Werkt transcendente meditatie echt?

Werkt transcendente meditatie echt?

Laatste update: 30 augustus, 2017

Transcendente meditatie, of TM, is de zuiverste, eenvoudigste en meest effectieve vorm van meditatie die de wereld ooit heeft gekend. Het is een techniek van automatische transcendentie, gebruikt om de geest naar de eenvoudigste en krachtigste staat van bewustzijn te brengen, vrij van enige mentale controle of gedachteproces. Transcendente meditatie is een universele praktijk die al millennia door middel van mondelinge traditie is doorgegeven. De oprichter was Maharishi Mahesh Yogi.

Wat is transcendente meditatie?

In vergelijking met andere meditatietechnieken, die concentratie of controle van de geest vereisen, vergt TM geen inspanning en wordt deze twee keer per dag gedurende twintig minuten beoefend, comfortabel gezeten op een stoel, met gesloten ogen. Het kan gedaan worden in een trein, een vliegtuig of een auto (zolang je niet de bestuurder bent), waar dan ook. Er is geen filosofie geassocieerd met TM en het is niet gekoppeld aan andere religieuze overtuigingen. Het gaat ook niet om veranderingen in je levensstijl.

Om te begrijpen hoe het werkt, gebruiken we de analogie van de oceaan. Stel je voor dat je op een kleine boot midden op de oceaan zit. Plotseling komt er een vloedgolf van meer dan 200 meter hoog op je af. Als je een dwarsdoorsnede kon zien, zou je zien dat de oceaan nog steeds helemaal rustig en stil is in zijn diepste delen. Dat wil zeggen, de oceaan is actief aan het oppervlak en rustig in zijn diepten. Nou, dat is hoe de geest functioneert.

Transcendente Meditatie

Als je alleen op het oppervlak van de oceaan bleef, zou je na blijven denken over alles wat je nog moet doen. Maar als je transcendente meditatie in je leven opneemt, is er een natuurlijke rust. Het leeft in jou, waardoor je naar het verenigde of transcendente rijk van pure bewustzijn gaat dat in elk mens bestaat.

Het effect van transcendente meditatie

Uit studies blijkt dat tijdens TM de geest een niveau van rust en ontspanning bereikt dat in veel gevallen zelfs dieper is dan wanneer je slaapt, en het stelt je in staat om jezelf te ontdoen van spanning en angst.

Studies tonen ook aan dat het een grote invloed heeft op de amygdala, de frontale kwab en beide hemisferen van de hersenen. Het versterkt de verbindingen tussen de frontale kwab en het achterste gedeelte van de hersenen, wat de besluitvorming, planning, oordeel en redenering verbetert.

Dankzij de neuroplasticiteit blijven de neurale verbindingen die tijdens meditatie worden gestimuleerd de hele dag door werken. Als zodanig evolueren de hersenen van chaos tot coherentie, waarbij de successen van de dag met veel meer duidelijkheid worden geïntegreerd, en waarbij een toename van alfa-golven wordt waargenomen, die betrokken zijn bij staten van rust en alertheid. Het stelt de geest in staat om zich te verdiepen in zichzelf, dieper dan gedacht, in het meest stille en rustige deel van het bewustzijn, het diepste zelf.

De voordelen van mediteren

Wanneer we ons in een staat van angst bevinden, scheidt de bijnier cortisol af, waardoor onze hersenen overbelast raken. Het gehalte van dit hormoon wordt echter tot dertig procent minder wanneer we mediteren, terwijl het gehalte serotonine en prolactine de neiging heeft toe te nemen, twee hormonen die beide het gevoel van het welzijn beïnvloeden.

Transcendente Meditatie

Op lichamelijk niveau zorgt het beoefenen van TM voor een significante verlaging van de bloeddruk, het cholesterol, en vermindert het het risico op beroertes, arteriosclerose en een hartaanval, evenals een breed scala aan geassocieerde aandoeningen.

Wat is een mantra en hoe wordt het gebruikt tijdens meditatie?

Om de geest moeiteloos te laten rusten, gebruik je tijdens transcendente meditatie een mantra, dat persoonlijk en privé is.

Transcendente Meditatie

Een mantra is een geluid of een woord dat zacht wordt uitgesproken en altijd een positieve frequentie heeft. De mantra wordt aangeboden door een instructeur die getraind is in transcendente meditatie. De techniek wordt gedurende vier opeenvolgende dagen onderwezen, en tijdens de eerste ontmoeting geeft de instructeur je de mantra die vanaf dat moment een voertuig voor je zal zijn.

Hoe transcendeer je?

Een rustige gemoedstoestand bestaat al van nature in ons, dus je hoeft het niet te creëren. De geest heeft de neiging om je in de richting te sturen van wat het meest bevredigend. Bijvoorbeeld, je bent op een feestje en je voert in een gesprek met iemand waar je helemaal niet in geïnteresseerd bent, maar niet veel ver van je vandaan hoor je een paar mensen over je grootste passie praten. Waar richt je aandacht zich op? Dit fenomeen komt spontaan voor, op dezelfde manier dat de geest ontspant wanneer we mediteren.

“Waar we onze aandacht ook op vestigen, groeit sterker in ons leven.”
-Maharishi Mahesh Yogi-

Tijdens transcendente meditatie kan de geest op natuurlijke wijze naar binnen stromen, waardoor de geest automatisch gericht is op kalmte, wat zowel mentale als lichamelijke ontspanning tot gevolg heeft.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.