We vertellen je alles over de gyrus cinguli

De gyrus cinguli is betrokken bij een hele reeks hersenfuncties en -aandoeningen. Hij speelt een rol in zowel de endocriene functie als de emotionele respons. Blijf lezen om meer te leren over dit fascinerende gebied van het menselijk brein!
We vertellen je alles over de gyrus cinguli

Laatste update: 02 december, 2020

De gyrus cinguli is een deel van het menselijk brein dat in beide hemisferen bestaat. Deze structuur vormt samen met de gyrus parahippocampalis de limbische cortex van het limbisch systeem van de hersenen.

Wanneer je onrustig of angstig bent, is je gyrus cinguli actief. Het helpt je om je emotionele toestand uit te drukken door middel van gebaren, houding en beweging.

Zoals je je kunt voorstellen, is de gyrus cinguli erg belangrijk geworden voor neurocognitieve en cognitieve studies. Bovendien ontdekken wetenschappers dat dit deel van het menselijk brein betrokken is bij verschillende hersenfuncties en bij sommige aandoeningen.

De ziekte van Alzheimer en depressie zijn twee belangrijke voorbeelden van aandoeningen waarbij de gyrus cinguli betrokken is. Hij is echter ook betrokken bij aandoeningen zoals:

 • schizofrenie
 • bipolaire stoornis
 • sommige angststoornissen
 • verslaving
Het limbische systeem van de hersenen

De structuur en functie van de gyrus cinguli

Cortex cingularis anterior

Dit deel van de hersenschors speelt een bijzondere rol bij de autonome en endocriene reacties op emoties en geheugenopslag.

Neurowetenschappers denken ook dat het helpt bij het reguleren van de endocriene functie en de expressie van autonome toestanden. Het doet dat door projecties met de nucleus solitarius en de dorsale nucleus van de nervus vagus.

Dit zijn niet de enige gebieden waar de voorste cortex cingularis projecties uitvoert. Hij heeft ook uitgebreide verbindingen met:

 • De amygdala. Dit gebied van de hersenen is sterk betrokken bij de emotionele reactie.
 • Het periaqueductaal grijs. Dit gebied speelt een belangrijke rol bij het moduleren van bepaalde pijncircuits.
 • De nucleus dorsalis en de nucleus thoracicus posterior. Wetenschappers denken dat functies zoals leren, geheugen en aandacht hiermee te maken hebben.

Mediale cortex cingularis

Dit deel van de gyrus cinguli wordt geactiveerd wanneer je voorspellingen doet over de resultaten van gedrag. Het helpt je ook dit gedrag uit te voeren door middel van projecties op de prefrontale dorsolaterale cortex, de supplementaire motorische gebieden, de pariëtale cortex en het ruggenmerg.

Daarom geloven wetenschappers dat de mediale cortex cingularis gerelateerd is aan informatieverwerking tijdens de besluitvorming. Concreet gaat het om beslissingen die gebaseerd zijn op beloningen en cognitieve activiteit in verband met intentionele motorische controle.

Het limbisch systeem van de hersenen

Cortex cingularis posterior

De gyrus cinguli heeft betrekking op een topokinetisch geheugencircuit. Concreet vindt zijn primaire functie plaats in visueel-ruimtelijke oriëntatie.

Het voorste deel blijkt cruciaal te zijn in het vooraf bepaalde netwerk van de hersenen. Met andere woorden, een systeem in de hersenen dat actief blijft, zelfs als je geen aandacht besteedt aan externe prikkels.

Neurowetenschappers denken ook dat het een rol speelt in intern gerichte cognitieprocessen. Een aantal daarvan zijn bijvoorbeeld geheugenherstel, planning en ruimtelijke informatieverwerking.

Ze theoretiseren ook dat dit deel van de hersenen gerelateerd is aan zelfcontrole. Het kan ook een rol spelen bij de evaluatie van gebeurtenissen die te maken hebben met zelfrelevantie.

Het dorsale deel van de cortex cingularis posterior is nauw verbonden aan de pre-motorische, visuele dorsale en orbitofrontale gebieden van de hersenen. Het neemt ook deel aan de lichaamsoriëntatie en de visuele ruimte.

Cortex retrosplenialis

Dit deel van de gyrus cinguli lijkt een rol te spelen in het autobiografische geheugen en de verbeelding. Hierdoor kan dit deel van de gyrus cinguli iets te maken hebben met neurologische stoornissen die geheugenverlies veroorzaken.

Het lijkt erop dat de gyrus cinguli bemiddelt in de menselijke emotionele respons. Het is ook verantwoordelijk voor het toekennen van waarde aan emoties als reactie op externe en interne prikkels. De gyrus cinguli is vooral belangrijk om je emoties hardop te kunnen uiten.

Tot slot kan schade aan de gyrus cinguli je vermogen om te reageren op bepaalde prikkels beïnvloeden. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot agressief gedrag, verlegenheid of een afname van de emotionele expressie. Wellicht ook interessant voor jou

De 97 voorheen onbekende gebieden van de hersenen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De 97 voorheen onbekende gebieden van de hersenen

Het Human Connectome Project heeft 97 onbekende gebieden van de hersenen geïdentificeerd, die voorheen nog niet waren ontdekt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Torta, D. M., & Cauda, F. (2011). Different functions in the cingulate cortex, a meta-analytic connectivity modeling study. Neuroimage, 56(4), 2157-2172.
 • Vogt, B. A. (2005). Pain and emotion interactions in subregions of the cingulate gyrus. Nature Reviews Neuroscience, 6(7), 533.
 • Paus, T., Petrides, M., Evans, A. C., & Meyer, E. (1993). Role of the human anterior cingulate cortex in the control of oculomotor, manual, and speech responses: a positron emission tomography study. Journal of neurophysiology, 70(2), 453-469.
 • Vogt, B. A. (2016). Midcingulate cortex: structure, connections, homologies, functions and diseases. Journal of chemical neuroanatomy, 74, 28-46.
 • Hoffstaedter, F., Grefkes, C., Caspers, S., Roski, C., Palomero‐Gallagher, N., Laird, A. R., … & Eickhoff, S. B. (2014). The role of anterior midcingulate cortex in cognitive motor control: evidence from functional connectivity analyses. Human brain mapping, 35(6), 2741-2753.
 • Vann, S. D., Aggleton, J. P., & Maguire, E. A. (2009). What does the retrosplenial cortex do?. Nature Reviews Neuroscience, 10(11), 792.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.