Zeg 'nee' tegen geslachtsgerelateerd geweld

Zeg 'nee' tegen geslachtsgerelateerd geweld

Laatste update: 13 november, 2017

Geslachtsgerelateerd geweld is een probleem voor iedereen, niet alleen voor de slachtoffers ervan. Dit probleem bestaat, naast andere redenen, omdat de maatschappij ons heeft geleerd om minder waarde te hechten aan vrouwelijkheid, om vrouwen te beoordelen op basis van hun uiterlijk en om geen genade te hebben in het geval van kwesties of een vrouw te veel of te weinig seks heeft.

Omdat we als kleine meisjes te horen kregen dat meisjes plagen kusjes vragen betekent en omdat we als ouders een slecht voorbeeld hebben gesteld tijdens het opvoeden van onze kinderen. Omdat zeggen dat ‘kinderen wreed zijn’ misschien wel veel meer te maken heeft met de onbewuste en bewuste wreedheid van de volwassen wereld. Wij kunnen uitspraken als ‘je rent als een meisje’, ‘je vecht als een meisje’, ‘je lacht als een meisje’ en dergelijke beledigingen in een andere vorm allemaal hartstikke makkelijk begrijpen.

Handen

Alsof een meisje zijn betekent dat je geen kracht hebt. Alsof een meisje zijn betekent dat je zwak, incompetent en lomp bent. Het ergste is echter dat we met deze ‘overtuigingen’ leven, ze begrijpen en, in het ergste geval, aanvaarden alsof ze volledig normaal zijn.

Hoewel dit slechts het begin is, is dit de reden waarom we elk jaar op vijfentwintig november de dag wijden aan het gevecht tegen de sociale wond die we geslachtsgerelateerd geweld noemen.

Wanneer je ziet dat iemand mishandeld wordt, dan blijft dit op je netvlies staan

Jaar in jaar uit overlijden er duizenden vrouwen, omdat ze vermoord of mishandeld worden omdat ze nu eenmaal een vrouw zijn. Droevig en eenvoudig gezegd is dit nu eenmaal de verschrikkelijke realiteit waarin we leven.

Er bestaan miljoenen gewelddadige mensen in deze wereld die het product zijn van een systeem waarin vrouwen door de hele geschiedenis heen onderworpen, onderdrukt, uitgebuit, geobjectiveerd, verlaagd, gedomineerd en vermoord worden.

Waarom? Omdat we leven in een zieke maatschappij waarin het getolereerd wordt om vrouwen als minderwaardig te zien. Een maatschappij die mensen het rare idee geeft dat ze vrij zijn om te doen wat ze willen met het vrouwelijk lichaam.

Vrije Vrouw

We kunnen mensen ook op een andere manier opvoeden

Om ‘nu is het genoeg’ te kunnen zeggen, moeten we onze kinderen op zo’n manier opvoeden dat ze zich bewust worden van de behoefte aan gelijkheid. We moeten idealen van ‘de dame in nood’ en de ‘gewelddadige machoman’ uit de weg ruimen. Deze ideeën vormen namelijk de oorsprong voor het geweld tegen en de mishandeling van vrouwen.

Moord, het meest zichtbare gevolg van geslachtsgerelateerd geweld, is de laatste sport van de ladder. Het probleem begint met een gebrekkige opvoeding die het idee van afhankelijkheid en noodzakelijkheid voedt en uiteindelijk leidt tot het mishandelen en misbruiken van vrouwen, waardoor vrouwen in veel gevallen lichamelijk en psychologisch tot hun einde komen.

Een groot deel van de wereldbevolking ziet psychologisch misbruik niet eens als een vorm van geslachtsgerelateerd geweld. Deze mensen begrijpen niet dat onderwerping een aanval is op de persoon die ermee te maken heeft.

Geweld tegen Vrouwen

Onze maatschappij heeft een enorme verandering in de manier van opvoeden nodig. Alleen onze opvoeding kan ons namelijk redden van geweld. We moeten het volgende onthouden:

  • Sociale en emotionele isolatie… IS MISBRUIK.
  • Emotionele chantage… IS MISBRUIK.
  • Verborgen en openlijke beledigingen… ZIJN MISBRUIK.
  • De telefoon, persoonlijke gegevens en sociale netwerken van een vrouw controleren… IS MISBRUIK.
  • Bedreigingen en laster… ZIJN MISBRUIK.
  • Controleren wat een vrouw draagt… IS MISBRUIK.
  • Emotionele afstandelijkheid… IS MISBRUIK.
  • Verbale agressie, dominant gedrag (dreigen om de relatie te beëindigen) en jaloezie… ZIJN MISBRUIK.
  • Sociale, professionele en economische discriminatie… IS MISBRUIK.

