13 Reasons Why: de gevolgen van pesten

13 Reasons Why: de gevolgen van pesten
Leah Padalino

Geschreven en geverifieerd door filmrecensent Leah Padalino.

Laatste update: 27 december, 2022

13 Reasons Why was ongetwijfeld een van de beste tv-programma’s van 2017. Netflix raakte met dit programma een zeer controversieel onderwerp aan, dat onze ogen opende voor de gevolgen van pesten.

13 Reasons Why is een tv-serie die zich bezighoudt met tienerproblemen op de middelbare school. Het brengt ons echter ook iets nieuws: de bittere kant van pesten vanuit het standpunt van het slachtoffer.

De show begint met het tonen van enkele lockers van de middelbare school, vol foto’s en afscheidsboodschappen. Tegelijkertijd horen we de stem van Hannah Baker ons vertellen dat ze haar levensverhaal met ons gaat delen.

We ontdekken al snel dat Hannah zelfmoord heeft gepleegd en dat we te horen krijgen waarom ze dat heeft gedaan. Hoewel het leven op de middelbare school verder gaat, lijkt het erop dat niemand echt is vergeten wat er met Hannah is gebeurd.

Een controversiële serie

Voordat ze stierf, besloot Hannah de technologie van de 21e eeuw te negeren. De dertien redenen waarom ze zelfmoord pleegde, legde ze vast op cassettebandjes. Elk van deze tapes is opgedragen aan een persoon die iets heeft gedaan wat tot haar zelfmoord heeft geleid.

Hannah zorgde ervoor dat deze tapes na haar dood de daders zouden bereiken. Ze zouden naar alle cassettes moeten beluisteren om ze vervolgens door te geven aan de volgende persoon. In de serie zien we hoe deze cassettes in de handen van Clay Jensen vallen. Hij is een verlegen jongeman, die met Hannah bevriend was.

De serie was controversieel omdat het gaat over pesten en het in verband brengt met zelfmoord. Veel deskundigen in de geestelijke gezondheidszorg waren ertegen. Vanaf het begin waarschuwt de serie ons al dat de inhoud die we te zien krijgen onplezierig kan zijn.

Het moedigt mensen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden aan om hulp te zoeken. Al deze waarschuwingen waren echter niet genoeg om veel mensen ervan te weerhouden te denken dat de serie zelfmoord heeft aangemoedigd.

13 Reasons Why en pesten

Hannah Baker is een tienermeisje dat net met haar gezin naar een nieuwe stad is verhuisd. Ze wordt vrienden met Kat, maar die verhuist na een korte tijd. Zo moet Hannah proberen nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken.

De puberteit is geen gemakkelijke fase. Dit is wanneer mensen beginnen te beseffen hoe de wereld eigenlijk werkt. Tijdens deze fase zijn ze geen kinderen meer, maar ze zijn ook geen volwassenen en ondergaan veel veranderingen.

Eigenwaarde is van vitaal belang in deze fase van het leven wanneer we allemaal worstelen om onze plaats in de maatschappij te vinden. Het lijkt erop dat tijdens de puberteit alles draait om de middelbare school.

Het is daar waar je je om moet gaan met mensen, probeert geaccepteerd te worden en probeert te ontdekken wie je bent. Hannah begint, net als andere meisjes, geïnteresseerd te raken in jongens. Ze wil vrienden maken en voelen dat ze in haar nieuwe school past.

Hannah zal echter geleidelijk aan gedesillusioneerd raken en eenzaamheid zal de overhand krijgen. Beetje bij beetje zal het gevoel van wanhoop en frustratie haar het gevoel geven dat er geen andere optie is dan een einde aan haar eigen leven te maken.

Het is niet zo dat Hannah anders is dan de andere meisjes. Haar omstandigheden en moeilijkheden werden echter een combinatie die haar leven liet instorten alsof het een kaartenhuis was.

Hannah Baker in 13 Reasons Why

Seksueel misbruik

Als je de serie nog niet gezien hebt en je denkt erover na, dan raad ik je aan om nu te stoppen met lezen omdat dit artikel vanaf dit moment spoilers kan bevatten.

