Zes eenvoudige manieren om de wereld te veranderen

Onze huidige realiteit zou beter zijn als iedereen zou besluiten actie te ondernemen om de wereld te veranderen, om haar te koesteren in plaats van zichzelf te koesteren. Paradijzen op aarde bestaan, maar ook wij, als intelligente, vindingrijke menselijke wezens, hebben de mogelijkheid ze te scheppen.
Zes eenvoudige manieren om de wereld te veranderen
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 12 februari, 2021

Hoe kun je de wereld echt veranderen? Wij zijn er zeker van dat je vaak hebt gedroomd van een wereld met meer rechtvaardigheid en goedheid. Je bent waarschijnlijk ook wel eens teleurgesteld geweest toen je zag dat die werkelijkheid nog lang niet bestaat.

Je zou willen dat alles anders was, maar je bent er niet altijd op gericht om zelf actie te ondernemen om die veranderingen tot stand te brengen.

We weten allemaal dat het een afgezaagde uitdrukking is, maar dat neemt niet weg dat het waar is: verandering begint bij jezelf. Als je je aansluit bij de massa die wacht tot de wereld verandert voordat je je steentje bijdraagt, dan blijft alles bij het oude. Ieder van ons moet zich ertoe verplichten de wereld te gaan veranderen als we echt willen dat de dingen anders worden.

Deze acties hoeven niets spectaculairs te zijn. Door gewoon je houding te verbeteren, zal je niet alleen je eigen kwaliteit van leven verbeteren, maar ook die van anderen. Zo zul je ook zien dat wanneer jij beter wordt, alles om je heen ook beter wordt. Dus, welke acties kun je zelf ondernemen? Laten we eens kijken.

Als je de wereld wilt veranderen, begin dan bij jezelf.

Mahatma Gandhi

Een vrouw in de nacht in het bos

Zes manieren om de wereld te veranderen

1. Klaag niet

Laten we duidelijk zijn: je hoeft niet te zwijgen als je je ergens aan ergert, en je mag ook niet je recht verliezen om je ongenoegen te uiten als er iets echt mis is. Wat echter vaak gebeurt, is dat je, zonder dat je het beseft, uiteindelijk alles bekritiseert. Dit is niet alleen vervelend voor de mensen om je heen, maar zorgt er ook voor dat je jezelf van binnen opvreet.

Het alleen zien van de negatieve kant van dingen, is een veelvoorkomende tendens. Als je actie wilt ondernemen om de wereld te veranderen, laat dit dan niet met je gebeuren.

Als iets je dwars zit, probeer het dan vanuit een ander perspectief te benaderen. Hoe kun je dingen anders maken? Welke stappen kun je nemen om het te tolereren als het iets is wat je niet onmiddellijk kunt veranderen?

2. Neem het initiatief

Veel van de problemen in de wereld bestaan omdat niemand het initiatief wil nemen. We zeggen niet dat je moet proberen om het politieke of economische systeem van de wereld te veranderen, maar wel dat je geen kansen voorbij moet laten gaan waar je kleine veranderingen in je dagelijks leven kunt aanbrengen.

Als je het gevoel hebt dat niemand je steunt, waarom neem je dan zelf niet het initiatief en handel je op een andere manier? Niemand geeft erom aardig te zijn tegen anderen? Nou, jij hebt de kans om de eerste te zijn die verandering bevordert. Wacht niet op anderen om dingen te doen, maar wees een voorbeeld voor hen!

3. Eerlijk zijn kan de wereld veranderen

Eerlijkheid is een zeer gedevalueerd goed, vooral in specifieke gebieden van ons leven. Voor sommigen betekent eerlijk zijn hetzelfde als dom zijn.

Mensen denken dat als je de kans hebt om een kortere weg te nemen of voordeel te halen uit een situatie, dat je het dan moet doen, omdat iedereen het doet. Dus, als je de kans niet grijpt om vooruit te komen, dan denken de mensen dat je dom bent.

Het probleem is dat wanneer de individuen die samenlevingen vormen op deze manier beginnen te handelen, die samenleving logischerwijze snel corrupt zal worden.

Ironisch genoeg zullen dezelfde mensen die dit soort redeneringen steunen, uiteindelijk het slachtoffer worden van hun eigen daden. Een van de daden die de wereld kan veranderen is dus zeer zeker eerlijkheid.

4. Helpen in plaats van bekritiseren

Elke dag komen we oog in oog te staan met situaties of mensen waar we het gewoon niet mee eens zijn. We kunnen de makkelijke en comfortabele houding aannemen en hen gewoon hiervoor bekritiseren. Kritiek leveren wordt echter soms een soort sport die er alleen maar toe leidt dat je negatieve houding wordt versterkt.

Als je iets in iemand ziet waarvan je denkt dat het niet goed is, waarom zou je hem dan niet proberen te helpen, in plaats van hem te bekritiseren?

Zou je niet willen dat zij hetzelfde met jou zouden doen? In plaats van te wijzen op hun fouten, zou je kunnen proberen hen bewust te maken van de behoeften van anderen. Als je een andere wereld wilt, waarom zou je die houding dan niet cultiveren?

5. Ontwikkel empathie

De wereld zou ongetwijfeld een betere plek zijn als we ons vermogen om onze emoties correct uit te drukken zouden verbeteren. Dit is geen abstract onderwerp, we bevinden ons namelijk allemaal in dezelfde wereld! We hebben een gemeenschappelijk lot, of we dat nu willen accepteren of niet.

Het beste hier is dat je iets interessants gaat bewijzen: dat wanneer je aardig en begripvol bent voor anderen, zij van nature hetzelfde zullen zijn voor jou. Net zoals egoïsme en prikkelbaarheid besmettelijk zijn, is een positieve houding dat ook. Als je dit regelmatig volhoudt, zul je positief besmettelijk worden voor anderen!

Een omhelzing tussen twee mensen in een praatgroep

6. Probeer een voorbeeld te zijn

Wacht niet tot de wereld een betere plek is voordat je je steentje bijdraagt. Als je jezelf wilt verbeteren en daarin slaagt, is dat niet alleen beter voor jou, maar ook voor alle anderen.

Streef ernaar het leven van anderen beter te maken wanneer je bij hen in de buurt bent. Probeer ervoor te zorgen dat jouw voorbeeld een weerspiegeling is van wat je bij anderen wilt zien. Je kunt nog steeds assertief zijn, maar op een manier die je boodschap niet ontkracht.

Dit zijn slechts enkele van de dingen die je kunt doen om de wereld te veranderen. Als je ze in praktijk brengt, is het waarschijnlijk dat het eerste wat zal veranderen je eigen leven zal zijn. Wellicht ook interessant voor jou

Greta Thunberg: activist die de wereld wakker wil schudden
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Greta Thunberg: activist die de wereld wakker wil schudden

Greta Thunberg kan een hele generatie wakker maken en opstaan als een figuur die rijke mannen in grijze pakken kan uitdagen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Holloway, J. (2003). Cambiar el mundo sin tomar el poder. El significado de la revolución hoy. Barcelona: El Viejo Topo.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.