4 manieren om plankenkoorts te overwinnen

4 manieren om plankenkoorts te overwinnen
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 20 oktober, 2022

Het zijn die verlammende zenuwen die aanvallen op het allerergste moment. Ze nemen je geest helemaal over en putten je volledig uit. Waar we het over hebben is plankenkoorts, de onbeheersbare angst die sommigen van ons overvalt wanneer ze voor een groot publiek staan. Het kan van alles zijn, zoals praten, zingen, acteren of een prijs ontvangen. Zowat elke situatie kan deze onmiddellijke paniek veroorzaken.

Om te beginnen willen we je eraan herinneren dat dit een veel voorkomende vorm van angst is. Zelfs acteurs met het beste zelfbeeld en het meeste zelfvertrouwen kunnen er op een gegeven moment last van krijgen.

Dus zelfs als het je nooit is overkomen, is het een goed idee om een ​​paar trucs te leren om plankenkoort te overwinnen en jezelf er met vlag en wimpel overheen te zetten. Je moet je lichaam en geest trainen en leren om je ademhaling onder controle te houden. Laten we even iets dieper op dit onderwerp ingaan.

Plankenkoorts overwinnen door van tevoren te ontspannen

Als je voor een groot publiek staat te wachten tot je iets moet gaat doen, probeer dan eerst je lichaam en geest te kalmeren. Dit betekent vanbinnen kalmeren, zodat je rustig en helder het podium op kunt gaan.

Als je in een concert gaat spelen, gaat acteren of een toespraak moet houden voor veel mensen, probeer dan je stem te stabiliseren. Het is het belangrijkste hulpmiddel dat je gaat gebruiken, dus je moet ervoor zorgen dat hij goed werkt. Zing zachtjes, neurie een liedje voor jezelf, gorgel met water en warm je stembanden op.

Meisje dat last heeft van plankenkoorts

Dit onderdeel is extreem belangrijk! Fluister jezelf vredige, positieve woorden toe. Adem dan diep in en uit. Herhaal dit proces vijf keer. Je zult vanzelf voelen dat je hartslag vertraagt ​​en je meer zelfvertrouwen krijgt. Hier zijn enkele zinnen die je hier kunt gebruiken:

  • ‘Het komt goed’
  • ‘Heb vertrouwen in jezelf’
  • ‘Je kunt het’

Je kunt ook rekoefeningen doen. Beweeg je hoofd van de ene naar de andere kant, haal je schouders op en neer, strek je rug, benen en armen. Het is een manier om de lichamelijke spanning kwijt te raken die zich in dit soort situaties opstapelt.

Je kunt zelfs je eigen trucjes of rituelen verzinnen. Je kunt bijvoorbeeld van tevoren kauwgom kauwen, een energiedrankje drinken, mediteren of een specifieke kleur dragen. Het doel is  dat je zelfverzekerd op het podium staat. Dus als je vijf minuten later moet vertrekken om een van deze dingen te doen, haast je dan niet. Het is beter om even te wachten dan jezelf op te jutten en de plankenkoorts de kans te geven om de boel over te nemen.

Bereid je toespraak voor

Vaak zijn we nerveus omdat we niet zeker weten of we het onderwerp waarover we moeten praten, wel onder de knie hebben. Daarom moet je ervoor zorgen dat je het onderwerp door en door kent. Zodat je er vrijuit over kunt praten en mogelijke vragen met gemak correct kunt beantwoorden.

Herhaal je toespraak zo vaak als nodig is om er vertrouwd mee te raken. Dit betekent niet dat je elke zin letterlijk uit je hoeft moet kennen. Het betekent gewoon dat je de belangrijkste ideeën echt moet kennen en met andere woorden kunt beschrijven.

Op die manier zal het makkelijker voor je zijn om de draad weer op te pakken als je op een gegeven moment moet afwijken. Uiteindelijk gaat het erom dat je je op je gemak voelt, net als een vis in het water.

Zoek een spiegel waar je voor kunt oefenen. Handel, luister en corrigeer jezelf. Je kunt zelfs een video van jezelf maken tijdens het doen van de presentatie. Naar jezelf kijken kan enorm behulpzaam zijn als het gaat om het verslaan van plankenkoorts. Voorkomen is beter dan genezen!

Gebruik eenvoudig leesbare woorden en korte zinnen. Als je woorden gebruikt die moeilijk uit te spreken zijn of zinnen met te veel clausules, zul je er zeker over struikelen. En dit kan ervoor zorgen dat je de draad kwijtraakt. Hierdoor word je natuurlijk nog nerveuzer en raak je uiteindelijk volledig verlamd.

Man die last heeft van plankenkoorts

Visualiseer jezelf en leer de omgeving kennen

Hoewel het vaak niet eenvoudig is om de plek te bezoeken waar je voor het publiek zal staan, is het een goed idee om het toch te proberen. Het zal je helpen om te visualiseren hoe je al die mensen toespreekt en hierdoor zal je zelfverzekerder worden.

Weten hoe de plaats is opgesteld en waar de stoelen, het podium en de lichten zijn, zal je een beter gevoel over de situatie geven. Als er vooraf geen mogelijkheid is om daar naartoe te gaan, probeer er dan een paar uur eerder te zijn dan je publiek. Op die manier kunt je vertrouwd raken met de omgeving waarin je je zal bevinden voordat deze vol zit met mensen.

Je kunt ook een paar minuten voordat je het podium op moet  met enkele van de mensen uit het publiek praten. Die intimiteit kalmeert je zenuwen en brengt je in evenwicht.

Rust en verbeelding tijdens je toespraak

Praat langzaam. Een van de grootste aanwijzingen dat iemand last heeft van plankenkoorts, is dat hij sneller gaat praten. Als je te snel praat, struikel je over je woorden en zullen mensen je niet begrijpen.

Wanneer je dan de opschudding in het publiek opmerkt, zul je in paniek raken en zal al je moeite voor niets zijn geweest. De sleutel is om ervoor te zorgen dat je de hele tijd door op hetzelfde tempo praat.

Als je merkt dat je stem, handen of zelfs je hele lichaam nog steeds trilt, probeer dan diep te ademen. Geef jezelf vijf seconden en stel je voor dat je favoriete persoon bij je is. Iemand die van je houdt en jou respecteert en ondersteunt. Stel je voor dat hij degene is die op elke stoel zit. Neem dan een seconde de tijd om te voelen hoe zijn kracht en positieve energie daar bij je zijn.

Een andere truc die je kunt gebruiken, is je voorstellen dat iedereen in het publiek in zijn ondergoed zit of echt rare kleding draagt. Op die manier ben je niet de enige die zich ontdoet van zijn ‘verdediging.’

Tot slot, onthoud altijd: ontspanning, voorbereiding, visualisatie en concentratie. Dit zijn de vier basisvereisten voor het succesvol overwinnen van plankenkoorts. Probeer deze vier trucs eens uit. Je zult zien dat je het ineens zelfs leuk zal vinden om in het openbaar te spreken! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.