4 Arabische spreuken om over na te denken

4 Arabische spreuken om over na te denken

Laatste update: 31 december, 2017

Spreuken laten altijd een soort van les of overdenking achter die de moeite waard is om in detail te analyseren. Deze keer brengen we je een aantal Arabische spreuken die we als deel van ons leven hebben aangenomen. Of het nou als gevolg is van het culturele belang in de geschiedenis of gewoon omdat ze voor een geweldige les zorgen; ze zijn de moeite waard om aandacht aan te besteden. Neem kennis van ze en vergeet deze Arabisch spreekwoorden niet in je dagelijks leven.

1. “Praat niet als wat je gaat zeggen niet mooier dan de stilte is.”

Dit is mijn favoriet van alle Arabische spreekwoorden die ik gehoord heb en het betekent gewoon dat het aantal keren dat we spijt hebben nadat we iets zeggen immens is. Je hoeft niet eens de verborgen wens te hebben om de ander pijn te doen. Vaak maak je een opmerking die onvriendelijk of behoorlijk heftig is, die gewoon niet door het filter van ons hart is gegaan.

Gekwetst

Iedere opmerking die we maken moet door het filter van ons hart gaan, dat je zal vertellen of het een emotioneel nuttige boodschap is voor wie luistert. Soms zullen we zelfs ontdekken, door elk woord dat we zeggen in ons hoofd door het filter te halen, of het ergens op slaat of niet. Hoewel wrok houden niet gezond is, is dingen zeggen die anderen pijn zullen doen dat ook niet.

2. “Houd je me een keer voor de gek, schaam je dan! Houd je me twee keer voor de gek, dan schaam ik me.”

Dit Arabische spreekwoord is er een die ik altijd probeer te onthouden, vooral als het gaat om romantische relaties. Het is waar dat er in relaties geen boek met regels of richtlijnen om te volgen is en dat ieder stel zijn eigen beslissingen moet nemen, maar als je een slachtoffer van ontrouw door je partner bent geworden en je blijft hem vergeven en hem steeds opnieuw terugnemen, dan kan je het hem niet langer kwalijk nemen.

De boodschap die we sturen als we ontrouw na ontrouw vergeven is dat je, of je nou een man of een vrouw bent, jezelf niet waardeert. Als je niet in staat bent om te zien wat je waard bent en jezelf niet je gepaste plaats in het leven kan geven, hoe kan je dan verwachten dat iemand anders het doet?

Ik zeg niet dat je deze daad nooit moet vergeven, want het is ook nodig om vooruit te komen, maar ik denk dat we moeten leren om grenzen te stellen. Wanneer de andere persoon je geen respect laat zien, is het het beste om hem te laten gaan, zodat hij kan zoeken naar wat hij nodig heeft zonder jou verder pijn te doen.

3. “Een man die niet kan glimlachen, moet geen winkel openen.”

Ik geloof echt in het volgen van je dromen en doelen en ik denk dat dit een van de Arabische spreekwoorden is die dit het beste omschrijft. Wat deze spreuk betekent, is dat je altijd moet doen wat een glimlach op je gezicht tekent.

Je dagen zullen altijd draaglijker zijn als je dingen doet waar je van houdt. Natuurlijk zul je problemen en uitdagingen tegenkomen, inclusief taken die je helemaal niet graag doet. Maar dit alles overwinnen is makkelijker als je van je hoofdactiviteit houdt.

Er is niets erger dan omgaan met mensen die een norse blik op hun gezicht hebben en mensen de hele dag slecht behandelen. Word niet een van hen.

Vrouw met Kat

4. “Straf hen die jaloers op je zijn door goed voor ze te zijn.”

Op een bepaald punt in het leven moeten we allemaal omgaan met mensen die meer dan bereid zijn om ons ons slecht te laten voelen. Het overgrote merendeel van de tijd is het omdat ze op een bepaalde manier jaloers op je zijn en proberen je emotioneel te saboteren.

Je kan misschien geneigd zijn om toe te geven aan je woede en hetzelfde te doen. De laatste van deze Arabische spreuken herinnert ons aan iets dat helemaal waar is: de ergste straf voor deze mensen is om je goed te gedragen ten opzichte van hen. Het gaat niet om hypocriet zijn en ze behandelen alsof ze je beste vrienden zijn. Eenvoudige vriendelijkheid kan ze vaak meer pijn doen dan wat dan ook.

Als je nu te maken hebt met dit soort giftige mensen en je hebt tevergeefs geprobeerd om ze te vermijden, probeer dan vriendelijkheid. Je zult zien dat ze zo snel uit je leven zullen verdwijnen, dat je het niet eens zal merken. En, hé, ik heb het over vriendelijk en hartelijk zijn, niet over jezelf voor elk klein ding tot hun beschikking stellen. Als ze je om iets vragen dat je niet wilt of niet kan doen, zeg dan gewoon “nee”.

Ik weet zeker dat deze Arabische spreuken nuttig voor je zullen zijn wanneer het tijd is om de uitdagingen van je dagelijkse leven te confronteren. Je kende ze waarschijnlijk al, maar je past ze misschien niet toe op je leven omdat je ze gewoon vergeet. Besteed meer aandacht aan ze en denk eens over elk van deze uitspraken na…  Wellicht ook interessant voor jou

7 levenswijs- en waarheden die we voortdurend vergeten
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
7 levenswijs- en waarheden die we voortdurend vergeten

Het blijft verbazingwekkend hoe eenvoudig we de belangrijkste levenslessen en waarheden keer op keer weer vergeten, en veronachtzamen.