22 leuke spelletjes om met vrienden te spelen

Als je op zoek bent naar een aantal leuke spelletjes om met je vrienden te spelen, dan is hier een interessante lijst. Met deze spelletjes kun je een leuke tijd hebben en, als je de gastheer bent, kun je je gasten verrassen.
22 leuke spelletjes om met vrienden te spelen

Laatste update: 10 juni, 2022

Het is normaal dat je feestjes en vriendenbijeenkomsten een beetje spannend wilt maken. Daarom vraag je je misschien af welke leuke spelletjes je op je volgende feest kunt spelen.

Spelletjes spelen is een levenslange activiteit, ze zijn niet alleen voor de kindertijd. In feite zorgen ze voor gelach, versterken ze de banden en stimuleren ze je geest, dus waarom zou je ze achterwege laten alleen omdat je nu volwassen bent? Als je op zoek bent naar leuke activiteiten voor jou en je vriendengroep, zijn hier 22 voorbeelden om je avonden onvergetelijk te maken.

Leuke spelletjes om met vrienden te spelen

Van het klassieke domino tot de meest filosofische dilemma’s, in deze lijst vind je leuke spelletjes voor alle soorten groepen. Ze zijn bedoeld voor volwassenen, maar veel ervan zijn ook geschikt voor adolescenten en kinderen.

1. Leuke kaartspelletjes

Het gaat niet alleen om Pesten of 21. In feite kun je met slechts één kaartspel hele middagen doorbrengen, want de hoeveelheid leuke spelletjes die je kunt spelen zijn praktisch eindeloos. Je kunt de traditionele kaartspellen gebruiken of de meer moderne zoals UNO. Ze zullen je veel gelach en plezier bezorgen met je familie en vrienden.

2. Bordspellen

De wereld van de bordspellen is breed en gevarieerd in alle opzichten. Als je uit je comfortzone van spellen als Trivial Pursuit en Monopoly wil stappen, ga je dan naar een gespecialiseerde winkel en laat je je adviseren door de experts.

Bordspelletjes met vrienden

3. Escaperoom

Tegenwoordig kun je escaperooms zowel binnen als buiten doen, dus het zijn leuke activiteiten voor groepen vrienden. Bovendien zijn uitdagingen die je als team moet oplossen een goede manier om een band te smeden en je geest actief te houden.

4. Karaoke

Je hebt niet eens een microfoon nodig, er is een karaokeversie van bijna elk liedje op het internet te vinden. Er zijn ook videospelletjes, zoals Singstar, waarmee je de karaokekamer naar je huiskamer kunt verplaatsen als je geen zin hebt om de deur uit te gaan.

5. Videospelletjes

Videospelletjes, online of in de vorm van sociale spelletjes, zijn een andere veelzijdige manier om tijd met je vrienden door te brengen. Er zijn ook online versies van veel bordspellen als je geen zin hebt om met een groep te spelen.

6. Hints

Dit is een klassieker. Eén persoon in de groep moet de titel van een film uitbeelden – met bepaalde regels, zoals niet spreken of geen letters in de lucht tekenen – en de rest moet het raden. De eerste die de titel raadt, is de volgende die mag optreden.

7. Wie ben ik?

Dit is een goed spel voor kinderen, maar ook volwassenen vinden het leuk. Het bestaat uit het opschrijven van een personage op een stuk papier en deze zonder te spreken uit te voeren zodat de rest het kan raden. Je kunt je eigen regels maken – zoals het gebruik van bekende zinnen of voorwerpen, bijvoorbeeld – om het leuker te maken.

8. Schattenjacht

Dit spel bestaat uit het verstoppen van voorwerpen met een speciale betekenis rond het huis. Als de spelers ze dan vinden, moeten ze de betekenis raden.

9. Het lachspel

Nog een klassieker die nooit oud wordt. Twee spelers gaan de strijd met elkaar aan en proberen elkaar aan het lachen te maken. Het kan tot leuke momenten leiden.

10. Chinees fluisteren

Ook geschikt voor kinderen. De eerste persoon fluistert een zin in het oor van de volgende en die herhaalt het tegen de volgende enzovoort. De laatste persoon herhaalt de zin hardop, die dan meestal niet meer lijkt op hoe hij begon.

