance die jou nog dagenlang zal laten nadenken.

2. Groundhog Day

Groundhog Day

Phil Connors is een televisiepresentator van een plaatselijk televisiekanaal. Hij moet verslag doen van de gebeurtenissen op Groundhog Day. Om onbekende redenen komt hij echter vast te zitten in de tijd. Dit zorgt ervoor dat hij dezelfde dag steeds weer opnieuw beleeft.

Eerst begint hij allerlei soorten negatieve emoties te voelen zoals verdriet en angst. Beetje bij beetje begint hij echter te beseffen dat hij van de situatie moet profiteren en het de moeite waard moet maken. Dus gaat hij enkele van zijn daden veranderen zodat hij zoveel mogelijk van Groundhog Day kan genieten. Het verhaal zal ongetwijfeld nog dagenlang door je hoofd blijven spoken.

Deze film kan ons namelijk laten beseffen welke invloed onze kleine, dagelijkse beslissingen op ons leven hebben. Uiteindelijk bepalen onze daden en onze gedachten welk soort leven we zullen leiden.

3. Interstellar

Interstellar is nog een andere film die allerlei gedachten opwekt. Deze intense film duurt drie uren en vermengt wetenschap, huidige kwesties en menselijke problemen.

Interstellar

Deze film helpt ons nadenken over onderwerpen als vriendschap, familie en eenzaamheid. Het toont ook hoe verantwoordelijk we zijn voor de planeet waarop we leven, voor het veroveren van de ruimte en voor de toekomst van de mensheid.

Alle gebeurtenissen in deze film vinden in zo’n hectisch tempo plaats dat je zelfs geen minuut zal wegkijken. De film  kan nog dagenlang jouw gedachten beheersen.

4. V for Vendetta

Meestal zijn verfilmingen van boeken niet zo succesvol als het bronmateriaal. De cinematografische versie van de grafische roman van Alan Moore is echter een massafenomeen geworden. De ideeën in dit kunstwerk hebben in het echte leven eigenlijk plaatsgemaakt voor een hele sociale beweging.

De film volgt de stappen van V. V is een geheimzinnig personage. Hij wil een eind maken aan de onderdrukking door de tiranniek regering van Groot-Brittannië. In deze dystopische wereld (een denkbeeldige wereld met akelige kenmerken) is het land ondergedompeld in een tirannie. Het hoofdpersonage wil koste wat kost de vrijheid van de burgers herstellen.

V for Vendetta

V for Vendetta is ongetwijfeld één van de beste films die er bestaan die jou laten nadenken. Nadat je deze film gezien hebt, is het bijna onmogelijk om niet te denken aan dingen als vrijheid, opoffering, waarden en de controle door de regering. Deze film is absoluut een klassieker geworden en laat jou nog dagenlang nadenken.

5. Fight Club

Dit is de laatste film op onze lijst. In deze film vind je één van de meest herhaalde citaten aller tijden: “We kopen dingen die we niet nodig hebben met geld dat we niet hebben om indruk te maken op mensen die we niet leuk vinden.” Dat is het voornaamste onderwerp van deze film: de verwachtingen van de maatschappij doorbreken en ervoor kiezen om te doen wat we echt willen.

Fight Club

Fight Club toont dit alles niet op een positieve manier. De film beslist om het aan de hand van een duister perspectief te doen. Niets is onbereikbaar. Door de hele film heen is er veel geweld, dood en waanzin.

Deze lijst is niet 100% volledig. Er zijn nog vele andere films die jou nog urenlang of zelfs nog dagenlang laten nadenken over meerdere onderwerpen. Deze films zijn echter uitstekende opties om mee te beginnen.  Wellicht ook interessant voor jou

11 inspirerende films waardoor je een beter mens wilt worden
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
11 inspirerende films waardoor je een beter mens wilt worden

Sommige inspirerende films zijn getuigenissen van de wonderen van de menselijke spirit. Allen bevatten ze namelijk antwoorden op extreme omstandigh...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.