Zijn deze mensen allemaal schuldig aan de dood van Hannah Baker? De waarheid is dat we terwijl we naar de tapes luisteren, ons afvragen of haar redenen wel overtuigend zijn.

We kunnen niet anders dan denken dat redenen zoals een lijst van de mooiste meisjes of degenen met de mooiste billen niet zo ernstig zijn als verkrachting. Maar Hannah zet al deze redenen op haar lijstje: van misverstanden en valse geruchten tot verkrachting.

Wat de show echter laat zien is dat de gevolgen van een reeks acties (sommige erger dan andere) op een bepaalde persoon eigenlijk het probleem zijn, en niet hoe ernstig deze acties kunnen lijken of niet.

Hannah had een hele moeilijke tijd en ze probeerde haar plaats in de wereld te vinden. Ze probeerde zich geaccepteerd te voelen op haar nieuwe school, maar elke mogelijkheid van geluk die zich in haar leven voordeed, werd voortijdig beëindigd.

De serie brengt ons dichter bij de psychologische pesterijen waar Hannah aan leed. Ze voelde zich alleen en eenzaam, en de jongens bestempelden haar als “makkelijk” vanwege verschillende valse geruchten. Wat de jongens als “makkelijk” zagen, zagen de meisjes als een bedreiging.

De jongens in 13 Reasons Why

13 Reasons Why en zelfmoord

13 Reasons Why zijn, zoals de naam al aangeeft, de redenen waarom Hannah Baker zelfmoord pleegde. We kunnen al haar redenen echter samenvatten aan de hand van één woord: depressie.

Deze depressie werd veroorzaakt door onveiligheid en veranderingen waardoor Hannah volledig alleen achterbleef, gebruikt en misbruikt. Het was niet één bepaalde wond, maar eerder een reeks van situaties die haar daartoe leidden. Uiteindelijk waren al deze situaties de redenen waarom Hannah’s leven ten einde kwam.

Na talloze aanvallen op haar eigenwaarde, evenals vernedering en psychologisch misbruik, ervaart Hannah de laatste druppel: verkrachting. Hoewel Hannah al een tijdje probeert uit haar bodemloze put te komen, bevindt ze zich in een nog slechtere situatie.

Na de verkrachting besluit Hannah naar de schooldecaan te gaan voor hulp. Hij geeft haar echter geen echte oplossing voor het probleem. Op dat moment verliest Hannah haar laatste hoop en neemt de vreselijke beslissing om haar leven te beëindigen.

Voor sommige mensen was de zelfmoord van Hannah Baker een soort van wraak en daarom was het zo controversieel. De waarheid is dat als we denken aan het idee van de cassettes die ze naar de schuldigen stuurde, het zeker behoorlijk wraakzuchtig en bitter lijkt.

Jongen met een cassetteband van Hannah

De gevolgen van pesten

Ik denk echter dat het idee dat de serie wilde overbrengen geen wraak was. Ik denk dat de serie wilde laten zien dat tieners de gevolgen van hun acties onder ogen moeten zien. Ook laat 13 Reasons Why zien hoe pesten en Hannah’s zelfmoord veel verschillende personages beïnvloedt.

In de eerste aflevering zien we enkele meisjes die naast Hannah’s locker selfies maken om hun medeleven te tonen op sociale media. Dit lijkt gewoon nep. In de show zijn Clay en Alex de meest getroffen personages. Alex, vanwege de gevoelens die hij heeft voor Hannah en hoe machteloos hij zich voelde.

Clay lijkt veel op Hannah. Hij is het meest emotioneel instabiele personage en is totaal niet in staat om de schuld te dragen van het feit dat hij een van de “verantwoordelijke mensen” is voor Hannah’s dood.

Niet alle personages aan wie de tapes gericht zijn, zijn slecht. Sommigen lijden en hebben andere vormen van interne conflicten. Het probleem is dat het soms niet zo makkelijk is om nauwkeurig te anticiperen op de gevolgen van onze acties tijdens de puberteit. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe bespeur je onzekerheid bij kinderen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe bespeur je onzekerheid bij kinderen

Onzekerheid bij kinderen kan leiden tot problemen in het volwassen leven, die moeilijk op te lossen zijn. We moeten hier goed op letten bij onze ki...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.