4 negatieve houdingen om te vermijden op de werkvloer

Ontdek de vier negatieve houdingen die je op het werk moet vermijden, plus enkele positieve om ze tegen te gaan.
4 negatieve houdingen om te vermijden op de werkvloer

Laatste update: 24 februari, 2021

In dit artikel bespreken we vier negatieve houdingen die je op het werk moet vermijden, houdingen die een directe invloed hebben op je prestaties en een goede teamgeest op het werk. We bekijken ook enkele houdingen en kwaliteiten die een zeer positief effect zullen hebben op jou en je collega’s.

4 negatieve houdingen die je op het werk moet vermijden

Dit zijn de vier negatieve werkhoudingen die je op het werk moet vermijden:

  • trots
  • arrogantie
  • zelfoverschatting
  • koppigheid
Een vrouw is boos op haar laptop

Trots

Trots is niet bepaald een houding die veel sympathie opwekt. Sterker nog, mensen die denken dat ze superieur zijn aan anderen hebben de neiging om afgewezen te worden door de mensen om hen heen.

Zelfs als zij dit proberen te verbergen met valse nederigheid, zullen zij uiteindelijk altijd hun ware aard laten zien, en valse nederigheid is een nog lelijkere eigenschap.

Arrogantie

In gedragstermen is de houding die hier misschien het meest in het oog springt arrogantie, de systematische minachting voor andermans argumenten en meningen. Er is hier ook een verband met trots, de eerste houding die we bespraken.

Zelfoverschatting

Dit lijkt ook erg op de vorige twee negatieve houdingen. Eigenlijk kunnen we zelfoverschatting zien als een manifestatie of een gevolg van arrogantie. Dit is iemand die denkt dat hij beter is dan anderen, en zijn arrogantie betekent dat hij zich niets aantrekt van wat anderen te zeggen hebben.

Koppigheid

Deze negatieve houding verwijst naar mensen die het moeilijk vinden, of weigeren, om hun standpunten of meningen te veranderen. Op de werkplek zijn dit de mensen die alleen hun mening en ideeën als geldig beschouwen. Mensen werken echter altijd veel beter samen als ze luisteren naar de meningen en ideeën van anderen.

Een vergadering op het werk

Positieve houdingen om negatieve houdingen teniet te doen

Een goede werkomgeving is iets wat (bijna) iedereen waardeert. Veel positieve werkhoudingen kunnen de vier negatieve werkhoudingen die we hebben genoemd, tegengaan en teniet doen.

Conflicten en problemen oplossen

Weten hoe je moet reageren op mogelijke problemen die zich op je werk kunnen voordoen, is een echte troef, niet alleen voor je bedrijf maar ook voor jezelf.

Creativiteit en initiatief

Soms deel je je ideeën niet met anderen, uit angst voor wat anderen ervan zullen zeggen. Creativiteit en initiatief zijn echter twee zeer gewaardeerde houdingen in veel bedrijven.

Teamwork

Dit is zonder twijfel een van de meest gewaardeerde vaardigheden bij het werken in een bedrijf. Sollicitatiegesprekken testen vaak de houding van een kandidaat ten opzichte van teamwerk om te zien hoe hij of zij zou kunnen samenwerken met anderen in het bedrijf.

Goed met andere mensen kunnen samenwerken en deel uitmaken van een team om de klus te klaren is een zeer positieve troef voor elk bedrijf.

Verdraagzaamheid tegenover kritiek

Kritiek valt meestal niet goed bij mensen. Het is niet prettig wanneer iemand van buitenaf je werk in twijfel trekt. In veel gevallen kan het commentaar echter opbouwend zijn en je helpen je werk doeltreffender uit te voeren.

Aanpassingsvermogen

Soms zul je in staat zijn om veranderingen in je werkomgeving aan te brengen in overeenstemming met je wensen. In andere gevallen zijn deze veranderingen niet mogelijk en zul je je aan de situatie moeten aanpassen.

Planning

Plannen, en het goed doen, is een van de vaardigheden die het best kunnen helpen om stress in de werkomgeving te verminderen.

Het is een vaardigheid die ons kan helpen een goede lijst van prioriteiten op te stellen en deze vervolgens te gebruiken om op het juiste moment de juiste beslissingen te nemen. Door een werkagenda correct te gebruiken en te volgen, kun je veel tijd en middelen besparen.

Samenvattend heb je dus gezien hoe een negatieve werkhouding de werkplek kan beïnvloeden, maar je hebt ook gezien hoe je ook een positief effect kunt hebben op alle mensen om je heen. Maak er een voornemen van om ze in de praktijk te brengen!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.