Zijn in plaats van doen: de oplossing voor veel problemen

Zijn in plaats van doen: de oplossing voor veel problemen

Laatste update: 08 februari, 2019

Een van de eerste vragen die we onszelf stellen wanneer we een probleem hebben, is: “wat moet ik doen?” Waarna we meteen gaan nadenken over onze mogelijke opties. Sommige problemen kunnen echter niet op deze manier worden opgelost. De reden hiervoor is dat we nadenken over wat we kunnen doen. We moeten echter zijn in plaats van doen.

Dit klinkt misschien enigszins abstract. In feite is het echter een heel concreet idee. Sommige problemen worden niet opgelost omdat de oplossing niet in een specifieke actie ligt.

soort problemen vragen om een ​​verandering, of het nu gaat om een verandering van focus, in onze houding of een aspect van onze persoonlijkheid. Om deze reden zeggen wij dat de oplossing soms ligt in zijn in plaats van doen.

Mensen zeggen vaak dat deze of die persoon zichzelf nog niet heeft gevonden. Het zelf is echter niet iets dat je vindt, het is iets dat je creëert.

Thomas Szasz

Iets doen wordt nutteloos als het probleem te maken heeft met onze manier van zijn. Denk bijvoorbeeld aan iemand die herhaaldelijk probeert zijn partner zover te krijgen meer aandacht aan hem te besteden.

Hij zal hier vaak over klagen bij zijn partner. Ook kan het zijn dat hij belooft te proberen om minder behoeftig te zijn. Wellicht zegt zijn partner zelfs dat hij meer zijn best zal doen.

Hiermee wordt het probleem echter niet opgelost. Dit komt omdat het het beste zou zijn om gewoon niet te klagen (doen). In plaats daarvan zou de persoon die meer aandacht wil in zichzelf moeten kijken om erachter te komen waar zijn behoefte aan aandacht (manier van zijn) vandaan komt.

Zijn in plaats van doen in verschillende omstandigheden

Soms kunnen we onze vinger niet op een probleem leggen. Vaak zijn we niet eens in staat aan te geven waarom een bepaalde situatie problematisch is. We voelen vaak echter wel de drang om het probleem van ons af te schuiven of te ontkennen.

We zien het probleem uitsluitend als een ergernis of een bedreiging waar zo snel mogelijk iets aan moet worden gedaan.

Vrouw met ballon als hoofd

Dit betekent dat we vaak gehaast te werk gaan wanneer we te maken hebben met een lastige situatie. We komen onmiddellijk in actie of reageren zonder na te denken. We nemen niet te de tijd om de situatie goed te analyseren voordat we iets doen.

Vaak kunnen mensen gewoon niet wachten. Onze huidige maatschappij is niet gericht op hoe ‘mensen zijn’, maar hoe ‘mensen doen’.

Iets doen helpt meestal wel om de meeste praktische en materiële problemen op te lossen. Als de gootsteen lekt, moet je deze repareren. Hier valt verder niet veel over na te denken. Er is een zichtbaar probleem en een duidelijke oplossing. Er bestaan al gevestigde manieren om met dit probleem om te gaan.

Als het echter gaat om meer abstracte problemen, ligt de situatie iets anders. Er is geen gevestigde oplossing. Dit zijn problemen waarbij zijn belangrijker wordt dan doen.

Onze houding ten opzichte van een probleem is persoonlijk

Iedereen reageert op zijn eigen specifieke manier op problemen. Sommige mensen zien problemen als uitdagingen die hun interesse wekken. Andere mensen zien ze als risico’s die moeten worden aangepakt.

Dit is wanneer ‘zijn in plaats van doen’ belangrijk wordt. Dit is wanneer mensen hun houding ontwikkelen als het gaat om het reageren op moeilijkheden.

Man denkt na op rots

We kunnen er veel baat bij hebben om onze eigen houding te observeren als we te maken hebben met een probleem.

Zou een meer constructieve visie mij helpen het probleem op te lossen? Heb ik al eerder te maken gehad met dit probleem? Heb ik dit probleem in het verleden al eens effectief weten op te lossen? Reageer ik er hetzelfde op als voorheen?

Zijn in plaats van doen betekent dat we moeten proberen om antwoord te geven op deze problemen. We moeten in onszelf kijken naar wat we voelen en denken. Introspectie moet de basis zijn van hoe we omgaan met problemen.

Het is waarschijnlijk dat onze houding ten opzichte van het probleem en hoe we het probleem aanpakken bepaalt of we er wel of geen oplossing voor kunnen vinden.

Observeren, accepteren en begrijpen

Zijn in plaats van doen houdt in dat we proberen om niet meteen te reageren op onze problemen. Als iemand je aanvalt, is soms het beste wat je kunt doen om niet gelijk in de tegenaanval te gaan.

Wanneer je ergens in faalt, is het misschien het beste om niet te proberen om je fout kleiner te maken of te verbergen. Als je relatieproblemen hebt, is de beste oplossing waarschijnlijk om niet aan je partners hoofd te zeuren.

We moeten ons niet laten meeslepen door onze drang om gelijk te reageren. Ook moeten we voorkomen dat we gelijk de strijd aangaan. Het antwoord is echter ook niet om onze problemen de rug toe te keren. In plaats daarvan moeten we de situatie ruimdenkend bekijken, zonder ons te laten beïnvloeden door vooroordelen.

We moeten accepteren dat we een probleem hebben. Zonder dat dit ons meteen ongerust maakt. In plaats daarvan zouden we ons moeten laten leiden door onze observaties. Dit helpt ons te begrijpen wat er echt gebeurt.

Man betreedt doolhof

Met andere woorden, de eerste stap bij het oplossen van een probleem zou moeten zijn dat we ons richten op onze manier van zijn. Als we de tijd nemen om naar binnen te kijken voordat we handelen, zullen we waarschijnlijk tevreden zijn met het resultaat.

Zijn in plaats van doen. Eerst onszelf vinden en dan pas de volgende stap zetten. Naar binnen kijken in plaats van naar buiten. Eerst aan onszelf werken, zodat we betere oplossingen kunnen vinden.  Wellicht ook interessant voor jou

Externaliseren: een manier om aan je problemen te ontsnappen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Externaliseren: een manier om aan je problemen te ontsnappen

Externaliseren is een techniek die psychologen gebruiken om hun patiënten te helpen hun problemen op te lossen. Wat houdt het in?


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.