3 tips om verdriet tijdens online daten te vermijden

Online dating kan vol gevaren zitten. We tonen je hier de meestvoorkomende gevaren en wat je moet doen om ze te vermijden.
3 tips om verdriet tijdens online daten te vermijden
Julia Marquez Arrico

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Julia Marquez Arrico.

Laatste update: 27 december, 2022

Een van de meestvoorkomende manieren om tegenwoordig een partner te vinden of een romantische relatie aan te gaan is door middel van online daten, met behulp van verschillende apps of websites. Deze manier van mensen ontmoeten is al volledig geaccepteerd in onze samenleving.

Er zijn echter verschillende fenomenen die met deze manier van dating te maken hebben. Veel hiervan hebben van online daten veranderd in een weg vol obstakels.

Daarom zullen we je in dit artikel in detail uitleggen waarom online daten stressvoller kan zijn dan regulier daten. We geven je ook drie tips om de ergernis te vermijden die deze obstakels soms veroorzaken, zodat je van elke date kunt genieten.

Hoe komt het dat online daten zo stressvol is?

Online daten kan stressvoller zijn en je meer vermoeien dan gewoon daten. Dit komt omdat een groot deel van het hele proces van iemand leren kennen plaatsvindt door middel van het sturen van berichten naar elkaar. Dit maakt het allemaal heel onpersoonlijk en koud. Als mensen elkaar leren kennen via apps of datingsites, zijn er drie situaties die zich vaak voordoen:

  • ghosting
  • icing
  • simmering
Vrouw die op haar telefoonscherm kijkt en lacht

Ghosting

De term ghosting wordt gebruikt om situaties te beschrijven waarin de andere persoon na een aantal dates plotseling gewoon verdwijnt. De persoon die je date, lijkt een spook geworden te zijn. Ze beantwoorden je berichten niet. Ze kunnen je zelfs blokkeren op sociale netwerken, zodat je niet eens meer contact met ze kunt opnemen.

Waarom gebeurt dit? In de meeste gevallen, simpelweg omdat de “geest” je niet persoonlijk wil vertellen dat ze je niet meer willen daten. Ze kiezen dus voor de eenvoudigste optie en verdwijnen gewoon spoorloos.

Icing

Ten tweede hebben we icing, waarbij er geen duidelijke redenen zijn om de relatie te beëindigen, maar toekomstige dates voortdurend worden uitgesteld. In deze gevallen wil een van de partners de relatie een beetje af te koelen zonder deze daadwerkelijk te beëindigen.

Op dezelfde manier als bij ghosting probeert de partner te voorkomen dat hij of zij de relatie officieel moet beëindigen. Bij icing laat een van de partners de relatie beetje bij beetje afsterven. Ze willen de situatie niet direct onder ogen zien. In plaats van het van de ene op de andere dag te doen, spreiden ze het uit over een bepaalde periode.

Simmering

Tot slot hebben we het simmering. Dit verwijst naar een relatie waarbij er sprake is van onregelmatige communicatie, maar niets vloeiend en betekenisvol.

Je gaat op dates en alles lijkt goed te gaan. De communicatie is echter altijd heel onregelmatig. De partners sturen elkaar berichten, maar één van hen heeft altijd veel tijd nodig om te antwoorden.

Er lijkt een verlangen te bestaan om elkaar te ontmoeten en te leren kennen, maar die plannen lijken altijd uitgesteld te worden. Eerst gaan beide partners akkoord met een date en dan begint één van hen zich smoesjes te verzinnen om niet te komen.

Er is altijd wel wat waanzin in de liefde. Er is echter ook altijd een reden voor die waanzin.

Friedrich Nietzsche

Man en vrouw lachend en pratend

Drie strategiën om verdriet te voorkomen bij het online daten

1. Beperk onzekerheid tot een minimum

Om al het gedoe van online daten te vermijden, is het heel belangrijk dat je zo min mogelijk tijd besteedt aan het raden wat de ander wil of hoe hij of zij zich voelt. Met andere woorden, het is essentieel om de onzekerheid tot een minimum te beperken.

Zo heb je minder te in je eentje te ontdekken en kun je je concentreren op het genieten van de date. Het draait allemaal om volwassenheid en openlijk praten.

