Zes tips om atopische dermatitis te behandelen

Zes tips om atopische dermatitis te behandelen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door María Hoyos

Laatste update: 27 december, 2022

In dit artikel hebben we het over atopische dermatitis. De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Ondanks zijn geringe dikte (van 0,5 tot 4 mm) beschermt het onze spieren en onze organen van buitenaf. Bovendien biedt het stabiliteit en helpt het onze interne organen op hun plek te houden.

Hoewel het zich voortdurend regenereert, hebben we onze huid ons hele leven. We moeten daarom ook goed voor onze huid zorgen, vooral als we lijden aan een aandoening die onze huid negatief beïnvloedt. Dit is het geval met atopische dermatitis of atopisch eczeem, een aandoening waar 10% van de wereldbevolking last van heeft.

De ontwikkeling ervan is niet afhankelijk van leeftijd, etniciteit of geslacht. Bovendien ziet het er in alle gevallen vrijwel hetzelfde uit. Er is daarom geen test nodig om het te diagnosticeren. Het enige dat een specialist hoeft te doen is het getroffen gebied onderzoeken, waarna hij/zij kan bepalen wat voor behandeling er nodig is.

Wat zijn de symptomen van atopische dermatitis?

Het woord dermatitis komt van de Griekse woorden δέρμα (derma, skin) en -ίτις (itis, ontsteking). Het verwijst daarom naar een ontsteking van de huid die vaak gepaard gaat met roodheid of zelfs jeuk.

Het doet zich voornamelijk voor op plekken als aan de binnen- of buitenkant van de elleboog. In zeer extreme gevallen kan het ook gepaard gaan met droogte, ruwheid of etterende blaren.

Omdat de manier waarop het zich manifesteert enigszins kan variëren, moet je onmiddellijk een arts raadplegen als je denkt dat je er last van hebt. In de meeste gevallen doet atopische dermatitis zich maar voor een korte periode voor. Als dat het geval is, betekent dit dat het niet chronisch is en wordt veroorzaakt door dingen waar we geen controle over hebben.

Atopische dermatitis in de nek

Wat veroorzaakt atopische dermatitis of atopisch eczeem?

Atopische dermatitis kan verschillende oorzaken hebben. Hoewel sommige van deze oorzaken minder ernstig zijn, zijn ze ook gemakkelijker te vermijden:

  • Gebrek aan vitaminen of mineralen.
  • Gebrek aan hydratatie.
  • Verkoudheid.
  • Allergieën (bijvoorbeeld een voedsel- of luchtwegallergie).
  • Veranderingen in de temperatuur.
  • Contact met geparfumeerde materialen of stoffen.
  • Contact met ruwe materialen.

Tips om atopische dermatitis te behandelen

Wat kun je doen om atopische dermatitis te behandelen of om het probleem volledig te voorkomen? Dit zijn enkele van de handigste en eenvoudigste tips:

Houd een gezond dieet aan

Eten dient om onze lichaamscellen, inclusief onze huidcellen, gezond te houden. Het is daarom van essentieel belang om een gezond dieet aan te houden om elke cel correct te voeden.

Vitamine E is een belangrijke vitamine voor onze huid. Deze vitamine vinden we met name in oliën en noten. Daarnaast kan een gezond dieet met voedingsmiddelen die rijk zijn aan collageen ons ook ten goede komen.

Hydratatie

Het is belangrijk om je huid goed gehydrateerd te houden omdat deze voor 71% uit water bestaat. Water draagt ​​bij aan een elastische en stralende huid. De beste manier om je huid gehydrateerd te houden is daarom door genoeg water te drinken. De hoeveelheid water die je per dag nodig hebt, kan variëren, afhankelijk van je gewicht, leeftijd of geslacht.

Daarnaast is uitwendige hydratatie echter ook erg belangrijk, vooral als je in een droog klimaat of op een plaats leeft waar geregeld plotselinge temperatuurschommelingen optreden. Vaak zien mensen met atopische dermatitis daarom verbetering wanneer ze zich een paar dagen in een vochtiger klimaat bevinden.

Vrouw drinkt glas water

Draag kleding gemaakt van natuurlijke materialen

Wanneer de huid in aanraking komt met synthetische of zeer ruwe vezels (zoals wol), kan dit atopische dermatitis verergeren. Katoen of linnen zijn echter zeer aanbevolen materialen voor de huid, vooral in de vorm van comfortabele en losse kleding.

Beheers je blootstelling aan hitte en kou

Zoals we eerder ook al aangaven, kunnen temperatuurschommelingen ook huidproblemen veroorzaken. Bovendien kan overmatige blootstelling aan de zon de huid ook irriteren. Als je last hebt van atopische dermatitis, is het daarom belangrijk om goed op deze factoren te letten.

Omdat deze factoren huidaandoeningen kunnen verergeren, kan het helpen om enkele eenvoudige maatregelen te treffen. Draag bijvoorbeeld kleding die je beschermt tegen de kou.

Vermijd daarnaast te veel blootstelling aan airconditioners en probeer je blootstelling aan de zon te beperken. Daarnaast is het ook verstandig om de temperatuur van het water in de gaten te houden wanneer je gaat douchen.

Wees voorzichtig met parfums

Synthetische parfums, luchtverfrissers en andere cosmetische producten bevatten ingrediënten die je huid kunnen beschadigen. Als je een gevoelige huid hebt, zal deze hierdoor gemakkelijk geïrriteerd raken.

Koop als het mogelijk is daarom het liefst natuurlijke producten. Als je daarna echter nog steeds geen verbetering ziet, beperk dan ook je gebruik van deze producten.

Vermijd stress

Dit is een van de belangrijkste factoren die de uitstraling van onze huid beïnvloeden. Onze huid heeft de neiging om stress te weerspiegelen in de vorm van irritaties, koortsblaasjes of algemene jeuk.

We moeten daarom de oorzaak van onze stress heel serieus nemen. We moeten confrontaties vermijden, stoppen met het drinken van cafeïne en voldoende uitrusten.

Vrouw mediteert op bed

Vergeet niet dat atopische dermatitis een veelvoorkomend probleem is met veel verschillende remedies. Om het te behandelen, zal je specialist waarschijnlijk een crème aanbevelen die kan helpen om de symptomen te verlichten. Er bestaat echter geen geneesmiddel voor atopische dermatitis.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.