Zoek naar wat je opwindt en je leven zal verbeteren

Wat windt je op? Wat laat je hart trillen en vult je geest met plannen, hoop en dromen om te vervullen? We hebben allemaal deze kleine dagelijkse 'highs' van dopamine nodig om ons levend te voelen en vooruit te komen. Ontdek hoe je die kunt bereiken.
Zoek naar wat je opwindt en je leven zal verbeteren
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 21 december, 2022

Men zegt dat een van de grootste hobby’s van Miguel de Unamuno (naast schrijven en lesgeven) origami was, meer bepaald het maken van papieren strikjes. Hij noemde het cocotologie en schreef er een nogal merkwaardig boek over, Apuntes para un tratado de cocologia (Aantekeningen voor een verhandeling over cocotologie).

Er wordt ook gezegd dat de dichteres Emily Dickinson een passie had voor het bakken van brood. Ze was inderdaad dol op het aroma van vers gemaakt deeg en werd, nadat ze verschillende recepten had bedacht, geïnspireerd om poëzie te gaan schrijven.

Een van Agatha Christie’s passies was ook nogal opvallend. Het was archeologie. Als kind had ze een onthullende droom waarin ze zichzelf oude steden en artistieke overblijfselen uit verre tijden zag opgraven. Vanaf dat moment heeft ze altijd een fascinatie gehad voor die wereld.

Hoewel haar leven haar in andere richtingen bracht, reisde ze op 40-jarige leeftijd naar de oude stad Ur, in Irak, een belangrijke kern van het oude Mesopotamië. Ze wilde enige tijd doorbrengen in die wereld van zand, rotsen en ondergrondse mysteries. Daar ontmoette ze de liefde van haar leven, de bekende archeoloog Max Mallowan.

Het lijkt erop dat de kleine dingen die ons fascineren en opwinden en uiteindelijk kleine obsessies worden, vaak leiden tot grote gebeurtenissen in ons leven. Daarom kun je, door te vinden wat je opwindt, vooruitkomen en je zelfs vervuld voelen.

We zijn geprogrammeerd om lonende ervaringen te zoeken. Daardoor kunnen we betekenis, motivatie en plezier vinden in ons bestaan.

Meisje eet chocolade
Een maaltijd, een hobby, een persoon of een droom. Mensen moeten zich gemotiveerd voelen in hun dagelijkse leven.

Ons dagelijks chocolade-ijs

De persoon met een depressie draagt iets meer met zich mee dan eenvoudig verdriet. In feite zitten ze gevangen in voortdurende anhedonie. Met andere woorden, ze zijn niet in staat enig plezier, nieuwsgierigheid, genot of voldoening te ervaren.

Niets windt hen op, en zelfs alles waar ze vroeger gepassioneerd over waren en wat hen vermaakte heeft geen zin meer. Weinig sensaties kunnen verwoestender zijn. Dat komt omdat we als mensen geprogrammeerd zijn om lonende sensaties te zoeken en te vluchten voor onaangename.

Positieve valentie emoties zijn degenen die ons stimulerende bijdragen geven van dopamine, serotonine en adrenaline, essentieel voor ons welzijn, motivatie en leren. Als die neurotransmitters er niet zijn, schakelt er iets in ons uit. De psycholoog Silvan Tomkins verklaarde met zijn affecttheorie het idee dat

geestelijke gezondheid voor een groot deel afhangt van het vermogen om belonende ervaringen te maximaliseren. Bijgevolg zal het vinden van wat je opwindt je dagelijkse levenslijn zijn, hoe onbeduidend het ook is. Het is eerder alsof je jezelf trakteert op een moment van rust onder het genot van een chocolade-ijsje.

Een gemotiveerd brein, een geest die in staat is regelmatig motivatoren te vinden, ontwikkelt een meer flexibele en veranderingsgerichte cognitieve benadering om welzijn en nieuwe doelen te bereiken.

Opgewonden raken bevordert cognitieve flexibiliteit

Vaak zijn de dingen die ons opwinden de meest elementaire en inconsequente. Emily Dickinson was geobsedeerd door de geur van vers gebakken brood, maar het voedde ook haar inspiratie om gedichten te componeren.

Agatha Christie had altijd een fascinatie voor archeologie, en dit hielp haar bij het ontwikkelen van de vreemde roman. Het was ook verantwoordelijk voor het vinden van de liefde van haar leven.

Het vinden van wat je opwindt opent je geest, verbreedt je perspectief en doorbreekt je negatieve denkpatronen. In feite benadrukt onderzoek (Engelse link) dat positief geaarde emoties de cognitieve flexibiliteit bevorderen.

Met andere woorden, ze maken het je hersenen gemakkelijker om zich aan te passen aan onverwachte en veranderende situaties door middel van nieuwe ideeën en gedragingen.

Aan de andere kant zijn degenen die gevangen zitten in de gevangenis van angst, ontmoediging en kwelling, niet in staat om te reageren op uitdagingen of om innovatieve ideeën aan te dragen voor de eenvoudigste problemen. Zij ervaren alleen angst, vermijding en gevoelens van ontmoediging.

