Zes zelfzorgvaardigheden voor op de werkplek

In de huidige maatschappij kan werk een groot deel van onze dag in beslag nemen. In die zin is het handig om een ​​pakket strategieën te hebben die beroepsmatige zelfzorg bevorderen.
Zes zelfzorgvaardigheden voor op de werkplek
Gorka Jiménez Pajares

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gorka Jiménez Pajares.

Laatste update: 21 maart, 2023

Gemiddeld besteed je ongeveer 50 jaar lang acht uur aan je werkdag. Dit vertegenwoordigt een aanzienlijk percentage van je leven. Om je reis zo aangenaam mogelijk te maken, is het daarom belangrijk rekening te houden met zelfzorgvaardigheden voor op de werkplek.

Zelfzorgvaardigheden op de werkplek vertaalt zich in gezondheidsbevordering. Het is de moeite waard om de nauwkeurige definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie in gedachten te houden: “Gezondheid is een volledige toestand van lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn, en niet alleen de afwezigheid van aandoeningen en ziekten.”

Gezondheid zinspeelt dus ook op het feit dat we in staat zijn om gedragingen uit te voeren die dat bevorderen.

“Het gaat om het ontwikkelen van vaardigheden die de persoon in staat stellen om de eisen en uitdagingen van het dagelijks leven effectief het hoofd te bieden, door middel van aanpasbaar en positief gedrag.”

-Mabel Rocío Hernández-

Werkende vrouw
Zelfzorgvaardigheden op de werkplek garanderen een adequate gezondheid op het werk.

Gezondheid op het werk

Al in 1950 richtte deze instantie een exclusieve commissie voor werkgerelateerde gezondheid op. Zelfzorgvaardigheden worden gekenmerkt als aanwezig in het dagelijks leven van een individu. Uit deze gedachtegang kunnen we afleiden dat deze vaardigheden geleerd kunnen worden. Zelfzorgvaardigheden zinspelen op twee feiten:

  • Opzettelijke handelingen die je soms uitvoert zonder ze in twijfel te trekken. Bijvoorbeeld: diep ademhalen als je je gestrest voelt.
  • Bewuste handelingen waarover je eerder diep hebt nagedacht. Deze komen voort uit ervaring, omdat je in het verleden geleerd hebt dat bepaald gedrag je welzijn opleverde. Bijvoorbeeld naar psychotherapie gaan.

Dit zijn de vaardigheden (Spaanse link) die je misschien in het verleden hebt geleerd en die je ook nu kunt leren. Ze zijn vrijwillig en moeten rustig worden uitgevoerd in het hier en nu.

Zes zelfzorgvaardigheden op de werkplek

Het doel van zelfzorg op het werk is meervoudig. Het richt zich op het herstel en de versterking van de geestelijke gezondheid, en op het voorkomen van eventuele stoornissen. Hier volgen zes nuttige strategieën.

1. Weet hoe je moet omgaan met stress en spanning

Stress is een van de grote epidemieën (Spaanse link) in de huidige maatschappij. Op het werk kunnen factoren als een overdaad aan taken of ambiguïteit in de rol die je speelt bronnen van intense stress zijn. Je kunt je toevlucht zoeken in eenvoudige technieken zoals de 3×3 ademhalingsmethode:

  • Adem in terwijl je tot drie telt.
  • Houd je adem nog eens drie tellen in.
  • Adem ten slotte nog drie keer uit.

Je kunt de drie vertalen in wat jou het beste uitkomt: drie seconden, drie vingertikken, of drie stappen.

2. Word je bewust van je eigen emoties en gevoelens

Meer weten over je emotionele universum is buitengewoon. Een stap verder zou zijn dat je de boodschap begrijpt die de emotie die je ervaart je probeert over te brengen. Dat is een kwestie van emotioneel zelfbewustzijn. Bijvoorbeeld:

  • De emotie angst wordt meestal geassocieerd met gevaarlijke prikkels. Als er gevaren zijn en je herkent die, dan kun je preciezere copingstrategieën ontwikkelen.
  • Als je je boos voelt, komt dat misschien omdat iets of iemand bepaalde grenzen overschrijdt die je hebt gesteld. In dat geval moet je hem of haar meedelen dat zijn of haar gedrag verre van correct is en dat hij of zij het moet aanpassen.
  • Schuldgevoel heeft vaak te maken met een gebrek aan samenhang. Als je je schuldig voelt, moet je stoppen en nadenken over het dissonante element dat dit heeft veroorzaakt en dienovereenkomstig handelen om het te verminderen.