Als we beginnen bij het fundament, dan zullen we uiteindelijk in staat zijn om een kasteel te bouwen dat sterk genoeg is om een gezonde maatschappij te ondersteunen waarin geen sprake is van geweld, misbruik en vooroordelen.

Mond Dicht

Het kan geweld niks schelen hoe oud je bent

Aangezien geslachtsgerelateerd geweld tegenwoordig weer steeds vaker lijkt voor te komen, is het vooral belangrijk om de maatschappij van onder naar boven te heropvoeden. Onderwerping ‘in de naam der liefde’ is volkomen normaal geworden onder de jeugd van tegenwoordig.

Dit is vooral zorgwekkend wanneer je je realiseert dat dit de fase in hun leven is waarin ze overtuigingen vormen en kennis opdoen over de liefde en romantische relaties.

Dit is het moment waarop meisjes de liefde idealiseren, waarop ze de drang ontwikkelen om gevoelige prinsesjes te zijn die een prins nodig hebben om hen te beschermen en door het leven te dragen met alle kracht, vastberadenheid, moed en dominantie die een geweldige man toebehoren.

Dit is het moment waarop gewelddadig gedrag gebagatelliseerd en normaal wordt, waarop meisjes beginnen te geloven dat als ze niet altijd alles gewoon maar pikken, ze eigenlijk niet voor de liefde vechten.

We zouden deze meisjes moeten leren dat niet alleen gelijkheid belangrijk is, maar dat het ook belangrijk is dat iedereen begrijpt dat we allemaal verantwoordelijk zijn om geweld en mishandeling tegen vrouwen alleen maar omdat ze vrouw zijn tegen te gaan. Het is van essentieel belang om jonge mensen te leren dat ze ‘NEE’ mogen en kunnen zeggen en dat dit in sommige situaties zelfs noodzakelijk is.

Nee Zeggen

Van prinsessen tot ingenieurs

We zouden stereotyperende gedachten als ‘meisjes dragen roze’ moeten doorbreken en meisjes moeten aansturen om speelgoed, voorwerpen, kledingstukken en middelen te gebruiken die hen leren dat gelijkheid meer waard is dan conformiteit.

We zouden ervoor moeten zorgen dat de dingen waarmee onze kinderen omringd worden hen kunnen helpen om beter na te denken en kritisch ten opzichte van zichzelf te zijn. Dat deze dingen hun vermogen om hun vaardigheden te verbeteren vergroten en dat ze ervoor zorgen dat ze technologie beginnen te zien als iets leuks en aantrekkelijks.

En als meisjes prinsesjes willen zijn, laat ze dan prinsesjes zijn, maar wel sterke en onafhankelijke prinsesjes. En als ze ingenieurs willen zijn, dan zouden ze hier zelf voor moeten kunnen kiezen en altijd sterk en onafhankelijk moeten kunnen blijven.

Ineengedoken

We zouden onze jongens moeten leren dat er een nieuwe manier bestaat om mannen te zijn. We zouden ze moeten leren dat mannelijk zijn inhoudt dat ze in staat zijn om genegenheid te tonen, voor anderen te zorgen, hun emoties te uiten, respectvol te zijn, te strijden voor gelijkheid, te voorkomen dat vrouwen onderworpen worden aan opofferingen en lijden, geweld achterwege te laten, taken in het huishouden op zich te nemen etc.

Hopelijk kunnen we binnenkort vijfentwintig november als Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen vaarwel zeggen. Hopelijk kunnen we er vanaf komen en vergeten dat het überhaupt ooit bestaan heeft. Dan zullen vrouwen namelijk niet meer kwetsbaar zijn en zal niemand denken dat hij het recht heeft om vrouwen te mishandelen of om te bepalen wat er met het leven van een vrouw gebeurt.  Wellicht ook interessant voor jou

Ook mannen zijn slachtoffer van huiselijk geweld
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Ook mannen zijn slachtoffer van huiselijk geweld

Dat huiselijk geweld tegen mannen niet zo heel vaak voorkomt, betekent niet dat het niet bestaat. We kunnen deze mannen dan ook niet zomaar negeren...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.