17 uitspraken van beroemde denkers om je te helpen nadenken over het leven

Vandaag delen we 17 uitspraken van beroemde denkers met je. Ze helpen je na te denken over verschillende aspecten van je leven.
17 uitspraken van beroemde denkers om je te helpen nadenken over het leven
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 18 maart, 2022

Bepaalde grote communicators zijn erin geslaagd hun gedachten en leven op een wonderbaarlijk melodische manier vorm te geven. De harmonie van hun woorden wekt vaak deuntjes in je geest waardoor je plotseling begrijpt hoe je je echt voelt. In dit artikel ontdekken we 17 uitspraken van enkele van de belangrijkste denkers.

In feite is het onze wens om je een beetje dichter bij de gedachten van enkele van deze grootste denkers aller tijden te brengen.

17 uitspraken van beroemde denkers om je te helpen nadenken over het leven

1. “Heb lief zoals je kunt, houd van wie je kunt, houd van zoveel als je kunt. Maak je geen zorgen over het doel van je liefde.”

De eerste van onze 17 uitspraken is van Amado Nervo (1870-1919). Hij was een Mexicaanse dichter, romanschrijver en essayist. Met dit gezegde suggereert hij dat liefde een onmetelijk gevoel is, tot alles in staat.

Liefde voor jezelf, je ouders, je kinderen, je familie, je partner of je vrienden. Liefde voor de natuur en voor het leven, liefde voor je werk, je nuttig voelen en een verschil maken voor de wereld…

Hartvormige zeepbellen

2. “Liefde is onzichtbaar en komt en gaat waar ze wil zonder dat iemand haar rekenschap vraagt van haar daden.”

De magnifieke maker van Don Quichot de la Mancha, Miguel de Cervantes, laat je je afvragen waarom je liefde nooit ter verantwoording roept. In feite is dat omdat je alles weet over de voordelen ervan en je ervan uitgaat dat liefde altijd het mooiste gevoel is.

3. “Ware liefde staat niet bekend om wat het vraagt, maar om wat het biedt.”

Deze zin is van Jacinto Benavente (1866-1954), de beroemde Spaanse toneelschrijver. Het gaat om een waarheid die je vaak vergeet of waarover je in de war raakt. Het is het feit dat ware liefde niet egoïstisch is, het geeft geen prioriteit aan degene die het voelt. Inderdaad, een gezonde en oprechte liefde stelt geen eisen.

4. “Misschien zijn we in de wereld om liefde te zoeken, te vinden en te verliezen, keer op keer.”

Isabel Allende (1942), Chileense schrijver vult dit gezegde aan met: “Met elke liefde worden we opnieuw geboren, en met elke liefde die eindigt, verzamelen we een nieuwe wond. Ik ben bedekt met trotse littekens. Jij bent de verteller van je eigen leven en je kunt je eigen legende maken.”

5. “En om totaal, volledig, absoluut verliefd te zijn, moet men zich er volledig van bewust zijn dat men ook geliefd is, dat men ook liefde inspireert.”

Een zin van de bekende Mario Benedetti (1920-2009). De Uruguayaanse schrijver en dichter beweert dat liefde niet alleen gaat over het houden van een ander, het is erkennen dat er ook van je gehouden wordt. Inderdaad, je inspireert dezelfde gevoelens bij degene van wie je houdt.

6. “Seks gebeurt als een herinnering, als het niet wordt gebruikt, verdwijnt het.”

Eduard Punset suggereert dat het vermogen om opwinding en plezier via je eigen lichaam te ervaren essentieel is voor je welzijn. Het heeft niets te maken met of het nodig is of niet, maar de natuur heeft je deze kostbare capaciteit gegeven, dus waarom zou je er niet van genieten? Seks is geweldig.

Seks is geweldig

7. “Het afleren van de meeste dingen die we hebben geleerd, is belangrijker dan leren.”

Nog een uitspraak van Eduard Punset. Deze stelt je in staat om na te denken over het feit dat je de neiging hebt om de fout te maken te denken dat wat je hebt geleerd voor altijd moet zijn zonder te beseffen dat het leven verandert en jij ook verandert.

8. “Soms kunnen we jaren zonder leven, en plotseling is ons hele leven geconcentreerd in een enkel moment.”

