Zes manieren om het meest van je tijd te profiteren

Wat wordt bedoeld met je tijd optimaal benutten? Waarom is het zo belangrijk? Welke uitdagingen kom je tegen om dit te bereiken? Deze en andere vragen beantwoorden we in dit artikel.
Zes manieren om het meest van je tijd te profiteren

Laatste update: 20 april, 2022

Je omgeving is in de regel zeer veeleisend. Bovendien worden er zoveel eisen aan je gesteld dat, omdat je elke dag eindeloos veel taken moet uitvoeren, het een luxe is om je tijd optimaal te benutten. Dit hoeft echter niet het geval te zijn.

Je probeert vaak een onbeperkt aantal taken uit te voeren die veel tijd vergen. Bovendien nemen velen van hen een groot deel van je dag in beslag. In dit artikel nodigen we je uit om te analyseren hoe je je tijd indeelt en om inzicht te krijgen in het aantal taken dat je gedurende de dag kunt doen.

Het meeste van je tijd profiteren kan ingewikkeld zijn

Zelfs de meest georganiseerde mensen onder ons vinden het moeilijk om het meeste uit onze tijd te halen. Als we van de 24 uur in een dag gemiddeld zes tot acht uur slaap aftrekken, blijven we 16 – 18 uur over. Als we daar de werkuren of academische lessen, persoonlijke rust, maaltijden, enz. bij optellen, houden we waarschijnlijk ongeveer zes tot acht ‘ vrije’ uren over.

Sommige van deze uren kunnen als ‘dode tijd’ worden beschouwd. Met andere woorden, tijden waar je niet echt van kunt profiteren. Sterker nog, als je in een groep moet werken of een klus met andere mensen moet doen, zouden deze zes-acht uur waarschijnlijk eindigen met een mincijfer.

Man die op zijn horloge kijkt

Deadlines halen

Tijdens je werk of studie heb je vaak te maken met deadlines. Deze vereiste houdt geen rekening met je grenzen als mens. Het uitvoeren van academische en werkprojecten is inderdaad kostbaar in termen van tijd. Hoeveel tijd je er ook aan besteedt, ze vergen vaak meer dan je bezit.

Dit veroorzaakt soms gevoelens van frustratie en hopeloosheid. In veel gevallen heb je zelfs de neiging jezelf de schuld te geven dat je niet het meeste uit je tijd hebt kunnen halen. Bovendien is het vaak niet eens jouw verantwoordelijkheid. Niemand heeft je immers verteld dat het benutten van je tijd een productieve verplichting was.

Uitstel en onvoorziene gebeurtenissen

Uitstelgedrag wordt gekenmerkt door het uitstellen van belangrijke activiteiten ten gunste van andere van minder belang. Het betekent dat je bepaalde belangrijke activiteiten degradeert als een manier om de ongemakken die ze veroorzaken te vertragen. Om nog maar te zwijgen van de angst die gepaard gaat met het inzetten van al je middelen om complexe taken op te lossen.

Hieraan kunnen de onverwachte klusjes worden toegevoegd die zich gedurende de dag voordoen. Dit soort taken kan leiden tot vertragingen. Bijvoorbeeld wanneer je probeert de beschikbare tijd in te plannen voor het uitvoeren van andere activiteiten die je belangrijk vindt.

Het is echter belangrijk om een zekere mate van flexibiliteit te behouden. Ook moet je beseffen dat niet alle taken op dezelfde dag hoeven te worden voltooid. Daarnaast kunnen niet alle geplande taken op één dag worden gedaan.

Zes manieren om het meeste uit je tijd te halen

Ben je je ervan bewust van dat je bepaalde belangrijke activiteiten uitstelt? Merk je dat er zich vaak gedurende de dag onvoorziene gebeurtenissen voordoen? Dan volgen hier enkele tips om je te helpen je tijd zo goed mogelijk te besteden.

Planning

  • Rustschema’s. Deze hebben betrekking op je slaapuren en de tijden waarop je ‘s ochtends gewoonlijk wakker wordt. Het plannen van je slaapschema’s en maaltijden kan je meer tijd geven om activiteiten uit te voeren die je belangrijk vindt.
  • Agenda. Je tijd optimaal benutten, betekent je complexe activiteiten plannen en in dagen verdelen. Soms wil je bijvoorbeeld een aantal activiteiten op één dag uitvoeren. Als je dat niet doet, voel je je slecht. Daarom moet je jezelf een ruimte gunnen waar je sommige van de meer complexe activiteiten beetje bij beetje kunt doen, en ze in kleine stappen kunt opsplitsen.

Organisatie

  • Segmentatie. Veel van de complexe taken moet je segmenteren of opgedeeld in kleine stappen. In sommige gevallen, wanneer je voor complexe karweien staat, wordt het uiterst moeilijk om je tijd goed te besteden. Zeker als je niet eens weet waar je moet beginnen. Daarom is het bijzonder belangrijk om ze op te delen in kleinere secties.
  • Doelstellingen. Terwijl je aan het ontbijten bent, kun je een overzicht maken van de taken die je overdag wilt doen en deze inplannen. Je uiteindelijke doel is om een balans te vinden tussen wat je wilt doen en wat je graag zou willen doen. Aan het eind van de dag kun je dit schema bekijken en je gevoelens analyseren. Hier zou je een punt kunnen maken van hoe je die taken hebt beheerd die onverwachts verschenen.
Vrouw die dingen opschrijft in een notitieboekje

Schatting van prestaties en tijd

Laat je niet meeslepen

Er zijn momenten waarop je verstrikt raakt in een vervelende taak die nooit lijkt te eindigen en buitengewoon zwaar is, in de mate dat je er uiteindelijk al je tijd en energie aan besteedt. Zorg er daarom voor dat je jezelf een tijdslimiet geeft voor elke taak.

Als je bijvoorbeeld een boek van 400 pagina’s wilt lezen, zal het heel moeilijk zijn om het in één dag uit te lezen. Je zou dus kunnen proberen om gemiddeld tussen de tien en vijftien pagina’s per dag te lezen.

‘Kleine grote prestaties’

Je kunt beginnen met minder complexe taken. Op die manier voel je aan het eind van de dag in ieder geval de voldoening dat je er een aantal hebt voltooid. Als je taaksegmentatie gebruikt, zullen de complexere geleidelijk gemakkelijker worden om mee om te gaan.

Er zijn veel opties die je kunt gebruiken om het meeste uit je tijd te halen. In veel gevallen is het echter de kalender zelf die de datums vastlegt. Deze strategieën zijn niet alleen beperkt tot het academische en werkniveau, maar ook tot je dagelijkse leven en routines. Door ze te gebruiken, val je niet in de val van je beu en moedeloos te voelen, denkend dat je tijd verspilt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.