10 interessante uitspraken van Jorge Bucay

10 interessante uitspraken van Jorge Bucay
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 10 mei, 2018

De uitspraken van Jorge Bucay zijn een interessante manier om een ​​nieuwe, gevoelige en reflectieve benadering aan te gaan. Deze Argentijnse schrijver en psychotherapeut is een van de meest gelezen auteurs in de wereld van vandaag. Hoewel het niet zonder controverse is geweest, heeft Bucay zich een onmiskenbare plaats gemaakt in de hedendaagse cultuur.

Zijn initiële opleiding was in de medische opleiding van de Universiteit van Buenos Aires. Hij specialiseerde zich vervolgens in psychische aandoeningen en werd al snel een vooraanstaand therapeut op de Gestalt-schoolSinds de jaren tachtig werd hij bekend als schrijver. V erschillende van zijn werken werden bestsellers.

” Het is mijn verantwoordelijkheid om weg te komen van wat me pijn doet. Ook is het mijn verantwoordelijkheid om mezelf te verdedigen tegen degenen die mij kwaad doen. Het is mijn verantwoordelijkheid om de leiding te nemen over wat er met mij gebeurt. Het stelt mij in staat om mijn participatiequota in de feiten te kennen “.

-Jorge Bucay-

In de woorden van Jorge Bucay wordt een zeer menselijke  en diepgaande  benadering gewaardeerd  Ze zijn ook een oproep om in zichzelf te geloven en dat iedereen de verantwoordelijkheid op zich neemt voor zijn of haar bestemming. Zijn affirmaties zijn vast en zeker een een grote bijdrage voor reflectie. Hier zijn 10 interessante uitspraken van Jorge Bucay.

Verantwoordelijkheid in de uitspraken van Jorge Bucay

Verschillende van Jorge Bucay’s uitspraken behandelen het probleem van individuele verantwoordelijkheid. Hierin wordt bijvoorbeeld herinnerd aan het feit dat het noodzakelijk is om de gevolgen van acties onder ogen te zien. Met andere woorden mag men niet de schuld geven aan iets van buitenaf voor onze eigen fouten of verliezen. Hij zegt: “Ik sta mezelf toe om risico’s  te nemen  die ik besluit op te lopen, met de voorwaarde dat ik zelf de prijs van die risico’s betaal.”

10 interessante uitspraken van Jorge Bucay

In een andere uitspraak geeft hij aan: ‘Niemand kan kennis hebben in jouw plaats. Er is niemand die kan groeien, zoeken of doen wat je zou moeten doen. Het bestaan  zelf  geeft geen substituten toe. Dit is een van de uitspraken van Jorge Bucay die ons uitnodigt om verantwoordelijkheid te nemen voor ons leven.

Leed overkomen

Lijden is een terugkerend thema bij veel denkers. Het kon natuurlijk niet ontbreken in de uitspraken van Jorge Bucay. Een van hen geeft aan: “We zijn wie we zijn  dankzij alles wat verloren is gegaan en hoe we die verliezen hebben kunnen opvangen.” Het is heel interessant om een verlies, en de manier waarop we die aanpakken, een centrale plaats te geven in wat we zijn.

In deze andere uitspraak spreekt hij over de kracht van geduld om ons te versterken en beter te reageren op onvoorziene gebeurtenissen in het leven. Hij zegt: “Als je geduldig bent op een dag van woede, kun je gemakkelijk aan honderd dagen verdriet ontsnappen.”

Jorge Bucay gelooft in de kracht die mensen bezitten om van van hun leven een verwerkingsruimte te maken en het lijden te overwinnen. Een van zijn uitspraken biedt een sleutel, vol gezond verstand, om uit de problemen te komen. Hij zegt: “Als je je in een doodlopend straatje bevindt, ga dan terug naar waar je vandaan bent gekomen.”

Ken jezelf en wees trouw aan jezelf

Een ander frequent thema in de uitspraken van Jorge Bucay is dat van zelfkennis. Dit zegt hij in deze verklaring: “De belangrijkste stap in groei is om jezelf te kennen, zowel het slechtste en de beste”.

10 interessante uitspraken van Jorge Bucay

Samen met zelfkennis, bevordert het ook de vrije wil en een radicale onafhankelijkheid van de omgeving. Hij zegt het botweg in deze zin: “Ik sta mezelf toe te zoeken naar wat ik denk dat ik nodig heb van de wereld. Ik wil niet wachten tot iemand mij toestemming geeft om het te verkrijgen.”

Het ego en consumptie

Bucay verwijst ook voortdurend in zijn romans naar de cultuur en naar wat hij zijn ‘wegenkaarten’ noemt. Hij is kritisch over een aantal aspecten ervan. Vooral deze die te maken hebben met consumentisme. Een van zijn uitspraken zegt: “De consumptiecultuur heeft als gevolg een houding van rivaliteit en vergelijking gecreëerd. Deze leidt ons op om ons met anderen te confronteren.”

Op dezelfde manier ondervraagt ​​Jorge Bucay de enorme verergering van het ‘ik’ in de hedendaagse westerse cultuur. In dit opzicht wijst hij op het volgende: “In de omstandigheden dat we onszelf niet kunnen bevrijden van het ego of slechts een moment, zal de figuur die we van onszelf zullen hebben een gevangenis worden.” Een leuke manier om te stellen dat een verheven “ik” ons niet opnieuw bevestigt, maar ons in de val lokt.

De echte verandering

Voor Jorge Bucay is de verandering vooral een transformatie in de manier van zichzelf zien. Wat hij naar voren brengt is dat menselijke acties gericht moeten zijn op het bereiken van een geleidelijke herbevestiging van wat elke persoon is. Het gaat immers nooit over een verandering in het ‘moeten zijn’.

10 interessante uitspraken van Jorge Bucay

Vandaar dat een van de zinnen van Jorge Bucay zegt: “Je kunt alleen iets veranderen als je ermee stopt.” Het is een manier om te zeggen dat transformaties moeten kunnen stromen. Ze hebben immers altijd de neiging om het wezen opnieuw te bevestigen.

De teksten van Jorge Bucay zijn eenvoudig en in informele termen geschreven. Puristen hebben daarom veel kritiek op zijn werk geleverd. Het is echter een feit dat het een van de meest gelezen auteurs is. Hieruit kan worden afgeleid dat het ook een van de meest geaccepteerde auteurs is door het publiek. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Oliveira, C. C. (2016). Para comprender el sufrimiento humano. Revista Bioética24, 225-234.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.