De achtste van onze 17 uitspraken komt van  Oscar Wilde (1854-1900), Ierse schrijver, dichter en toneelschrijver. In deze zin beweert hij dat het leven in een oogwenk kan veranderen en daarmee je perceptie dat er betere tijden zullen komen.

De beste tijd die we hebben is het heden, want we hebben maar één weg te gaan en we weten onze bestemming niet.

9. “De beste manier om van verleiding af te komen, is erin te vallen.”

Nog een uitspraak van Oscar Wilde. Deze suggereert dat verleiding de vijand is van voorzichtigheid (of de overdaad ervan). In de armen vallen van wat je wilt en ervan genieten is de enige manier om het ongemak te vermijden dat het niet hebben veroorzaakt.

10. “Schoonheid ziet er niet uit, het is maar een blik.”

Albert Einstein (1879-1955) de beroemde Duitse wetenschapper stelt dat schoonheid is gemaakt om naar te kijken. Schoonheid is inderdaad gemaakt om van te genieten en over na te denken. Profiteer ervan!

11. “Zwakte van houding wordt zwakte van karakter.”

Nog een uitspraak van Albert Einstein. Het stelt je in staat om na te denken over het feit dat als je intenties en drijfveren uitvallen, ook je licht uitgaat.

Een van de uitspraken van Albert Einstein

12. “Je kunt alles doen – maar niet alles.”

David Allen, een invloedrijke Amerikaanse denker, deelt dit prachtige stukje wijsheid met ons. Je bent niet oneindig, je moet je doelstellingen bepalen en je daar stap voor stap op focussen. Alles tegelijk proberen is de beste garantie op mislukking.

13. “Perfectie wordt bereikt, niet wanneer er niets meer aan toe te voegen is, maar wanneer er niets meer is om weg te nemen.”

Dit gezegde is van Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944), Franse schrijver en vliegenier. Hij was het die De kleine prins schreef. Hier beweert hij dat perfectie wordt bereikt wanneer je je rugzak draagt met de onschatbare waarde van immateriële dingen.

14. “Lachen om onze fouten kan ons eigen leven verlengen. Lachen om die van iemand anders kan het verkorten.”

Cullen Hightower (1923-2008) was een Amerikaans politicus. In dit gezegde suggereert hij dat het gebruik van spot, spot en vernedering synoniem is met een leeg persoon zijn zonder veel bij te dragen.

15. “Ik veronderstel dat het verleidelijk is, als het enige gereedschap dat je hebt een hamer is, alles te behandelen alsof het een spijker is.”

Abraham Maslow (1908-1970) was een Amerikaanse psycholoog. Gebrek aan visie en ambitie is volgens hem gevaarlijk, omdat je jezelf daardoor beperkt, zowel in je mogelijkheden als in je kennis. Het ideaal is om duidelijkheid te krijgen.

16. “Let op je gedachten, het worden je woorden.”

De volledige zin van Lao-Tzu, de beroemde Chinese filosoof, vervolgt met “Let op je woorden, ze worden je acties; let op je acties; ze worden je gewoonten; let op je gewoonten, ze worden je karakter; let op je karakter het wordt je lot.”

Wees altijd voorzichtig en zorgzaam in je relaties. Om niets te doen waar je misschien spijt van krijgt, moet je respect laten vloeien voor zowel anderen als jezelf in de manier waarop jij je gedraagt.

uitspraken van beroemde denkers

17. “De rijkste man is niet degene die het meeste heeft, maar degene die het minst nodig heeft.”

We kennen de auteur niet van deze laatste van onze 17 uitspraken, maar de betekenis ervan is buitengewoon belangrijk. Niet nodig hebben betekent heel zijn. In feite heb je geen geld nodig als je weet dat je rijk bent aan iets dat niet te koop is.

We wilden deze 17 uitspraken met je delen omdat ze zo vol staan met wijze leringen die je goed kunnen helpen in je dagelijkse leven. In feite is het de geweldige manier waarop deze denkers alledaagse gevoelens onder woorden brengen die hen zo speciaal maakt.

Afbeelding met dank aan nuvolanevicata Wellicht ook interessant voor jou

Vijf uitspraken van de filosoof Georg Wilhelm Friedrich Hegel
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf uitspraken van de filosoof Georg Wilhelm Friedrich Hegel

Georg Wilhelm Friedrich Hegel was een Duitse filosoof die in de 19e eeuw een grote invloed had. Hier zijn vijf van zijn uitspraken.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.