Een leven lang zware klappen te boven komen

Een leven lang zware klappen te boven komen
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 08 januari, 2024

Soms krijg je in het leven echt zware klappen te verduren. Want het leven is niet altijd licht en kleurrijk. Toch moet je steeds met alles wat je hebt de confrontatie blijven aangaan. Nu en dan zullen er gedachten in je hoofd opkomen als “waarom ik?” of “ik verdien dit niet!”. Maar het heeft niets te maken met het feit of je het verdient of niet. De dingen die je kunnen overkomen, zijn omgeven door duisternis. Maar jij hebt de macht in handen om in al dat zwart het licht te zien.

Eén van de moeilijkste ervaring die iemand kan meemaken, is dementie. Het is een aandoening die rechtstreeks op je geheugen inwerkt, en op de mensen van wie je het meeste houdt. Wanneer je dementie hebt, dan verlies je veel van je herinneringen. Je vergeet ook wie mensen zijn. Maar is er ook een andere manier om naar dementie te kijken?

Bekijk even deze korte film over dementie.

“Dementie treft wereldwijd 47 miljoen mensen.”

-Wereldgezondheidsorganisatie-

Je moet met geduld de confrontatie met de zware klappen aangaan

Hieruit kan je een geweldige les halen. Je kan het zelfs gebruiken in je dagelijks leven. Wanneer het leven je enkele zware klappen geeft en je het gevoel hebt dat je alles kwijt bent, dan voel je misschien de behoefte om terug te slaan. Of je gaat overhaast over tot acties die de situatie zullen omdraaien of die het zo snel mogelijk goed maken. Maar zo vergeet om je geduldig te zijn.

Meestal gaan we niet zo goed om met onzekerheid. Niet weten wat er jou in de toekomst kan overkomen, kan veel angst veroorzaken. Dit zal je het gevoel geven dat je op de rand van een put zonder een duidelijke bodem staat. Deze put heeft veel te maken met het gevoel van controleverlies. Onverwachte negatieve gebeurtenissen en slecht nieuws kunnen dit gevoel teweeg brengen.

Angst zal je zelden helpen. De zware klappen zullen uit het niets blijven komen. Je zal niets kunnen doen om ze te vermijden. Je kan ze absoluut niet onder controle houden.

 Share

Zware klappen te boven komen

Wat moet je dan doen? Je moet geduldig zijn en volharding tonen. Bovendien moet je ophouden om te verwachten dat je elk probleem van de ene op de andere dag kan oplossen. Begin om je te focussen op de kleine stappen om de dingen beter te maken. Maak deze stappen met veel inspanning en laat je vooral ondersteunen door een gevoel van hoop.

Geduldig omgaan met de zware klappen die het leven op je weg brengt, betekent dus niet dat je de hoop verliest. Het betekent alleen dat je zal proberen om liefde te gebruiken. Je zal proberen met deze onzekerheid te leven. Want je weet niet wat er morgen zal gebeuren. Je weet wel wat er vandaag zal gebeuren. In het hier en nu ben jij echt de persoon die de controle in handen heeft.

De kleine dingen maken het allemaal de moeite waard

Nog een andere les is dat je je op de kleine dingen moet richten, ook al lijken ze onbelangrijk. De reden is dat je in die kleine dingen vaak je eigen geluk vindt. Maar soms moeten jaren voorbijgaan. Je moet dan eerst de leeftijd van de hoofdpersonages in de korte film bereiken vóór je dat beseft.

We jagen altijd grote dromen achterna. Bovendien proberen we dingen te verzamelen en willen we ontelbare rijkdommen. Maar de dingen die oprecht waardevol zijn, zitten in de kleinste dingen, in de dingen die je bijna niet ziet. Wanneer iemand dementie heeft, dan brokkelen de grote dromen af. Het verzamelen van dingen heeft niet langer zin. Wat rest hen dan? En hierin zit de magie.

Zware klappen, dementie

Grijp het leven wanneer het er voor jou is

Vaak lijkt het alsof het leven je eerst enkele zware klappen moet geven vóór je je ogen opent en echt alle dingen opmerkt die je niet waardeert. Het vreemde is dat ze altijd binnen jouw bereik lagen. Om deze dingen te krijgen hoefde je geen inspanning leveren. Ze lagen voor je neus. Je hoefde ze alleen maar te waarderen! Maar dat deed je niet omdat je je aandacht ergens anders op richtte.

“Hoeveel raad je ook krijgt, er zijn levenslessen die je alleen zal leren door middel van zware klappen en door te struikelen.”

-Anoniem-

Lost Property | Short Film by Åsa Lucander (youtube.com)

Ook al raakt het leven jou met zware klappen die lijden veroorzaken, toch mag je één positief aspect die ze absoluut bezitten niet ontkennen. Ze helpen je om de ogen te openen. Want we leven allemaal voortdurend op automatische piloot. Dit leidt ons alleen maar naar meer tegenslagen en onverwachte problemen.

Zware klappen

Nu is het tijd om te stoppen met wachten tot dingen gebeuren. Op die manier kan je beginnen om de kleine dingen op waarde te schatten. Waardeer het leven dat je hebt. Je kan starten met het geduld te ontwikkelen waarmee je alles aankunt wat niet gebeurde zoals je het wilde. Dit zijn waardevolle lessen. Liefde, waardering voor de kleine dingen en een kleine verandering in je perspectief kunnen het begin zijn van een wonderbaarlijke reis aan de zijde van de persoon van wie je het meeste houdt. Dit kan, ook al zitten hun werkelijkheid en de jouwe niet op dezelfde lijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.