11. Rollenspellen

Net als videospellen en bordspellen hebben ook rollenspellen de laatste jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Ze zijn een ongelooflijke oefening in verbeelding en gaan van de meer traditionele verhalen tot de meest originele en fantasierijke verzonnen verhaallijnen.

12. Het spel Ongewoon Gebruik

Dit spel bestaat erin een reeks voorwerpen te verzamelen en er dan één willekeurig aan elk van de deelnemers te geven. Met het toegewezen voorwerp moet de persoon een bepaald aantal gebruiksmogelijkheden voor dat voorwerp opgeven. Zoals te verwachten valt, zullen de antwoorden bizarder worden naarmate het aantal gegeven gebruiksmogelijkheden toeneemt.

13. Wat zou je liever willen?

Dit is een eenvoudig spel dat tot nadenken stemt. Het kan het beginpunt zijn van een aantal zeer interessante gesprekken. Het houdt in dat je een dichotomie stelt in de vorm van een vraag en dat de persoon een van de mogelijkheden kiest. Bijvoorbeeld: “Zou je liever een wereld zonder honger of zonder vervuiling hebben?” Je kunt online veel lijsten vinden met voorgestelde vragen voor het spel.

14. 20 vragen

Vergelijkbaar met Wie ben ik, gaat het om het toewijzen van een personage – mens of dier – aan een speler. De speler moet raden wie hij is door een reeks vragen te stellen (tot 20) die alleen met ja of nee beantwoord kunnen worden. Het lijkt een beetje op het bekende bordspel Guess who?

15. Steen, papier, schaar

Hoewel het misschien een ouderwets en nogal clichématig spelletje lijkt, kan het heel competitief zijn. Als je vindt dat de drie opties niet genoeg zijn, kun je altijd de Hagedis-Spock-uitbreiding, bekend uit de comedy The Big Bang Theory), toevoegen.

Steen, papier, schaar

16. Rode handen

Een spel van reflexen voor alle leeftijden. De ene persoon legt zijn handen op de handpalmen van de ander, en de ander probeert hem te meppen. Als de slaande speler mist, wisselen ze van rol. Pas wel op dat je elkaar geen pijn doet.

17. Drie-woorden-verhaal

Nog een leuk spel met goede resultaten dat ook online kan worden gespeeld. Alle leden van de groep bouwen samen een verhaal, maar ze mogen elk maar drie woorden bijdragen. Het verhaal wordt opgeschreven en aan het eind van het spel voorgelezen.

18. Mijnenveld

Perfect voor buiten, dit is een van de leukste spelletjes. Voorwerpen worden op de grond gestrooid en de spelers vormen paren. De een moet zijn ogen bedekken en de ander moet hem door de hindernissen loodsen en hem zonder te struikelen naar een bepaald punt brengen.

19. Teken op mijn rug-spel

Van de leuke spelletjes om op een feestje te doen, is dit vaak het spel dat de meeste lachsalvo’s oplevert. De spelers vormen paren, en een van hen probeert op een stuk papier na te tekenen wat de ander met een vinger op zijn rug tekent. De resultaten zijn vaak verrassend.

20. Stop!

Dit spel bestaat uit het maken van een lijst van woorden die met dezelfde letter beginnen, uit een reeks specifieke categorieën zoals eigennamen, namen van steden of landen, dieren, kleuren, enz. De speler die de meeste woorden heeft in de toegewezen tijd wint.

21. Raad het liedje

Een leuk spel waarbij muziek de hoofdrol speelt. Elke persoon kiest een liedje en speelt de eerste paar seconden ervan. De persoon die het liedje correct kan identificeren aan de hand van die eerste paar akkoorden, is de winnaar.

22. Online spelletjes

Tot slot zijn er veel verschillende online spelletjes die leuk kunnen zijn, of je nu met je vrienden in dezelfde ruimte bent of mijlenver uit elkaar. Spelletjes zoals Onder ons en Parchisi STAR zijn uitstekende opties om te delen en plezier te hebben.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.