5 eigenschappen die een psychische misbruiker identificeren
De psychische misbruiker is niet altijd gemakkelijk te identificeren. Er is een geloof dat mensen ons alleen maar kunnen schaden als ze ons fysiek aanvallen. Het probleem is dat er experts zijn in pijn doen zonder hun hand te verheffen, een duw te geven of een voorwerp te gebruiken. Maar ze veroorzaken evenveel of meer schade als degenen die ons fysiek aanvallen.
Macho-gedrag, pesten of treiteren, discriminatie … Er zijn ontelbare redenen voor iemand om het gevoel te hebben dat ze het recht hebben om degenen die zij het zwakst vinden te mishandelen. Het is een van de sterkste uitingen van ongelijkheid en het heeft natuurlijk te maken met het ideaal van succes en de permanente competitie waarin we leven.
“Psychisch geweld maakt je, voor zover het je geest betreft, compleet nutteloos.”
– Ana Isabel Gutiérrez Salegui –
Op elke plek en plaats vinden we ze. In het gezinsleven, relaties, vrienden, school, universiteit, werk. Er is geen ontsnapping mogelijk. Daar zijn ze en het is niet mogelijk om hun aanwezigheid te vermijden. Maar we kunnen ze identificeren aan de hand van hun kenmerkende eigenschappen. Daarom is het belangrijk om alert te zijn en te weten hoe te interpreteren wat de ware intenties van een persoon zouden kunnen zijn.
Hoewel er geen eenheid van criteria is tussen psychologen en geleerden van het onderwerp, is de psychische misbruiker verre van mentaal ziek. In de meeste gevallen veroorzaken ze gewoon schade om te bewijzen dat ze de macht over de andere hebben. Dat is de reden waarom er opvallende eigenschappen zijn die hen definiëren. Dit zijn er vijf.
1. Intolerantie en de psychische misbruiker
De misbruiker accepteert niet dat er verschillen zijn. Zijn wereld is de enig mogelijke wereld en hij hecht geen waarde aan die van anderen. In zijn relaties met het andere geslacht beschouwt hij de ander altijd als inferieur aan hem. Het zijn extreme gevallen van macho-gedrag of feminisme.
Hij behandelt anderen volgens de maatstaven zoals de maatschappij hem behandelt. Als hij hun mening deelt, zal hij alleen diegenen benaderen die zich met hem identificeren. Anders zal hij afstand nemen en hen afwijzen. Hij laat zich meeslepen door sociale vooroordelen. Dat is waarom het gebruikelijk is om hem te zien discrimineren en respectloos is tegenover anderen die anders zijn.
2. Starheid
De dader denkt en handelt alsof hij de waarheid in pacht heeft. De redenen van anderen doen er niet toe. Hij neigt ertoe zijn ideeën op te leggen, ongeacht de context waarin hij zich bevindt. Op het moment van totstandbrenging van overeenkomsten geeft hij geen millimeter toe omdat hij gelooft dat zijn standpunten moeten worden geaccepteerd.
Een psychische misbruiker gelooft dat hij alle situaties domineert en altijd gelijk heeft. De anderen leven verkeerd en hun tegenstrijdige ideeën kloppen niet, omdat ze afwijkend zijn. Het is een negatieve leider die altijd op wil vallen, zal manipuleren en het middelpunt van de aandacht wil zijn.
3. Dichotomisch denken
Voor een persoon met deze psychologische configuratie bestaat er alleen zwart en wit. Hij staat geen enkele nuances toe. Dit voorkomt dat hij vergeeft, rekening houdt met de omstandigheden van iemand die het bij het verkeerde eind heeft. Hij is eenvoudigweg niet in staat om zijn eigen fouten te herkennen.
Door deze misbruiker is de uitdrukking: “van liefde tot haat is er maar één stap” ontstaan. Hij vat het leven op als twee uitersten die, als ze elkaar aanraken, verschrikkelijke schokken veroorzaken.
Voor hem zijn dingen goed of slecht; er is waarheid of leugens; je wint of je verliest. Hij reageert volgens de manier waarop hij het leven begrijpt.
