Zeven waarschuwingstekens in een relatie
Het opbouwen van een authentieke relatie waarin we vrij kunnen zijn en ons vrij kunnen voelen is een van de plezieren die we allemaal minstens één keer mee zouden moeten maken. Er zijn geen woorden die het gevoel van hoop, veiligheid en steun die een gezonde en aangename relatie je kan bieden, kunnen omschrijven.
Wanneer we eindelijk die persoon vinden met wie we kunnen genieten van een ware en oprechte vorm van liefde, kunnen we onze dromen, verlangens en ons geluk delen en allebei genieten van de waardevolle momenten, van elkaar houden zonder beperkingen en angsten.
Alles kan helemaal geweldig zijn in een relatie. Het is echter zo dat relaties soms ook vreemd, anders en destructief kunnen worden voor de mensen die erbij betrokken zijn. Als zich zo’n situatie voordoet, dan is het heel belangrijk om op zoek te gaan naar een oplossing, om in actie te komen en te voorkomen dat de situatie voort blijft zetten.
Als je partner jou een heel slecht gevoel geeft of als hij/zij te veel aandacht van je eist door ongewoon gedrag te vertonen, dan moet je hier meteen iets aan doen.
In dit artikel delen we zeven situaties die je nooit zou moeten accepteren in een relatie.
1. Controlerend gedrag
Wanneer je partner aan je vraagt waar je heen gaat of waar je zal zijn, dan hoeft dit niet per se negatief te zijn. Misschien is je partner gewoon bezorgd om je en wil hij/zij niet dat er iets met je gebeurt.
Wanneer je partner je echter termijnen begint te geven en probeert te bepalen met wie je wel of niet om mag gaan, dan is het inderdaad verstandig om je zorgen te maken en hier met hem/haar over te praten. Ook is het belangrijk om niet te vergeten dat het hebben van vrijheid en de mogelijkheid om je eigen keuzes te maken essentieel is in een relatie, alsook om je eigen leven te hebben.
2. Onterechte jaloezie
Denkt je partner altijd dat je tegen hem/haar liegt? Wanneer je partner regelmatig last heeft van dit soort emoties, dan is deze extreme vorm van jaloezie geaard in hun eigen onzekerheid. Natuurlijk is het zo dat we ons allemaal weleens onzeker voelen, maar het is echter ook zo dat deze onzekerheid een slechte gewoonte kan worden die ons langzaam aan verslindt.
3. Je partner hoopt dat je zal veranderen
Wanneer je van iemand houdt en besluit om een relatie met hem/haar aan te gaan, dan zeg je hiermee dat je die ander accepteert zoals hij/zij is, met zowel de slechte als de goede kanten van zijn/haar persoonlijkheid. Je houdt van alles dat bij je partner hoort en dit betekent dat er sprake hoort te zijn van wederzijds respect.
Als dit het geval is, dan zou je geen behoefte moeten hebben om je partner te veranderen, tenzij het natuurlijk een situatie is waarin je partner zichzelf of jou duidelijk schade toebrengt. We zijn allemaal uniek. Een partner die onze ware essentie wil veranderen of aanpassen, toont geen ware liefde.
4. Ongezonde ruzies
Er bestaan twee soorten manieren om een gesprek met iemand te voeren: een normale en gezonde manier of een giftige en destructieve manier. Om een gezonde en positieve relatie te creëren, is het noodzakelijk om discussies waarbij één of beide partners hun stem verheffen, negatieve woorden uitwisselen of op zoek zijn naar manieren om de ander pijn te doen, te vermijden. Door te leren om empathie op te brengen en een dialoog aan te gaan, zul je voorkomen dat je relatie verandert in het tegenovergestelde van waar je eigenlijk naar op zoek bent.
5. Leugens
Liegen is een van de meest simpele manieren om een relatie te verpesten. Vertrouwen vormt de basis voor elke relatie en nog belangrijker, voor een essentieel deel van ons leven. Liegen put ons uit en vernietigt ons op emotioneel vlak. Daarnaast moet de persoon die met een leugen begint, meestal blijven liegen om de eerste leugen geloofwaardig te maken, waardoor deze in een spiraal terecht komen waar hij maar moeilijk uit kan ontsnappen.
6. Je partner steunt jouw dromen en verlangens niet
Steun vormt de basis voor elke relatie. Als we weten dat iemand niet in ons gelooft en dat hij/zij twijfelt aan onze vermogens, dan moeten we hem/haar loslaten. Waarom? Omdat je niet moet toestaan dat iemand jouw verlangen om te vechten voor hetgeen je het gevoel geeft dat je leeft, namelijk je dromen, van je afpakt. Als je dit namelijk wel toestaat, dan ben je niet meer de baas over je eigen, authentieke leven.
7. Hij/zij wil je alleen maar voor de seks
Seks is een bonus in een relatie. Als je eens een keer geen zin hebt om seks te hebben met je partner, dan hoef je je hier helemaal niet slecht over te voelen en hoef je al helemaal niet te denken dat je verplicht bent. Je moet ‘nee’ zeggen als je geen zin hebt of als je het niet wilt doen. Het is altijd goed om hier duidelijk over te zijn. Seks is namelijk een handeling tussen twee mensen die voortkomt uit liefde en wederzijds respect.