Zelfhypnose in het dagelijks leven: leer om je onderbewustzijn te programmeren
Zelfhypnose is een zeer nuttig psychologisch hulpmiddel om gedragsveranderingen aan te brengen. Tegelijkertijd kan het je helpen om de stroom negatieve gedachten onder controle te houden, je in een beter humeur te brengen en je zelfs helpen te focussen op bepaalde doelen. Het is op zijn minst de moeite waard om meer te leren over wat het is en hoe je het in je dagelijks leven kunt gebruiken.
Wanneer je ‘zelfhypnose’ hoort, kan er een ondefinieerbare mix van fascinatie en scepsis in je opkomen. Er zijn zoveel boeken en onderzoeksdocumenten die ingaan op het nut en de beperkingen ervan. We kunnen dus de vraag “Werkt het echt?” beantwoorden zoals we kunnen met elk ander type therapie. Sommige mensen ervaren helemaal niets. Anderen hebben duidelijk een positieve ervaring gehad.
“De geest kan vergeleken worden met een fontein die water spuit, glinsterend in de zon, en weer valt in het grote ondergrondse zwembad dat het onbewuste is waarop het rust.”
– Sigmund Freud –
Als je geïnteresseerd bent in het functioneren van de menselijke geest en zijn mysteries, zal hypnose je fascineren. Tot op de dag van vandaag is het een zeer effectieve behandeling voor verslavingen. Het is een van de meest gebruikte hulpmiddelen om te stoppen met roken.
Bovendien zijn in de afgelopen jaren veel mensen begonnen met het gebruik van zelfhypnose. Dit om hun onderbewustzijn te programmeren om veranderingen aan te brengen en naar een doel toe te werken.
Wat is zelfhypnose?
Stel dat je in de metro of bus zit en dat je naar een bepaalde plek op het raam staart en je gedachten afdwalen. Je gaat nergens heen, je verdwaalt gewoon lang in je gedachten. Een paar minuten later als je je halte bereikt, word je verbijsterd wakker. Het lijkt alsof je uit een trance komt.
Hypnose heeft veel overeenkomsten met deze situatie. Ontkoppelen van de realiteit om naar het diepste van je geest te gaan. En wat je op deze momenten doet, kan een grote impact hebben op jouw leven. Je kunt beslissingen nemen, prioriteiten stellen, je wensen richten en zelfs je humeur verbeteren. Je doet soms aan zelfhypnose zonder het te merken.
Hier is een interessant feit waar mensen niet veel aandacht aan besteden. Vele acties die je bewust uitvoert, komen voort uit je onderbewustzijn. Je smaak, de manier waarop je reageert op bepaalde omstandigheden en je voorkeuren zijn allemaal producten van een onbewuste substraat.
Op deze plek worden je eerdere ervaringen, persoonlijkheid, instincten en automatismen vastgehouden. Het orkestreert een groot deel van wat je gedurende de dag doet.
Daarom is het doel van zelfhypnose om meer controle uit te oefenen over je onderbewustzijn zodat je het kan programmeren. Je probeert het opnieuw te focussen, zodat je gedragsveranderingen kunt aanbrengen.
Technieken om zelfhypnose te oefenen
Voor sommige mensen is het beter om hypnose met een professional te beoefenen. Maar als je geen tijd, toegang of bronnen hebt, dan kunnen de volgende strategieën erg handig zijn. Het belangrijkste is om volhardend te zijn, gebruik je wilskracht en oefen deze oefeningen dagelijks.
Visualisatie
Om zelfhypnose te beoefenen, heb je een referentiepunt nodig: het licht van een lamp, een vel papier, een glas of zelfs ook een denkbeeldige situatie. Het moet een mentaal toevluchtsoord zijn of een visueel punt zodat je jezelf in je eigen geest overbrengt.
- Wat je eerst zult doen, is je blik op dit referentiepunt werpen en je ontspannen. Je gaat van fysieke sensaties over op mentale. Op weg naar ontspanning, rust en balans.
- Zodra je die diepe staat van ontspanning hebt bereikt, herhaal je een reeks positieve uitspraken. Je komt in een innerlijke dialoog terecht waarin je de dingen die je wilt bereiken onder woorden brengt. Bijvoorbeeld: “Ik zal stoppen om bang te zijn om te spreken in het openbaar,” “Ik zal minder gestrest zijn,” “Ik zal een goede partner vinden.”
Fixatie
Zelfhypnose kan ook worden bereikt door naar een punt boven je ogen te kijken. Richt je gewoon op deze plek en creëer langzaamaan een kleine mentale vervaging. Dan zink je weg in een ontspannen trance waarbij je je alleen op je ademhaling richt. Eenmaal daar, begin je weer met het opzeggen van positieve doelen: ik zal bereiken…ik wil….ik ga…ik concentreer me op…
Ademen
Een andere eenvoudige strategie voor zelfhypnose is gecontroleerde ademhaling. Volg onderstaande stappen:
- Zoek naar een rustige ruimte. Dit is de omgeving die je altijd zult gebruiken voor zelfhypnose. Je geest moet die bank, hoek op de grond of kamer met de schuilplaats associëren zodat je geest kan ontspannen en afdwalen in het onderbewustzijn.
- Zodra je een plaats hebt gekozen, zul je je ademhaling als volgt onder controle houden: inademen, vasthouden, uitademen, leeg zijn na het uitademen.
- Het is ideaal om deze cyclus 5 tot 6 keer te herhalen. Vervolgens blijf je in deze ontspannende leegte. Blijf in deze leegte vol met mogelijkheden waar je kunt praten met je onderbewustzijn en het kunt programmeren. Nogmaals, je zegt je doelstellingen en verlangens op (altijd positief).
Misschien zullen deze eenvoudige technieken je laten denken aan ontspanningstechnieken die heel gebruikelijk zijn bij meditatie. Maar het biedt meer dan alleen rust en aandacht voor het heden. Een van de doelstellingen van zelfhypnose is om je gedrag, gedachten en stemming te veranderen.
Het doel van zelfhypnose als een therapeutisch hulpmiddel is om negatieve uitspraken te vervangen door positieve. Het is meer dan een ontspanningsoefening, het is training. Daarom moet je deze oefeningen 4 tot 5 keer per dag gedurende 5 minuten herhalen.
Je moet consistent en doelbewust zijn. Niemand verandert zijn onbewuste gedachten van vandaag op morgen. Je moet doorzettingsvermogen hebben en vertrouwen op de kracht van je geest. Veranderingen zullen eerder plaatsvinden dan je denkt.