Weet wanneer je moet stoppen: verspil geen tijd aan nutteloze gevechten

Soms moet je weten wanneer je je verliezen moet beperken en moet vertrekken.
Weet wanneer je moet stoppen: verspil geen tijd aan nutteloze gevechten

Laatste update: 07 mei, 2022

Er zijn bepaalde dingen in je leven die je hebt achtergelaten en hoewel je weet waar je ze kunt vinden, besef je dat het leven vaak een reis is zonder terugkeer. Je bent echter niet bang en hebt nergens spijt van, want je weet wat het waard is om voor te vechten en je herkent ook wat nutteloze gevechten zijn. Het zijn de soorten die het niet waard zijn om gekwetst te worden.

Hoeveel dingen heb je opgegeven voor verloren in je leven? Het is soms moeilijk om ze te zien, en moeilijk te beseffen dat elke inspanning die je investeert, elk aspect van je leven dat je opgeeft voor bepaalde mensen of plannen, als rookslierten zijn die ontsnappen door een open raam.

De reden waarom het voor jou moeilijk is om te beseffen dat alles wat je doet misschien niet veel nut heeft, is vanwege de emotionele kosten voor jou. Dat komt omdat je hoop en dromen de positieve emoties zijn die je elke dag bemoedigen, maar ze zijn ook degenen die je vaak blinddoeken.

Wanneer er teleurstelling komt, realiseer je je dat je leven uit balans is geraakt en dat je niets meer over hebt. Inderdaad, je bent met niets geëindigd en je droom is veranderd in een nachtmerrie.

Heb je iets verkeerd gedaan? Moet je spijt hebben van alles wat je hebt gedaan? Nee. Omdat degenen die niet vechten voor hun dromen niet dapper zijn en nooit de maan zullen bereiken. Wees trots op je moed, maar onthoud dat het vaak verstandig is om je tijdig terug te trekken.

Die nutteloze gevechten in je leven

Vrouw met een slang

Je weet nooit of een gevecht of een droom nutteloos is geweest totdat de realiteit je hard in het gezicht slaat. Tot die tijd zal hoop je gedachten, inspanningen en acties voeden. Het zal je zelfs aanmoedigen bij elke stap die je zet.

Het maakt niet uit of we het hebben over een baan, een vriendschap of een relatie. Het leven is een lange opeenvolging van momenten om jezelf te testen, van hoofdstukken om van te genieten, voor te vechten en van te leren. Omdat leren de essentiële sleutel is die de ruggengraat moet vormen van elke dag van je leven.

Het is mogelijk dat je fouten hebt gemaakt en dat je inmiddels veel dingen voor verloren hebt gelaten. Moet je er spijt van krijgen? Absoluut niet. Want spijt is altijd een vergissing. Het voedt bitterheid.

Fouten worden gemaakt, begrepen, verwerkt en geïntegreerd in wat we de ‘koffer der ervaringen’ noemen. Als deze geleefde momenten je slechte herinneringen opleveren, verwelkom ze dan niet in je leven en voed ze elke dag. Onaangename herinneringen moeten worden vervangen door het hier en nu, door het geluk van vandaag.

Er zijn geen nutteloze gevechten. Het zijn allemaal tekenen van een geleefd leven en opgedane ervaring. Vergeet echter niet dat het allerbelangrijkste is om te weten hoe je zo snel mogelijk kunt beseffen dat bepaalde situaties je inspanningen gewoon niet waard zijn. Dat geen enkele relatie jouw lijden verdient.

Weten wanneer het tijd is om te stoppen met nutteloze gevechten

Verspil geen tijd aan nutteloze gevechten

Het is heel goed mogelijk dat velen van ons op dit moment hoop en dromen koesteren over iets dat ze niet verdient of ‘dat ons niet verdient’. Laten we dat van dichterbij bekijken.

1. De kracht van valse verwachtingen

Er zijn momenten waarop je de fout maakt om anderen de schuld te geven van het voeden van je valse hoop. Desalniettemin ligt de verantwoordelijkheid in werkelijkheid bij jou.

Net zoals sommige mensen hun ideeën op een droombaan fixeren, zou jij al je emoties en angsten op iemand kunnen richten die je in werkelijkheid nooit enig idee heeft gegeven dat ze iets voor je voelen. Daarom moet je je objectiviteit, balans en perspectief nooit uit het oog verliezen.

2. De emotionele kosten

De innerlijke kracht die je als mens bezit, emotie genoemd, is eigenlijk een motor die zowel krachtig als gevaarlijk is. In feite zorgt het ervoor dat je af en toe alles geeft, zelfs je laatste ademtocht, voor een geliefde of een langgekoesterde droom.

Meisje met duiven bij de maan

Wanneer dit gebeurt, zie je de grenzen niet en open je je hart zonder eerst de handleiding te lezen. Dit boek heeft als eerste regel: “Wees voorzichtig, pas op jezelf, bescherm je gevoel van eigenwaarde.” Je houdt je echter niet altijd aan deze regel.

Je moet leren ontvankelijker te zijn, tegen jezelf te zeggen dat je het ook verdient om te ONTVANGEN. Vraag jezelf af, biedt die vriendschap je steun, medeplichtigheid, respect en erkenning? Zo ja, ga je gang.

Geeft je romantische relatie je ook geluk? Voedt het je hoop? Investeert je partner net zoveel in je als jij in hen? Hebben ze iets opgegeven zoals je bij bepaalde gelegenheden moest doen? Zo niet, denk er dan over na en neem een besluit.

Je moet iedereen opgeven die zich voedt met egoïsme, die je niet herkent en die je hoop en kracht wegneemt in plaats van je te verrijken. Ga je gang en sluit de deur voor hen. Je weet immers waar je aan toe bent en ook nog eens heel duidelijk waar JE WILT ZIJN.

Afbeelding met dank aan: Daria Petrilli, Christian Shloe Wellicht ook interessant voor jou

Op zoek naar vrede en geluk? Vermijd deze giftige situaties…
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Op zoek naar vrede en geluk? Vermijd deze giftige situaties…

Het is tegenwoordig zo gemakkelijk om opgezogen te worden door 'giftige situaties en mensen die al onze positieve energie in beslag nemen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.