Zwangerschap: van iemand houden die je nog niet kent

Zwangerschap: van iemand houden die je nog niet kent

Laatste update: 09 mei, 2017

Een zwangerschap duurt negen maanden. Negen maanden waarin twee harten door middel van een navelstreng met elkaar verbonden zijn, twee werelden in één, waarin iets geweldigs gebeurt wat tegelijkertijd nog onbekend is. Geloof het of niet, maar onze emoties kunnen de placenta doorbreken om zo ons toekomstige kindje te strelen.

Het is interessant dat mensen zich tijdens een zwangerschap druk maken over het kopen van een wiegje, babykleertjes, en of de moeder wel goed eet, maar dat maar weinig mensen rekening houden met de invloed die stress kan hebben. Volgens meerdere wetenschappers, hebben we bij zwangerschap de neiging om de emotionele wereld van de moeder helemaal over het hoofd te zien, terwijl deze de ontwikkeling van de foetus ernstig kan beïnvloeden.

Zwangerschap is een mysterie en een bron van hoop: het houdt in dat we van iemand houden wiens gezicht we nog nooit gezien hebben. Het houdt in dat we onszelf voor proberen te stellen hoe zijn gelach zal klinken en wat voor kleur haar hij zal hebben, terwijl we zijn vorm door de huid van de moeder strelen en zo onze oprechte genegenheid proberen over te brengen.

Vivette Glover, specialist op het gebied van perinatale psychobiologie aan het Imperial College in Londen, ontwikkelde een theorie die ook wel ‘Emotional education from the womb’ wordt genoemd. Een zeer interessante en belangrijke theorie die wij graag met je zouden delen.

Zwangerschap Emoties

Het belang van onze emoties gedurende een zwangerschap

Tot nog niet zo lang geleden werd er nog gedacht dat de emotionele wereld van de moeder geen invloed zou hebben op de ontwikkeling van de foetus. Dit blijkt echter een vergissing te zijn. Studies, zoals de studie die gepubliceerd werd in het blad ‘New Parents Support’ maken duidelijk dat het ‘magische intra-uteriene pakketje’ juist zeer ontvankelijk is voor emoties van buitenaf, met name gedurende de vierde maand van de zwangerschap.

De media, maatschappij en gezinnetjes zelf hebben het vaak met veel lof over de pracht en praal van een zwangerschap. Bij het belang om door middel van het lichaam en onze emoties in contact te komen met de baby wordt eigenlijk vrijwel nooit stilgestaan. Terwijl onze emoties juist zo veel invloed kunnen hebben.

Wanneer emoties verdergaan dan de placenta

Vivette Glover, ook specialist op het gebied van gestalttherapie, benadrukt juist hoe belangrijk het is om op een uitgebreidere manier voor de moeder te zorgen.

Echo’s en bloedonderzoeken zijn volgens haar niet genoeg. Het is ook noodzakelijk om goed voor de emotionele gemoedstoestand van de moeder te zorgen.

Dr. Glover voerde een studie uit waar 14000 zwangere vrouwen aan deelnamen. Tijdens deze studie werd het stress- en angstniveau van deze vrouwen gemeten. De vervolgstudie duurde vijf jaar, waarin gekeken werd naar de manier waarop de kinderen van deze vrouwen opgroeiden en zich ontwikkelden.

Uit deze studie bleek dat bij de kinderen wiens moeder tijdens de zwangerschap veel stress ervoer, de kans op hyperactiviteit twee keer zo groot was. Wanneer een moeder zich in een stressvolle situatie bevindt, laat de hypothalamus een hormoon vrij dat ook wel CRH genoemd wordt, en ervoor zorgt dat de bijnieren cortisol uitscheiden.

De placenta dient als een soort filter, waardoor het cortisol, dat gezien wordt als een ‘gifstof’ doorgaans niet door de placenta heen kan breken. In het geval dat het CRH-gehalte erg hoog is, kan het cortisol vaak echter wel door de placenta heen breken en komt het zo direct bij de foetus terecht, waardoor de foetus in een ‘alerte’ staat verkeert.

De emotionele opvoeding van kinderen begint niet wanneer ze ter wereld komen, maar wanneer ze in de baarmoeder komen.

Zwangerschap Emoties

Emotionele opvoeding vanuit de baarmoeder

Je kent je kind nog niet eens en toch begin je de wereld al anders te bekijken en zijn je zwaktepunten veranderd in je krachten. Het is belangrijk om te weten dat de opvoeding van een kind begint wanneer hij nog in de baarmoeder zit – de plek waarin kinderen op hun gemak zijn, maar niet geïsoleerd. Een plek waarin ze niet alleen zeer ontvankelijk zijn voor de buitenwereld, maar ook de binnenwereld.

Daarom is het belangrijk dat elke moeder en elke ouder rekening houdt met de volgende, zeer belangrijke, aspecten:

  • Het herformuleren van bepaalde concepten: je hebt vast weleens iemand horen zeggen ‘vooral het kind is belangrijk, hij is alle opoffering waard’. De baby is inderdaad belangrijk, maar daarnaast moeten we ook zorgen voor het lichaam en het hart van de persoon die het leven schenkt: de moeder.
  • Elke zwangere vrouw heeft een bepaalde manier van leven: sommige vrouwen zijn onverwacht zwanger geraakt, weer andere vrouwen ervaren hun zwangerschap als confronterend omdat ze in het verleden een abortus hebben ondergaan. Het is noodzakelijk om aan elk geval uitzonderlijk aandacht te schenken, om ons bewust te zijn van onze werkelijkheid en deze met integriteit en veel steun onder ogen te komen.
  • Doe het rustig aan, geef prioriteit aan jezelf, omring jezelf met positieve stimuli: verander het tempo van je dagen en richt je op het huidige moment, om je band met je partner sterker te maken en samen mooie momenten te delen, om opgewonden te raken en op een normale manier met de veranderingen in je lichaam om te kunnen gaan.
  • Probeer nieuwe therapieën uit: tegenwoordig worden er een hoop verschillende workshops gehouden over de emotionele opvoeding van kinderen tijdens de zwangerschap. Maar ook mindfulness, yoga, je buik masseren terwijl je rustig bent of luisteren naar muziek kunnen een hoop voordelen bieden voor zowel de moeder als de foetus.
Zwangerschap Emoties

Voed kinderen met liefde en verhonger zo hun angsten

De emotionele opvoeding van kinderen is van essentieel belang. Dit kan worden bereikt door hun groei te bevorderen met de warmte van liefde en onvoorwaardelijke steun. Lees meer.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.