4. Overgevoeligheid
Het is het soort mensen dat moeite heeft met het beheersen van hun emoties. Wanneer ze falen, is het moeilijk voor hen om opnieuw te beginnen. Als, aan de andere kant, ze slagen, dan geloven ze dat het hen gelukt is om de hemel met hun handen aan te raken. Al het extreme is wreed, zegt een populaire wijsheid. Maar de psychische misbruiker kijkt positief naar extremisme en past het zelfs op zichzelf toe.
Ze hebben geen echte zelfkritiek en tegelijkertijd beoordelen ze zichzelf streng, maar op een oppervlakkige manier. Ze zijn vatbaar om gemakkelijk depressief te worden. En vaak vallen ze in diepe afgronden waaruit bijna niemand in staat is om hen te redden.
Het bovenstaande is het gevolg van hun lage zelfvertrouwen. Hierdoor blijven ze in een permanente staat van angst hangen en hebben ze de neiging zichzelf het slachtoffer te maken.
5. Charme
Terwijl ze het vertrouwen van hun slachtoffer krijgen, gedragen ze zich als de leukste persoon ter wereld. Het is ingewikkeld voor de mensen om je heen om hun ware bedoelingen te ontdekken. De psychische misbruiker is een acteur die het waard is om alle prijzen te verdienen. Hij verrast door zijn charisma en op de plek waar hij komt, bevalt hij de mensen altijd goed.
Zelfs als hij zijn masker afdoet en zijn ware gezicht laat zien, weigeren andere mensen (vooral het slachtoffer) te geloven dat ze zich tegenover een misbruiker bevinden. En de teleurstelling is zo groot dat het waarschijnlijk is dat sommigen die vreselijke en onthutsende waarheid nooit zullen accepteren.
Ondanks al deze eigenschappen neigt de psychische misbruiker een leven vol lijden te leiden. Zijn ergste straf is dat hij niet echt van iemand kan houden. Dat is de reden waarom er eenzaamheid en leegte is in hun dagelijks leven. Hij is ook een slachtoffer van zichzelf.
Foto’s met dank aan Chris Missety, Tree Sisters
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Beasley, R., & Stoltenberg, C. D. (1992). Personality characteristics of male spouse abusers. Professional Psychology: Research and Practice, 23(4), 310-317. https://psycnet.apa.org/record/1992-39427-001
- Bottaro, A. (8 de junio de 2022). How to Recognize and End the Cycle of Abuse. Verywellhealth. Consultado el 6 de octubre de 2023. https://www.verywellhealth.com/cycle-of-abuse-5210940#toc-the-four-stages
- Dye, H. L. (2020). Is emotional abuse as harmful as physical and/or sexual abuse?. Journal of Child & Adolescent Trauma, 13(4), 399-407. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7683637/#:~:text=Depression%20and%20Anxiety&text=The%20psychological%20disruptions%20for%20trauma,According%20to%20DeBellis%20et%20al.
- Ferrer, V., Bosch, E., García, E., Manassero, M. A., & Gili, M. (2004). Estudio meta-analítico de características diferenciales entre maltratadores y no maltratadores: el caso de la psicopatología y el consumo de alcohol o drogas. Psykhe (Santiago), 13(1), 141-156. https://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S0718-22282004000100012&script=sci_arttext
- Fletcher, J., & Sissons, B. (2023) What are the effects of emotional abuse? Medical News Today. Consultado el 6 de octubre de 2023. https://www.medicalnewstoday.com/articles/327080
- Gordon, S. (2022). What Is Emotional Abuse? Verywellmind. Consultado el 6 de octubre de 2023. https://www.verywellmind.com/identify-and-cope-with-emotional-abuse-4156673#toc-tips-for-dealing-with-emotional-abuse
- Holtzworth-Munroe, A. y Stuart, G.L. (1994). Typologies of male batterers: Three subtypes and the differences among them. Psychological Bulletin, 116, 476-497. https://psycnet.apa.org/record/1995-09809-001
- Psychology Today. (s.f.). Emotional Abuse. Consultado el 6 de octubre de 2023. https://www.psychologytoday.com/us/basics/emotional-abuse