Soms moet je je ogen sluiten om echt te kunnen zien

Soms moet je je ogen sluiten om echt te kunnen zien

Laatste update: 20 juni, 2017

Soms moet je om te kunnen zien je ogen dichtdoen en je hart openen. Alleen dan zul je in staat zijn om erachter te komen wat werkelijk belangrijk is, wat er werkelijk toe doet. Wanneer je namelijk je innerlijke ogen opent en je ziel bevredigt, wordt je horizon breder en doen er zich nieuwe mogelijkheden voor.

Volgens neurologen, gaan er per dag gemiddeld vijftigduizend gedachten door ons hoofd. De meeste van deze gedachten zijn echter mechanisch en herhalend. Als gevolg van de grote hoeveelheid informatie die we ontvangen vanuit nieuwe technologieën en de hoge verwachtingen van onze omgeving raken we mentaal steeds meer uitgeput. We worden dusdanig overweldigd door de buitenwereld dat we onze eigen innerlijke wereld volledig zijn gaan verwaarlozen.

“Dit is mijn geheim, het is heel eenvoudig: alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.”

-De kleine prins (Antoine de Saint-Exupéry)-

Soms laten we onszelf meeslepen door obsessieve en slopende gedachtegangen, tot op het punt dat we onze prioriteiten negeren en niet meer naar onszelf luisteren. We hebben onze blik dusdanig gericht op de wereld om ons heen, dat we emotioneel compleet kortzichtig zijn geworden, alsof we een bril nodig hebben om geluk te kunnen vinden.

Ogen Sluiten Echt Zien

Wanneer de ogen er genoeg van hebben om te zien

Geloof het of niet, maar de geest is zeer gewend aan innerlijke conflicten. Dit komt doordat onze hersenen zich voortdurend moeten aanpassen aan de nieuwe situaties en stimuli waar ze aan worden blootgesteld. Druk op het werk, familieproblemen, je eigen aspiraties, sociale relaties. Er zijn altijd wel kwesties die opgelost kunnen worden, zenuwen om te kalmeren, lege ruimtes om op te vullen en branden om te blussen.

Het mentale geruis dat al deze kwesties veroorzaken kan soms meedogenloos en onverzoenlijk worden. Dit is het moment waarop stress zijn stempel begint achter te laten op de hersenen, waarop de ogen simpelweg hun focus verliezen. Ze vergeten om hun blik naar binnen te richten, naar ons eigen geweten, om erachter te kunnen komen wat werkelijk belangrijk is.

Het is interessant om te weten dat de amygdala, het deel van de hersenen dat verbonden is aan angst en emoties, begint te krimpen wanneer je lange tijd stress of angst ervaart. Deze verandering in de structuur van de hersenen heeft direct invloed op de prefrontale cortex, welke verbonden is aan hersenfuncties als bewustzijn, concentratie en besluitvaardigheid.

Ogen Sluiten Echt Zien

Dit houdt in dat, wanneer we moeilijke tijden meemaken waarin zorgen, stress en vervelend mentaal geruis de boventoon voeren, het zeer lastig voor ons is om in contact te komen met onszelf. We verbreken de onzichtbare verbinding tussen onszelf en ons eigen geweten, vanwege de kleine verandering in onze hersenstructuur.

Vergeet echter niet hoe krachtig neuroplasticiteit is, of het subtiele vermogen van de hersenen om zichzelf te herstructureren. Dankzij dingen als meditatie, mindfulness en andere strategieën, kunnen we onze ogen weer naar binnen richten, op ons innerlijke zelf.   

Een dankbare geest is een uitgeruste geest

Een dankbare geest is een uitgeruste geest die jou in staat stelt te zien wat werkelijk belangrijk is. Misschien lijkt deze zin je iets te poëtisch of niet goed binnen de context van dit artikel te passen. Hoe kun je dankbaar voor iets zijn als je zo ontevreden bent, een gebroken hart hebt of bedroefd bent? De eerste logische stap is om jezelf te bevrijden van al je innerlijke conflicten.

Zodra je eenmaal een einde hebt gemaakt aan al die emotionele gevechten, zul je de heldere energie voelen die je nodig hebt om jezelf te bevrijden van externe belemmeringen.

Iedereen wil gelukkig zijn zonder pijn, kalmte ervaren in de storm en positieve gevoelens koesteren zonder wrok. Het is echter van belang om één essentieel punt te begrijpen: je zult nooit in staat zijn om een regenboog te zien zonder eerst de regen te aanschouwen.

Ogen Sluiten Echt Zien

Sluit je ogen zodat je kunt zien

De eerste stap is om te leren hoe je je gedachten onder controle kunt krijgen. Vergeet niet dat je gedachten direct invloed hebben op je emoties en de manier waarop je de werkelijkheid waarneemt. Beoefen het volgende:

  • Doe je ogen dicht en voorkom dat er gedachten in je hoofd opkomen die beginnen met de voorwaardelijke wijs: ‘als ik daar zou zijn geweest’, ‘als ik zus of zo had gedaan’, ‘als hij tegen me zegt dat hij van me houdt, zal ik gelukkig zijn’, ‘als ik dat heb zal ik mezelf beter voelen’ etc.
  • Met je ogen nog altijd gesloten, beloof je jezelf dat je vanaf nu alleen nog maar met jezelf zult communiceren in de tegenwoordige tijd: ‘ik wil’, ‘ik kan’, ‘ik ga’ etc.
  • Om je ogen dicht te doen en te zien wat werkelijk belangrijk is in je leven, kun je je gedachten niet leeg houden. Dit is niet alleen onmogelijk, maar ook nog eens volkomen nutteloos. Voed je geest met positieve, inspirerende en gunstige gedachten.
  • Denk en reflecteer positief. Op deze manier denken zal er niet voor zorgen dat je blind wordt voor de realiteit of waarheid. Het heeft er eerder mee te maken dat je je geest en ziel revitaliseert om zelfverzekerder te worden en om de stroom van negatieve of beperkende gedachten te verbreken.

Probeer het eens. Durf je ogen dicht te doen zodat je kunt zien, om het licht in je hart te ontsteken en in de behoeften te voorzien die je verwaarloosd hebt, alsof het speelgoed was.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.