De neurologische effecten van het coronavirus

Verlies van geur en smaak, neuralgie, duizeligheid, mentale verwarring en zelfs af en toe gevallen van encefalopathie. Experts bestuderen de neurologische effecten van het coronavirus.
De neurologische effecten van het coronavirus

Laatste update: 21 mei, 2020

In dit artikel bespreken we de neurologische effecten van het coronavirus. SARS-CoV-2 is een uitdagend biologisch raadsel dat wetenschappers beetje bij beetje moeten ontcijferen. Dit virus blijft meer vragen oproepen dan dat het antwoorden geeft.

Naarmate elke dag verstrijkt, begrijpen we er vervolgens iets meer van, hetzij onder de lens van een microscoop, hetzij door de symptomen te analyseren die het veroorzaakt. Uit de laatste bevindingen blijkt dat het coronavirus ook neurologische effecten kan veroorzaken.

Een paar maanden geleden verklaarde de Tsinghua Universiteit in Beijing dat de cellen het virale RNA verwarren met het genetische materiaal zelf, waardoor we zelf virale eiwitten ontwikkelen. Iedereen kent ook de impact die ze hebben op ons ademhalingssysteem, iets dat COVID-19 deelt met MERS en SARS.

Echter, het virus dat de huidige pandemie veroorzaakte, heeft een hogere infectieuze lading. De virale impact is wel tot 1.000 keer groter dan bij andere virussen.

In dit verband stellen experts dat de hele virale lading de eerste dagen in de keel wordt aangetroffen, wat de verspreiding van de ziekte bevordert. Ongeveer op dag zeven of acht zullen de longen problemen gaan krijgen.

Een paar weken geleden onthulde de wetenschappelijke gemeenschap echter een nieuw effect dat zou kunnen verklaren waarom deze ademhalingsproblemen optreden. De oorsprong van COVID-19 ligt misschien in ons centrale zenuwstelsel.

De neurologische effecten van het coronavirus

De neurologische effecten van het coronavirus

We hebben allemaal vast wel gehoord dat het coronavirus ervoor kan zorgen dat we onze reuk en smaak verliezen. Deskundigen zoals Dr. Claire Hopkins van King’s college London beschreven dit effect (link in het Engels).

Deze aandoening is geen effect van het ademhalingssysteem, maar eerder van het centrale zenuwstelsel. Bovendien ontdekken veel artsen dagelijks bij getroffen patiënten dat ze talloze neurologische manifestaties vertonen.

In sommige gevallen hebben artsen zelfs hersenbeschadiging ontdekt. In een studie uitgevoerd door artsen Yan-Chao Li, Wan-Zhu Bai en Tsutomu Hashikawa van de Peking Universiteit, laten de tomografische scans van patiënten zien dat het coronavirus inderdaad ook neurologische effecten kan veroorzaken.

36,4% van de patiënten laten neurologische effecten zien

Op de Universiteit van Siena in Italië analyseren artsen dit al weken. Dr. Antonio Federico legde uit dat 36,4% van de patiënten neurologische veranderingen vertoonden. De Italiaanse Vereniging voor Neurologie probeert deze klinische realiteit verder te analyseren.

Ze hebben ontdekt dat de symptomen die verband houden met het centrale zenuwstelsel als volgt zijn:

  • Hypogeusie (verlies van smaak).
  • Hyposmie (verlies van geur).
  • Neuralgie (hoofd-, nek- en aangezichtspijn).
  • Migraine.
  • Mentale verwarring.
  • Intense spierpijn.
  • Duizeligheid, misselijkheid en braken.

Artsen hebben zeer specifieke gevallen beschreven van patiënten die aan encefalopathieën  hebben geleden, zoals de casus (link in het Engels) van Dr. Gassan Shajin en Dr. Daniel Noujam. Er is ook nog een ander geval van een 58-jarige patiënt die een zeldzame neurologische aandoening ontwikkelde die haar mentale toestand veranderde.

Een ander geval werd op 21 maart beschreven door Dr. Asia Filatov van het Charles E. Schmidt College of Medicine in Florida. In dit geval ontwikkelde een patiënt met COVID-19 een andere encefalopathie.

Dit kan de oorzaak zijn van ademhalingsproblemen

Terwijl de SARS van 2002 en MERS een duidelijke directe impact hadden op de luchtwegen, doen wetenschappers enigszins verschillende ontdekkingen over COVID-19. In dit geval brengt het centrale zenuwstelsel een verbinding tot stand met acute ademhalingsproblemen. Dokters Yan-Chao Li, Wan-Zhu Bai en Tsutomu Hashikawa verklaarden dit feit.

Volgens experts infecteert SARS-CoV-2 de centra van de hersenstam die de ademhaling regelen. Daarnaast hebben experts ook gezien dat dit virus de hele hersenen infecteert. Ook beïnvloedt het virus de cardiorespiratoire neuronen van de hersenen tot het punt dat het de spontane ademhaling remt.

Het begrijpen van het werkingsmechanisme helpt

We weten al dat het coronavirus neurologische effecten kan veroorzaken. We weten ook dat acute longontsteking bij veel patiënten dodelijk is geweest. Nu kennen we de oorsprong, het werkingsmechanisme en de gevolgen. Al deze gegevens zijn dus erg nuttig.

Weten hoe deze onzichtbare vijand zich gedraagt is een voordeel. Het klopt dat we nog steeds niet over de nodige hulpmiddelen beschikken om de virale belasting in het lichaam te verminderen. Naarmate wetenschappers echter de raadsels van de genetische code ontcijferen, zullen we effectieve manieren kunnen ontwikkelen om deze te bestrijden.

Het enige dat we nu kunnen doen, is de quarantaine voortzetten om de curve af te vlakken, in de hoop dat wetenschappers erin zullen slagen een geneesmiddel te vinden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.