4 houdingen die persoonlijke relaties verwoesten

Van minachting tot kritiek: het kunnen belangrijke houdingen zijn bij het verbreken van vriendschappen, familie- of romantische relaties.
4 houdingen die persoonlijke relaties verwoesten

Laatste update: 06 juni, 2024

Soms laat de manier waarop we onze gedachten uiten en ons gedragen veel te wensen over. We zijn bruut, onbeschoft en houden geen enkele rekening met de gevoelens van anderen. Sommige van deze uitingen kunnen zoveel schade aanrichten dat ze vriendschappen, families en relaties kapot maken. Welke houdingen zijn dat dan? En hoe kunnen ze persoonlijke relaties verwoesten en ons van slag brengen?

Meer specifiek refereren we aan kritiek, minachting en complete terugtrekking. We zouden kunnen zeggen dat dit allemaal ongenuanceerde gedragingen zijn. Wanneer we deze dingen doen, wagen we een sprong in het onbekende. Dit komt door een verkeerd opgevatte, eerlijke opmerking. Eerlijk zijn betekent echter niet dat we niet tactvol, delicaat en terughoudend kunnen zijn. We kunnen hetzelfde zeggen op verschillende manieren zonder iemand te kwetsen. Laten we dieper ingaan op de houdingen die persoonlijke relaties verwoesten.

Hoe we persoonlijke relaties verwoesten

Wanneer iemand een onschuldige opmerking maakt op een onbeschofte of respectloze manier, activeren ze onbedoeld het emotionele gedeelte van onze hersenen. Maar eerder op een negatieve dan op een positieve manier. Deze activatie creëert dus een dilemma tussen twee acties. Ons doel is om onszelf te beschermen: vluchten of vechten.

Normaal gesproken als we ons aangevallen, gekwetst of beledigd voelen door iemand die we vertrouwen, hebben we meestal de neiging om hun opmerking aan ons voorbij te laten gaan. Toch kan het ook zijn dat we boos op hen reageren. Wat we uiteindelijk besluiten, hangt af van het niveau van tegenstand of vijandigheid dat we voelen.

Persoonlijke relaties verwoesten

Het effect dat een opmerking op ons heeft, heeft echter de neiging om hetzelfde te zijn. Boosheid, woede of walging ten aanzien van de persoon die hem gemaakt heeft. Dus als hij ons elke keer als we hem zien verbaal aanvallen, krijgen we er op een gegeven moment genoeg van. Niemand vindt het leuk om tijd door te brengen met iemand die hen constant slecht over zichzelf laat voelen. Om deze reden besluiten we om de relatie te beëindigen.

De kritische houding

“Je laat altijd alles op de grond slingeren,” “Je wast nooit je handen voor het eten,” “Je komt altijd laat, iedereen haat het” zijn voorbeelden van destructieve kritiek. Buiten het feit dat er geen oplossing voor het gedrag wordt geboden, zijn het zinnen die empathische en bepalende woorden gebruiken zoals ‘altijd’ en ‘nooit’. Dit zijn uitdrukkingen die geen ruimte laten voor begrip of flexibiliteit van gedrag.

Kritiek kan echter omgevormd worden tot een constructieve suggestie of ingeruild worden voor een minder pijnlijke opmerking. Op deze manier kunnen we ruzies, misverstanden en de afbraak van onze relaties voorkomen.

Aan de vorige voorbeelden, zouden we kunnen toevoegen: “Als je alles op de vloer laat liggen, moet ik het oprapen. Ik heb al genoeg dagelijkse klusjes. Het zou fijn zijn als je me helpt.” Of “Als je laat arriveert, dan zet je me voor schut. Ik vind het niet leuk om me elke keer dat het gebeurt te moeten verontschuldigen.”

De minachtende houding

Hoewel kritiek zich meestal manifesteert via spraak, kan minachting zich op twee manieren uiten: in gebaren en verbaal. Gebaren zijn meer subtiel, maar even destructief als woorden.

Laten we wat voorbeelden bekijken. Een groep vrienden heeft een etentje georganiseerd nadat ze elkaar lange tijd niet hebben gezien. Een van hen realiseert zich dat de anderen haar bekritiseren, in plaats van vriendelijk te zijn. Of er is die baas die, elke keer wanneer hij het heeft over die ene medewerker, naar boven kijkt alsof hij wil vragen of diegene alsjeblieft zijn mond kan houden. Beiden zijn erg pijnlijk voor degenen die het moeten ontvangen.

Minachtende houding

De taal van sarcasme is een andere vorm van minachting. Het is een vorm van verborgen agressie die, wanneer het verkeerd begrepen wordt of op het verkeerde moment gebruikt, heel veel schade toe kan brengen.

Terugvechten en complete terugtrekking: houdingen die de conflictsituatie verergeren

Soms geloven we dat wanneer we worden aangevallen we alleen maar twee opties hebben: terugvechten of ontsnappen. Als we voor het eerste gaan, dan is het meest logische dat we automatisch antwoorden met het eerste dat in ons opkomt. Dit is meestal niet iets prettigs. Dit zorgt ervoor dat de andere persoon overstuur raakt en dus ook richting ons kan terugvechten. Op deze manier, verlies je je beiden in een gevaarlijke vicieuze cirkel die moeilijk is te stoppen.

Terugvechten is een van de houdingen die relaties kapot maakt. Een val die voor serieuze consequenties kan zorgen als je niet weet hoe je het moet managen. Emotionele wonden zijn moeilijk te helen.

Vechten of vluchten?

Aan de andere kant is compleet terugtrekken te vergelijken met volledige overgave op een slagveld. Het is de consequentie van een intense machtsstrijd tussen twee mensen. Na enkele weken of maanden van voortdurende aanvallen, kritiek of bespotting, zal een van de twee er dus voor kiezen om zich over te geven. Er wordt geprobeerd de dialoog op te zoeken in plaats van confrontatie.

Probeer en wacht

Tegelijkertijd zorgt deze houding ervoor dat de andere persoon razend wordt, omdat deze nog steeds aan het wachten is op een aanval waarmee hij die van zichzelf kan voeden. Uiteindelijk, wanneer ze geen gewelddadige respons krijgen, zullen ze boos worden en schreeuwen. Sommige mensen weten niet wanneer ze de adempauze van de ander moeten respecteren. In plaats van te wachten, verergeren ze het conflict met hun gedrag en houdingen.

Zoals we kunnen zien, zijn de houdingen die persoonlijke relaties verwoesten meestal niet fijn. Hun consequenties zijn dat ook niet. Als iemand ons bekritiseert (op een destructieve manier), dan is het onwaarschijnlijk dat we hun vriend zijn. Als we constant klagen tegen onze partner, dan doen we alles wat in onze macht ligt om hen weg te jagen. Toch blijven we het doen.

Soms is het de moeite waard om een adempauze te nemen. En je bewust te worden van wat er gebeurt. In plaats van maar door te gaan zonder de consequenties te overdenken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.