4 waarschuwingstekens in je relatie

Je moet altijd proberen je relatie met je partner te voeden en te verrijken. Als dit niet gebeurt, kunnen bepaalde waarschuwingstekens aangeven dat de dingen niet helemaal goed gaan.
4 waarschuwingstekens in je relatie
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Je relatie met je partner is een van de belangrijkste relaties in je leven. Om deze reden is het essentieel om die relatie gezond te houden, zodat beiden verrijkt worden en zich tevreden voelen. In veel gevallen kun je echter belangrijke waarschuwingstekens in je relatie over het hoofd zien die erop wijzen dat er iets niet klopt.

Elke relatie die we hebben heeft andere kenmerken. Maar ze brengen allemaal bepaalde risico’s met zich mee. Door je emotioneel te verbinden met een ander mens, verwerf je een verantwoordelijkheid voor jezelf en voor de ander. Je moet daarom echt aan je relatie werken, zodat onenigheid je niet uitput en geen slechte gevoelens en leed veroorzaakt.

Hieronder volgen enkele van de meestvoorkomende schadelijke situaties in relaties. Let op deze waarschuwingstekens in je relatie, die je zullen helpen begrijpen hoe de dingen ervoor staan. Dit stelt je in staat dienovereenkomstig te handelen.

4 waarschuwingstekens in je relatie

Waarschuwingstekens in je relatie

Je isoleren van andere mensen

Dit kan vaak gebeuren in het begin van een relatie vanwege het intense verlangen van beide mensen om altijd samen te zijn. Als alternatief kan het ook later gebeuren vanwege de daadloosheid die wordt veroorzaakt door al je tijd samen door te brengen.

Het is ook mogelijk om dit soort situaties te bereiken wanneer een of beide partners buitengewoon jaloers of bezitterig zijn geworden. Misschien heb je er bewust voor gekozen om de meeste tijd aan die persoon te besteden.

Wat de situatie ook is, dit is een van de belangrijkste waarschuwingstekens. Een relatie hebben zou niet moeten betekenen dat je het contact met je dierbaren verliest. Het betekent ook niet dat je je baan, studie, hobby’s of de tijd die je aan jezelf besteed moet opgeven.

Al deze elementen zijn essentieel voor een gezond en evenwichtig leven. Als je ze verwaarloost, kun je buitensporig afhankelijk van je partner worden.

Een onevenwichtige relatie hebben

Het is normaal om op te merken dat in sommige relaties een van de partners over het algemeen veel meer tijd, moeite en energie investeert in het in bloei houden van de liefde dan de ander.

Het is altijd dezelfde persoon die toegeeft, plannen maakt en lichamelijk of emotioneel meer toont. Ondertussen ontvangt de andere persoon alleen maar. Ze zijn nooit echt dankbaar voor wat de ander aan de relatie geeft.

Wil de relatie gezond en verrijkend zijn, dan moeten deze liefde en inspanning wederkerig zijn. Anders zal vroeg of laat de druk onmogelijk zijn voor slechts één van de partners. Deze zal zich snel gefrustreerd, verdrietig en eenzaam voelen.

Dit betekent niet dat beide partners de dingen altijd precies gelijk hoeven te doen. Over het algemeen is het echter van vitaal belang dat je het gevoel hebt dat je je op een gezamenlijk en gedeeld pad bevindt.

Gebrek aan respect

Respect is fundamenteel in elke interpersoonlijke relatie, maar nog meer in een relatie die zo belangrijk is als deze. Gebrek aan respect kan zich op verschillende manieren manifesteren.

Van de meest voor de hand liggende, zoals fysieke of psychologische agressie, tot de meestvoorkomende, zoals de ander belachelijk maken of zijn of haar interesses, meningen of gevoelens kleineren.

Jullie moeten allebei weten dat een gebrek aan respect onder geen enkele omstandigheid acceptabel of aanvaardbaar is. Hoe boos of gefrustreerd je ook bent, je bent volwassen en je moet leren om andere methoden te gebruiken die de delicate rode lijn niet overschrijden.

Als je partner je een minderwaardig gevoel geeft, je belachelijk maakt, je negeert of je emoties bagatelliseert, tolereer het dan niet. Respect begint altijd bij jezelf. Je zou anderen moeten leren hoe ze je moeten behandelen.

Slechte communicatie is een van de waarschuwingstekens in je relatie

Tot slot is agressieve, passieve of inadequate communicatie een van de alarmbellen die we gewoon niet kunnen negeren. Alle stellen zullen op een bepaald moment in hun relatie met moeilijke situaties te maken krijgen. Als ze echter weten hoe ze moeten communiceren, zullen ze conflicten pijnloos en zonder negatieve gevolgen kunnen oplossen.

Daartegenover staat het onvermogen om op een eerlijke en assertieve manier te communiceren. Dit kan de afstand tussen de twee aanzienlijk vergroten.

Goede communicatie is essentieel

Wat moet je doen als de alarmbellen afgaan?

Als je één van deze punten opmerkt, betekent dit niet meteen dat je je relatie moet beëindigen. Het is echter belangrijk om ze niet over het hoofd te zien. Als de dingen namelijk hetzelfde blijven, kunnen de problemen steeds groter worden.

Door op tijd te handelen, door met elkaar te praten, gedrag te veranderen of indien nodig zelfs professionele hulp te zoeken, zal dit helpen om de band te helen.

Menselijke relaties zijn complex en romantische relaties zijn dit nog meer, omdat ze ons met al onze fouten op een veel prominentere manier blootleggen. Als jullie allebei veel werk in de relatie steken, zal deze daardoor verbeteren. Wellicht ook interessant voor jou

Vermijd tijdverspilling in zinloze relaties
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vermijd tijdverspilling in zinloze relaties

Zinloze relaties zijn niet altijd de hele tijd zinloos. Misschien was het in het begin een heel goede relatie en ging het toen bergafwaarts.  • Rodriguez, C. (2013). Parejas viables que perduran en el tiempo. Diversitas9(2), 257-270.
  • Zafra, E. L., & Espartal, N. R. (2008). Relación entre cultura del honor, celos y satisfacción en la pareja. Boletín de Psicología94(1), 7-22.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.