Je kunt iemand ontmoeten die niet duidelijk is over wat hij of zij zoekt en wat hij of zij van jou wil. In dit geval kun je, in plaats van te genieten van de date, zelf op zoek gaan naar tekenen om erachter te komen hoe geïnteresseerd die persoon in jou is.

Als je alleen maar bezig bent met het proberen op te pikken van tekenen van de andere persoon, dan kom je over als een afstandelijk en niet erg spontaan persoon. Het zal ervoor zorgen dat alles niet meer op een natuurlijke manier loopt tijdens de date.

2. Perfectioneer je selectiemethoden

Je moet heel voorzichtig zijn bij het kiezen van wie je op dates gaat. Misschien ben je al een tijdje met niemand op stap geweest. Of misschien heb je het punt bereikt waar je echt nieuwe mensen wilt ontmoeten.

Hoe dan ook, het gebruik van apps om dates te regelen kan heel spannend en motiverend zijn. Bovendien is het een makkelijke en vrij snelle manier om dit te doen.

Als gevolg van hoe makkelijk het is om mensen te ontmoeten, is de kans groot dat je vrijwel iedereen die je online ontmoet in het echt wilt ontmoeten. Het is echter belangrijk om te weten wat je eigenlijk zoekt.

Vergeet niet dat je tijd zeer waardevol is. Jouw ideale date kan door iemand anders ook uit worden gevraagd, omdat je niet genoeg nagedacht heeft over het zoekproces. Daarom is selectief zijn belangrijk. Kies zorgvuldig wie jij denkt dat het het beste voor jou is.

Man is aan het online daten op zijn telefoon

3. Wees voorzichtig met je vooroordelen

Vooroordelen zijn aanwezig in alles wat we doen, denken, zeggen en voelen. Onze vooroordelen kunnen vaak bepaalde gevoelens voor of tegen een persoon oproepen, simpelweg omdat wat diegene doet, de vooroordelen in ons “activeert.”

Vooroordelen werken als volgt. Ze zijn automatisch. Wanneer iets een vooroordeel activeert, zullen ze ons naar iemand toe trekken of ons verder van hen af duwen. Er zijn bijvoorbeeld vooroordelen die vooral actief zijn als je op een date bent.

We zijn constant aan het zoeken of de ander ons in de ogen kijkt of niet, hoe hij zich kleedt, of hij goed ruikt, of hij veel of weinig spreekt, en nog veel meer. Als de persoon met wie je op date bent je bijvoorbeeld niet in de ogen lijkt te kunnen kijken, heb je misschien de indruk dat hij tegen je liegt.

Er zijn echter nog vele andere redenen waarom iemand moeite kan hebben om in de ogen van mensen te kijken terwijl ze praten. Ze kunnen bijvoorbeeld verlegen zijn. Zo vermijden ze altijd dat ze mensen in de ogen moeten kijken.

Zet je vooroordelen opzij

Je kunt vooroordelen hebben over alles wat je waarneemt of over wat de ander over zichzelf zegt tijdens de date. Je moet leren om al deze vooroordelen opzij te zetten en mensen een kans te geven.

Vraag jezelf eens af waarom je je vooroordelen niet kunt loslaten. Is het te wijten aan eerdere ervaringen of vooroordelen over tekenen en signalen die je in de andere persoon kunt waarnemen? Het is nooit te laat voor je om jouw manier van doen te veranderen en de beste persoon te vinden die bij je past.

Tot slot, vergeet niet om van jezelf te genieten. Mensen ontmoeten kan een pad vol uitdagingen, verrassingen en nieuwe ervaringen zijn. Geef de mensen die je ontmoet een eerlijke kans. Pas vooral op voor negatieve of onrealistische verwachtingen. Als je je daardoor laat controleren, dan heb je al verloren voordat je begint te spelen. Wellicht ook interessant voor jou

Masturdating: Hoe je jezelf echt kunt leren kennen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Masturdating: Hoe je jezelf echt kunt leren kennen

De nieuwe term voor 'er alleen op uit gaan' is de nogal merkwaardige masturdating. Het is een mogelijkheid om contact te maken met je innerlijke we...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.