Werken onder druk, een vaardigheid of een effect van desensibilisatie?

Werken onder druk wordt door de meeste werkgevers als een vaardigheid beschouwd. Dit kan echter een vergissing zijn.
Werken onder druk, een vaardigheid of een effect van desensibilisatie?

Laatste update: 29 maart, 2022

Als je tegenwoordig goed bent in het werken onder druk, word je op de werkvloer meestal erg gewaardeerd. Bovendien evolueert de arbeidsmarkt in een alarmerend tempo. Het is ook zeer waarschijnlijk dat over een paar jaar de banen die we vandaag kennen waarschijnlijk volledig zijn veranderd of verdwenen. Dit alles draagt bij aan de stress van het concurreren op de huidige arbeidsmarkt.

Dit stelt een vraag. Is het vermogen om onder druk te werken een vaardigheid of eerder een effect van desensibilisatie? We kunnen ons ook afvragen of dit soort perspectieven een situatie normaliseren die, ondanks dat ze reëel en operationeel is, nog steeds schadelijk is.

We hebben allemaal wel eens onder druk moeten werken. Bovendien is het duidelijk dat degenen die het beste op dit soort druk reageren, een voordeel hebben. Wat niet duidelijk is, is de mate waarin langdurige druk mensen treft. Bovendien, hoe geschikt is een baan die een werknemer aan constante stress blootstelt?

De machtigste kracht onder wiens druk we soms gedwongen worden te werken, is ons eigen geweten.”

Lucian Blaga

Gestreste man aan het werk

Onder druk werken

Tot op zekere hoogte zorgt werk altijd voor druk. Het vraagt om het realiseren van inspanningen en het overwinnen van obstakels en problemen. Het kost energie en zal daarom altijd een bepaald spanningsniveau veroorzaken. Het is ook duidelijk dat er momenten of omstandigheden zijn waarin die spanning stijgt. Op dezelfde manier zijn er momenten waarop deze afneemt.

Leren werken onder druk is voor iedereen belangrijk. Het betekent leren omgaan met de stress die ontstaat door vermoeidheid, specifieke moeilijkheden of omgaan met de aanwezigheid van veel prikkels tegelijk. Deze aspecten mogen echter nooit meer zijn dan iemand aankan.

Aan de andere kant heeft elke persoon een andere tolerantie voor stress. Sommigen gaan er buitengewoon goed mee om. Aan de andere kant kan het voor anderen problematischer zijn. Op dezelfde manier brengen niet alle activiteiten dezelfde druk met zich mee. Zo heeft een SEH-arts aanzienlijk meer dagelijkse stress dan een kapper.

In alle gevallen is er echter sprake van een aanvaardbaar niveau van stress. Bij overschrijding ontstaat er een onbalans (Spaanse link) die negatieve gevolgen kan hebben. Door specifieke omstandigheden kunnen stressniveaus worden overschreden. Werken onder druk is dan geen vaardigheid meer, maar een risicofactor.

De grens overschrijden

De effecten van het verdragen van een drukniveau dat het tolerantiebereik van iemand overschrijdt, kunnen zeer negatief zijn. In eerste instantie veroorzaakt het destructieve stress. Dit is een toestand waarin de eisen van de omgeving de middelen van het individu overschrijden om erop te reageren.

Stress heeft gevolgen die variëren van gezondheidsproblemen, zoals migraine of indigestie, tot effecten op de stemming. Deze kunnen worden uitgedrukt als prikkelbaarheid, verdriet of gevoelens van frustratie. Bovendien, als de stress lang aanhoudt, is het zeer goed mogelijk dat deze symptomen verergeren.

Overmatige inspanning kan leiden tot vermoeidheid (Spaanse link) op het werk. Dit vormt een ernstige aandoening die de lichamelijke en geestelijke gezondheid van iemand in gevaar brengt. Het meest verontrustende is dat als het eenmaal begint, het onomkeerbaar is. In feite kan deze toestand iemands vermogen om te werken permanent blokkeren.

Uitgeputte vrouw aan het werk

Stel gezonde grenzen

Werken onder druk is een vaardigheid als het binnen redelijke grenzen plaatsvindt. Het gaat meestal om het uitvoeren van veeleisende taken in korte tijd en met goede resultaten. De druk omvat zowel de moeilijkheidsgraad van de activiteit als de beperkte tijd die er is om deze uit te voeren. Als dit wordt bereikt, is er meestal een merkbare toename van de productiviteit.

Wanneer de taakresultaten echter niet bevredigend zijn, zijn de limieten van de persoon overschreden. Dat betekent echter niet dat ze niet in staat zijn om het werk te doen. Het betekent waarschijnlijk gewoon dat het hen meer tijd en misschien een nieuwe manier van werken kost om de taak met succes te voltooien.

Het is duidelijk dat werken onder druk geen goed idee is als het resulteert in voortdurende stress of fysieke kwalen, zelfs als de klus met succes wordt voltooid. Inderdaad, wanneer werk de lichamelijke of geestelijke gezondheid aantast, moet het uiteindelijk worden heroverwogen.

Tot slot, hoewel het goed is om te leren werken onder druk, mag het effect dat het kan hebben op de gezondheid en kwaliteit van leven nooit worden vergeten. Het is vooral belangrijk om niet ongevoelig te worden voor ervaringen. Anders kunnen acties veranderen van vaardigheden in problemen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gallegos Vargas, L., & Hurtado López, M. (2003). Psicología de la salud, ansiedad y trabajo bajo presión. Ajayu Órgano de Difusión Científica del Departamento de Psicología UCBSP, 1(2), 13-24.
  • Useche Mora, L. (1992). Fatiga laboral. Universidad Nacional de Colombia Sede Bogotá.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.