Zeven films over inclusie

Moed, vastberadenheid en dapperheid zijn allemaal aanwezig in deze zeven films over inclusie. Ze zijn een venster op de uitdagingen waarmee mensen met een handicap worden geconfronteerd. Ze zullen zeker je aandacht trekken, of je nu geïnteresseerd bent in het onderwerp of op zoek bent naar iets dat je emoties zal prikkelen.
Zeven films over inclusie
Cristina Roda Rivera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Roda Rivera.

Laatste update: 27 december, 2022

Deze films over inclusie weerspiegelen situaties van mensen met een handicap en hun strijd om een plek in de samenleving te vinden. Zo geven deze inspirerende verhalen een kijkje in het leven van sommigen van hen.

Deze voorbeelden zijn een combinatie van moed en vastberadenheid. Verhalen die mensen volgen die nooit stoppen met het nastreven van hun doelen, ondanks een aantal redenen om dat niet te doen.

Dus het kijken naar films die leer- of ontwikkelingsproblemen weerspiegelen, voedt gevoelens van inclusie bij degenen onder ons die misschien nooit met deze uitdaging te maken hebben gehad.

Deze films geven mensen met deze problemen ook de mogelijkheid om personages op het scherm te zien met een eigen identiteit die grote uitdagingen aangaan en overwinnen. Bekijk de volgende lijst met inspirerende films.

“De natuur is wreed, maar dat hoeven wij niet te zijn.”

-Temple Grandin-

Films over inclusie

Temple Grandin (2010)

Dit is een biografische film met Claire Danes in de rol van een persoon in het autismespectrum.

Voordat ze gaat studeren, bezoekt veehouderijexpert Temple Grandin een veeboerderij die eigendom is van haar tante Ann (Catherine O’Hara), waar ze blijk geeft van een groot vermogen tot mechanische activiteiten.

Als ze eenmaal aan de universiteit begint, moet ze intellectuele uitdagingen aangaan. Toch zijn de sociale uitdagingen wat moeilijker. Grandin overwint vooroordelen en wordt een innovator op het gebied van dierenverzorging en een pleitbezorger voor een meer humaan initiatief.

De biopic van HBO herinnert ons eraan dat alle mensen in dat spectrum individuen zijn, net als iedereen.

Rainman (1988)

Dit is een van de bekendste films over inclusie. Autodealerbaas Charlie Babbitt (Tom Cruise) ontdekt dat zijn vader van wie hij vervreemd is, is overleden. Hij keert terug naar Cincinnati en ontdekt dat hij een autistische oudere broer heeft, Raymond (Dustin Hoffman).

Het fortuin van zijn vader gaat naar de instelling waar Raymond woont. Gemotiveerd door het geld van zijn vader haalt Charlie Raymond uit de faciliteit en brengt hem terug op zijn roadtrip naar Los Angeles. Het is een reis die hun beide levens zal veranderen.

Onder leiding van Barry Levinson roepen Hoffman en Cruise heel wat intense emoties op. Het was destijds behoorlijk revolutionair vanwege zijn originaliteit.

De theory of everything (2014)

Dit is een biografisch romantisch drama over het leven van Stephen Hawking. De film, die in 2014 in première ging op het Toronto International Film Festival, is een kijkje in het leven van Stephen Hawking: de wetenschapper, de man, de echtgenoot en de vader.

Op 21-jarige leeftijd werd bij hem Lou Gehrig’s Disease vastgesteld. Deze terminale ziekte wordt ook wel amyotrofische laterale sclerose (ALS) genoemd. Zo verloor hij geleidelijk het gebruik van zijn ledematen.

Stephen Hawking werd echter een briljante en gevierde wetenschapper. Dit komt omdat zijn onderzoek het begrip van de mensheid van het universum heeft verbeterd.

Ray (2004), een van de films over inclusie

Jamie Foxx won een Oscar voor deze film. Ray is een biografische film die het leven onderzoekt van Ray Charles, een zanger, songwriter en muzikant. Gemotiveerd door zijn moeder en gedreven door zijn enorme muzikale talent, was hij van bescheiden komaf.

Ray Charles groeide op op een plantage in Florida en verloor op zevenjarige leeftijd zijn gezichtsvermogen door glaucoom. Al snel realiseerde hij zich dat hij van muziek hield.

Hij steeg door de gelederen van de jazzscene in Seattle en vocht tijdens het reizen tegen drugsverslaving en ontrouw. Ray Charles herdefinieerde soulmuziek en inspireerde een generatie, altijd met de steun van zijn vrouw (gespeeld door Kerry Washington).

De Peanut Butter Falcon (2019)

Deze film was de meest winstgevende onafhankelijke film van 2019. Het bevat opvallende prestaties van Shia LeBeouf en Zack Gottsagen. De film is een tragikomedie over vriendschappen, kracht en het najagen van dromen.

Het verhaal volgt het avontuur van de jonge Zak, die ervan droomt een professionele worstelaar te worden terwijl hij naar de school van zijn idool gaat. Hij loopt weg van een begeleid wonen-huis en zoekt zijn toevlucht op een kleine vissersboot.

Uiteindelijk sluit hij vriendschap met de eigenaar van de boot, Tyler (gespeeld door Shia LeBeouf), terwijl ze hun weg stroomafwaarts vinden.

Zak creëert een worstelfiguur voor zichzelf: “The Peanut Butter Falcon.” Dit komt omdat ze allebei veel pindakaas hadden gegeten, omdat ze dat tenminste konden betalen. Verder schittert acteur Zack Gottsagen, die het syndroom van Down heeft, in zijn vertolking van de jongeman die zijn dromen najaagt.

The Fundamentals of Caring (2016)

Deze film, naar een gelijknamig boek van Jonathan Evison, is een komedie-drama met in de hoofdrollen Paul Rudd, Craig Roberts en Selena Gomez. Bovendien ging hij in première op het Sundance Film Festival 2016.

Het vertelt het verhaal van Ben, een schrijver die een persoonlijke verzorger wordt na een persoonlijke tragedie. Hij krijgt een baan als verzorger van Trevor, een jonge jongen (gespeeld door Craig Roberts) met Duchenne-spierdystrofie.

Trevor deelt zijn fascinatie voor de eigenaardigheden van Amerikaanse wegen met Ben, die voorstelt een reis te maken om al deze plaatsen te bezoeken. Trevors angst voor avontuur en waargenomen gevaren weerspiegelen die van zijn overbezorgde moeder. Maar uiteindelijk overwint hij ze.

Films over inclusie: A Quiet Place (2018)

Dit is een post-apocalyptische sciencefiction-horrorfilm met optredens van John Krasinski, Emily Blunt en Millicent Simmonds.

De film gaat niet specifiek over handicaps. Hij haalt echter de lijst omdat hij gebarentaal bevat als de belangrijkste vorm van communicatie tussen de personages in de film.

De plot volgt de familie Abbott, die naar voorraden zoekt en in totale stilte leeft terwijl ze proberen te overleven in een geteisterde wereld die wordt gedomineerd door moorddadige blinde buitenaardse wezens die mensen volgen en doden met behulp van hun scherpe gehoor. Regan speelt Millicent Simmonds, de dove dochter van de familie Abbott.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.