Emoties als vreugde, nieuwsgierigheid, passie of plezier maken ons meer geneigd tot actie en verandering.

Vrouw wandelt op blote voeten
Zoek naar wat je inspireert, want soms, als je iets anders ontdekt dat je interesse wekt, verandert je werkelijkheid.

Wees gedurfd: zoek naar wat je opwindt

Soms ziet alles er na een slechte dag beter uit als je een wandeling hebt gemaakt onder het genot van een heerlijk chocolade-ijsje. Op andere momenten is muziek je redder of dient een goed boek als toevluchtsoord.

Of, het vinden van een nieuwe hobby opent nieuwe horizonten voor je. Er zijn namelijk bepaalde emotionele toestanden die zegevieren over verdriet, waardoor je je beperkende gedachten en overtuigingen opnieuw formuleert.

Ga er dus voor, zoek uit wat je opwindt. Zoek naar wat in jou het toverwoord van enthousiasme opwekt en je zult zien hoe, geleidelijk, je mentale schema’s flexibeler worden.

Om dit te bereiken is het de moeite waard om de toestanden te bevorderen die psychologe Barbara Fredrickson definieert als ‘ster-emoties’. Het zijn die bevredigende toestanden die de kracht hebben om je welzijn, succes en geluk te bemiddelen. Ze zijn als volgt.

1. Zoek naar wat je vreugde geeft

Vreugde is meer dan alleen maar lachen. Het is het voelen van uitbundigheid en positiviteit op een intense manier. Je hoeft immers maar bij iemand te zijn die met zijn gedachten en ideeën altijd het beste in je naar boven haalt om het leven helderder en hoopvoller te zien.

2. Sereniteit geeft je rust

Een wandeling, een lezing, een dutje, meditatie. We kunnen allemaal op de meest eenvoudige manieren sereniteit vinden. Het zijn die momenten waarop je je dankbaar, veilig en in vrede voelt.

3. Interesse, de nieuwsgierige geest

Psychologisch en geestelijk welzijn vereist dat je nooit die kinderlijke blik loslaat die alles wil weten. Nieuwsgierige mensen zijn wakkere wezens, verbonden met hun omgeving. Ze hebben altijd iets nieuws te leren.

4. Blijf hoopvol

Zoek naar wat je opwindt en waardoor je in elke omstandigheid hoop kunt behouden. Als je iets ontdekt dat je betekenis geeft en waar je gepassioneerd over bent , voel je je meer verbonden met het heden, verbonden met het leven en de toekomst.

5. Wees trots op jezelf

Af en toe vind je een nieuwe hobby, iets waar je bijzonder goed in bent, dat plotseling nieuwe perspectieven opent. Je realiseren dat je competent bent op een bepaald gebied beïnvloedt je psychologisch welzijn omdat het je helpt je gevoel van eigenwaarde te verhogen.

6. Maak plezier, laat je innerlijke kind niet los

Wanneer had je voor het laatst plezier? Wanneer heb je gelachen en genoten zoals je vroeger als kind deed? Stop nooit met genieten van dit soort momenten in het gezelschap van speciale mensen met wie je je gelukkig voelt.

7. Zoek naar wat je inspireert

Inspiratie is een kracht halverwege het emotionele en het cognitieve die je geest verruimt. Het verheft en leidt je naar nieuw gedrag. Het is essentieel dat je gebieden, disciplines of praktijken in je leven vindt die deze sensatie opwekken.

Inderdaad, als je inspiratie in je geest en hart hebt, vervaagt je verdriet en wordt je verlangen om te bewegen, meer prikkels te zoeken en bepaalde doelen te bereiken ontstoken. Inspiratie betekent plezier. Het is een vlam die je nooit mag laten doven.

Ten slotte, als je je laag gestemd en energiek voelt, zoek dan naar wat je opwindt. Het maakt niet uit dat je daar op dit moment geen zin in hebt. Verlangen zal verschijnen als je actief wordt, je dagelijkse drempels overschrijdt en iets uitdagends en nieuws vindt. Het kan zelfs je leven volledig veranderen. Wellicht ook interessant voor jou

Wanneer de opwinding vervaagt, moet je dan een relatie beëindigen?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wanneer de opwinding vervaagt, moet je dan een relatie beëindigen?

Wanneer kunnen we beter een relatie beëindigen? Als we het op het juiste moment en de juiste manier doen, kunnen we onnodig hartzeer vermijden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Benjamin, J. & Atlas, G. (2015). The ‘too muchness’ of excitement: Sexuality in light of excess, attachment and affect regulation. International Journal of Psychoanalysis, 96, 39-63.
  • Tomkins, S.S. (1995). Script Theory. In V. Demos (Ed.), Exploring Affect: The Selected Writings of Silvan S. Tomkins (pp. 312-410), New York: Cambridge University Press.
  • Tomkins, S.S. (1962/2008). Affect Imagery Consciousness. New York: Springer.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.