Zeven liedjes die angst verminderen

Dr. Lewis-Hodgson toonde samen met het Mindlab Institute aan dat sommige liedjes angst verminderen, omdat ze onder meer hartslag, ademhaling en bloeddruk beïnvloeden.
Zeven liedjes die angst verminderen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 16 april, 2019

We durven te stellen dat muziek de gemoedstoestand van elke persoon in de wereld minstens één keer heeft beïnvloed. Verschillende onderzoeken hebben bewezen dat er een relatie is tussen muziek en emoties en ook dat er liedjes zijn die angst verminderen.

Sommige nummers maken ons boos, verdrietig of blij, terwijl anderen ons alleen ontspannen. Een Britse neurowetenschapper heeft zelfs beweerd dat bepaalde liedjes therapeutische eigenschappen hebben en angst kunnen verminderen.

Dokter Lewis-Hodgson publiceerde in samenwerking met het Britse laboratorium Mindlab International een lijst met liedjes die de angst met maximaal 65% verminderen. Hij maakte deze lijst na het monitoren van de hersenen van 40 vrouwen terwijl ze naar muziek luisterden.

Daarnaast monitorde hij andere lichaamssignalen zoals hartslag, bloeddruk en ademhalingsfrequentie. Alle vrijwilligers toonden een meer harmonieuze en ontspannen gemoedstoestand na het luisteren naar de liedjes die de angst verminderen.

“Een goed ding van muziek is dat als het je raakt, je geen pijn voelt.”

Bob Marley

Dokter Lewis-Hodgson stelde vervolgens een lijst samen van zeven liedjes die de angst verminderen. Houd echter in gedachten dat dit niet de enige nummers in de wereld zijn die dit kunnen. Deze neurowetenschapper luisterde eenvoudigweg naar nummers die op dat moment populair waren.

Liedjes die angst verminderen: “Pure Shores” van All Saints

Volgens de rangorde van Lewis-Hodgson, bezet het nummer “Pure Shores” van All Saints de 7e plaats tussen de nummers die de angst verminderen. De teksten gaan namelijk over ontspanning.

Critici van over de hele wereld zijn enthousiast over dit lied. Het maakt namelijk gebruik van een dubbele bas keyboard en heeft dolfijngeluiden op de achtergrond. Sommige mensen denken zelfs dat het een van de beste liedjes van de 20e eeuw is.

“Canzonetta Sull’aria” door Mozart en “Strawberry Swing” door Coldplay

“Canzonetta Sull’aria” van Mozart is een kort duet dat deel uitmaakt van de derde acte van De opera Le nozze di Figaro. Het bevat onder andere hobo, fagotten en strijkers. Het heeft 62 kompassen en maakte ook deel uit van de soundtrack van de film The Shawshank Redemption uit 1994.

Coldplay’s “Strawberry Swing” heeft ook een bijzondere en aantrekkelijke tribale invloed. Het werd officieel gelanceerd in 2009 en vele critici prezen het.

“Muziek heeft helende kracht. Het heeft het vermogen om mensen een paar uur uit zichzelf te halen.”

-Elton John-

“Watermark” van Enya: een van de liedjes die angst verminderen

“Watermark” is een single van Enya’s eerste muzikale album. Vanaf het begin fascineerde dit nummer Rod Dickins, de producent van Warner Music UK. Anticiperend op wat de wetenschap in de toekomst zou zeggen, verzekerde hij namelijk dat hij dankzij dit lied een betere nachtrust kreeg .

De stemmen die in “Watermark” werden gebruikt, werden 200 keer over elkaar heen gelegd. Als gevolg daarvan, mengt Enya’s stem zich met hypnotiserende en suggestieve geluiden. Magische en fantastische jeugdherinneringen waren de belangrijkste inspiratie voor dit liedje.

“Mellomaniac (Chillout Mix)” door DJ Shah en “Electra” door Airstream

Roger Shah, ook bekend als DJ Shah, creëerde het lied “Mellomaniac (Chillout Mix)”. DJ Shah is een Duits/Pakistaanse muzikant die beroemd is om zijn composities op het gebied van elektronische muziek. “Mellomaniac” is absoluut een van zijn grootste singles aller tijden.

Zowel “Mellomaniac (Chillout Mix)” van DJ Shah en “Electra” van Airstream maken deel uit van de groep liedjes die angst verminderen. De experimenten die zijn uitgevoerd in Mindlab laten namelijk zien dat ze hartslag tot 27% vertragen en mogelijk zelfs pijnstillende effecten hebben op chronische pijn .

“Muziek produceert een soort plezier waar de menselijke natuur niet zonder kan.”

-Confucius-

“Weightless” door Marconi Union

Mindlab catalogiseerde ‘Weightless’ als het meest ontspannen nummer ter wereld in 2011. Volgens onderzoek is dit nummer 11% meer rustgevend dan elk ander nummer. Onderzoek wees uit dat het de angst namelijk tot 65% verminderde.

Dit is helemaal niet verrassend, aangezien Marconi Union bewust wetenschappelijke theorieën in overweging heeft genomen om een ​​ontspannend nummer samen te stellen. Dit nummer is feitelijk gecertificeerd door de British Academy of Sound Therapy.

Al met al zullen er veel andere liedjes zijn die de angst verminderen. De dingen die ze gemeen hebben, zijn een complexe compositie en het ontbreekt hen vrijwel aan repetitieve patronen. Als gevolg hiervan worden de hersenen “uitgezet,” omdat het niet mogelijk is om de volgende tel te “voorspellen.”

Concluderend is muziek een hulpmiddel waar we ons altijd op kunnen richten als we ons overweldigd voelen en moeten ontspannen. Wellicht ook interessant voor jou

Het effect van muziek op de hersenen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Het effect van muziek op de hersenen

Het effect van muziek op mensen is algemeen bekend, maar wat doet het specifiek met de hersenen? Het kan emoties opwekken, maar het kan ook bepaald...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Berbel, P., Moix, J., & Quintana, S. (2007). Estudio comparativo de la eficacia de la música frente al diazepam para disminuir la ansiedad prequirúrgica: un ensayo clínico controlado y aleatorizado. Rev Esp Anestesiol Reanim, 54(6), 355-358.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.