5 belangrijke lessen van zeer wijze mensen

5 belangrijke lessen van zeer wijze mensen

Laatste update: 09 februari, 2019

De belangrijke lessen van wijze mensen worden vaak verteld in verhalen of anekdotes. Soms worden ze herhaald als waarheden over verschillende aspecten van het leven. De lessen zelf zijn echter altijd het resultaat van moeilijke ervaringen, significante reflectie en een uniek perspectief op de wereld.

De lessen van wijze mensen dienen ook een belangrijk doel: om ons te herinneren aan de waarden waar we ons gedrag door zouden moeten laten leiden. Het is makkelijk om te vergeten dat het leven alleen zinvol is als we bepaalde principes hebben die onze daden aansturen en een mooi doel dat ons door het leven leidt.

Vandaag hebben we er daarom voor gekozen om vijf belangrijke lessen van vijf wijze mensen met jullie te delen. Het zijn zinnen of feiten die veel waarheden onthullen. Geniet ervan en, bovenal, leer ervan!

Het is een feit dat het leerproces doorgaat, en zolang de stemmen niet worden gestild en de zangers blijven zingen, dringt een deel ervan tot ons door.

-Morris West-

1. Capote, een van de wijze mensen die een belangrijke les met ons deelt

Truman Capote heeft geen introductie nodig. Hij wordt beschouwd als een van de grootste Amerikaanse schrijvers. Zijn boek In cold blood wordt beschouwd als een van de eerste boeken in een nieuw genre dat de grenzen tussen fictie en non-fictie vervaagde.

Er zijn echter maar weinig mensen die weten dat zijn talenten waren afgeleid van zijn indrukwekkende zelfdiscipline.

Foto van Truman Capote

Een van zijn beste vrienden, Paul Bowles, zei dat Capote op een dag in 1949 hem en andere collega’s vertelde dat hij een 20-jarig plan voor zijn literaire werken had gemaakt. Iedereen was verrast en dacht dat Capote zichzelf voor de gek hield door te denken dat hij dit plan werkelijk kon voltooien.

Na verloop van tijd werkte Capote zijn plan echter stap voor stap uit. Men schreef dit toe aan twee van de grootste deugden van zijn genialiteit: doorzettingsvermogen en zelfdiscipline.

2. Tod Browning: het genie achter stomme films

Ook Tod Browning is een van de wijze mensen die ons een belangrijke les heeft meegegeven. Voordat hij beroemd werd, was Browning erg arm. Hij verdiende de kost met verschillende klusjes en baantjes. Een van deze banen die hem hielp te overleven was om een van de ‘levende doden’ te spelen in een circus.

Deze baan was vrij eenvoudig, maar ook erg gruwelijk. Hij moest heel stil blijven liggen. Het circus zorgde ervoor dat er een dokter kwam die hem dood verklaarde.

Vervolgens werd Browning letterlijk in een kist gelegd en begraven. Daar moest hij dan 24 uur blijven. Dit kon hij overleven dankzij een verborgen ventilatiesysteem en kleine stukjes voedsel die met hem begraven werden.

Browning ervoer eerst een bijna-doodervaring als gevolg van extreme paniek. Uiteindelijk leerde hij echter gebruik te maken van deze lange uren van eenzaamheid door zijn fantasie de vrije loop te laten. Hij gebruikte die tijd om een ​​uitgebreid plan voor zijn toekomst te maken.

3. Helen Keller en haar levensles

Deze belangrijke lessen van wijze mensen omvatten ook verhalen over buitengewone vrouwen, zoals Helen Keller. Laten we eens iets dieper ingaan op haar verhaal. Toen ze anderhalf jaar oud was, kreeg ze een ziekte waardoor ze doof en blind werd. Dit zorgde er ook voor dat ze niet kon praten.

Helen Keller in een stoel

Dankzij een leraar die in haar geloofde, slaagde Keller er toch in een systeem te ontwikkelen om met de buitenwereld te communiceren. Hierdoor werd ze de eerste doofblinde persoon die een universitair diploma behaalde. Dit was geen kleine prestatie, al helemaal niet als je bedenkt dat het gaat om een diploma aan de Harvard-universiteit.

Vervolgens schreef ze meerdere boeken en meer dan 400 artikelen. Toen ze gevraagd werd naar haar verbazingwekkende prestaties en dramatische vooruitgang, zei Keller: “Wanneer één deur van geluk sluit, gaat er een andere open; maar vaak kijken we zo lang naar de gesloten deur dat we de deur die voor ons is open gegaan niet zien.”

4. Oscar Wilde en sociale normen

Oscar Wilde was een van de meest uitgesproken critici van sociale normen. Hij was ervan overtuigd dat de mensen om hem heen hypocriet waren. Volgens Wilde gedroegen ze zich hoe ze dachten dat ze zich moesten gedragen, in plaats van zich te gedragen naar hoe ze zich voelden.

Hij was er ook van overtuigd dat ze geheel opgingen in hun eigen wereld, waardoor ze niet echt aandacht schonken aan wat er om hen heen gebeurde.

Om zijn theorie te bewijzen, besloot hij deze eens uit te testen tijdens een etentje waarvoor hij was uitgenodigd. Hij kwam bewust te laat.

Toen de gastvrouw hem verwelkomde, zei hij: “Het spijt me. Ik ben te laat omdat ik mijn tante moest begraven, die ik net heb vermoord.” De vrouw antwoordde alsof ze hem niet had gehoord en zei: “Maak je geen zorgen. Het belangrijkste is dat je er bent.”

5. Churchill en zijn gevoel voor humor

Winston Churchill staat bekend als een van de grootste mannen uit de geschiedenis. Hij heeft niet alleen een grote rol gespeeld in het lot van het Verenigd Koninkrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar was ook een groot schrijver en won zelfs de Nobelprijs voor de Literatuur.

Eén persoonlijkheidskenmerk waarmee hij de meeste aandacht trok, was echter zijn elegante en consistente gevoel voor humor. Een gevoel voor humor is zeldzaam bij iemand die zo beroemd is.

Foto van Winston Churchill

Er zijn honderden anekdotes over het gevoel voor humor van Churchill. Een van die anekdotes gaat over het moment waarop generaal Montgomery een oprecht eerbetoon kreeg nadat hij Erwin Rommel had verslagen in Afrika.

In de toespraak waarin hij zijn dankbaarheid uitdrukte, zei Montgomery met grote trots: “Ik rook niet, ik drink niet, ik misleid niet, en ik ben een held,” waarop Churchill antwoordde: “Ik rook, ik drink, Ik misleid, en ik ben zijn baas.”

Al deze belangrijke lessen van deze wijze mensen laten zien dat mensen allerlei bewonderenswaardige facetten hebben. We zijn in staat om tegenslagen te overwinnen, maar ook om te lachen om obstakels. De meest wijze onder ons zijn degenen die in staat zijn om het positieve uit de moeilijkste momenten te halenWellicht ook interessant voor jou

Vijf lessen die we vergeten naarmate we ouder worden
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf lessen die we vergeten naarmate we ouder worden

Vergetelheid, ofwel het vergeten-zijn, en o wat is er toch veel dat we vergeten, is een merkwaardig fenomeen. Het is bijna altijd trouw aan herhali...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.