Gebruik daarom je emoties of maak er een lijst van. Ze openen de deuren naar je wereld van gevoelens doordat je kunt benoemen wat je voelt.

3. Verbeter je empathie

Het vermogen van empathische personen om zich af te stemmen op de gedachten en gevoelens van andere mensen is een grote kracht. In feite is het een geweldige levensvaardigheid in het algemeen en in de werkomgeving in het bijzonder. Dat komt omdat het je in staat stelt uit te zoeken hoe het leven van anderen resoneert onder de paraplu’s van hun geest en lichaam.

Probeer de emotionele achtergrond van de boodschap die aan jou wordt doorgegeven vast te leggen. Vraag jezelf bijvoorbeeld af: wat voelen zij nu? Probeer in feite in hun schoenen te gaan staan.

4. Communiceer effectief

Effectief communiceren hangt samen met assertiviteit. Assertief zijn is een vermogen dat je kunt ontwikkelen. Het bestaat uit het overbrengen van een boodschap (wat je denkt), een emotie (wat je voelt), en een gevolg (wat je wilt), op zo’n manier dat het niet beledigend is voor de ander.

Bijvoorbeeld, wanneer je geconfronteerd wordt met een werktaak die jou is toegewezen en die eigenlijk de verantwoordelijkheid is van een ander, kun je zeggen: “Zoals je me gevraagd hebt, zal ik het doen. Maar in de toekomst zou ik het op prijs stellen als je het aan de juiste afdeling vraagt (boodschap), want het behoort niet tot mijn verantwoordelijkheden en ik voel me al overweldigd (emotie) en, ik zal het waarschijnlijk niet goed uitvoeren (gevolg).”

Collega's in gesprek
Assertiviteit is een fundamentele zelfzorgvaardigheid om de communicatie op het werk te bevorderen.

5. Verrijk je interpersoonlijke relaties

Sociale steun is een van de grote bevorderaars van gezondheid en beschermers tegen ziekte. Weten dat je steun hebt voor het soort werksituaties die je capaciteiten te boven gaan is buitengewoon bevrijdend.

Het hebben van uitgebreide en gevoede sociale netwerken in de werkomgeving is een grote schat en daar moet je voor zorgen. Onthoud altijd dat, wil een relatie op den duur succesvol onderhouden worden, de relatie bidirectioneel moet zijn. Bijvoorbeeld: jij doet vandaag iets voor hen en zij doen dat morgen ook.

6. Innoveer en moedig creativiteit aan

Innovatie is de bron van alles. Sinds je geboorte heb je je aangepast aan een variabele en veranderende omgeving en gebruik gemaakt van creativiteit. Creatief zijn betekent iets nieuws creëren waar voorheen niets bestond. Als je bijvoorbeeld een nieuwe strategie toepast die je gezondheid op het werk bevordert, doe je iets innovatiefs.

Je vraagt je misschien af welke andere nieuwe zelfzorgvaardigheden je op de werkplek kunt toepassen naast de zes die we hebben genoemd. In feite kunnen ze zo eenvoudig zijn als het gebruik van een schermbeschermer of het luisteren naar muziek in je vrije tijd.

Ze kunnen ook complexer zijn. Bijvoorbeeld het bezoeken van een gezondheidsprofessional wanneer situaties je overweldigen en je niet weet hoe je ermee om moet gaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Espinoza Saldarriaga, G. (2021). Estrategias de autocuidado para disminuir el estrés laboral en docentes del Instituto Superior Pedagógico Hermano Victorino Elorz Goicoechea Sullana, 2020.
  • Hernández, M. R. (2015). Autocuidado y promoción de la salud en el ámbito laboral. Revista salud bosque, 5(2), 79-88.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.