Wat zijn emotionele katers en hoe kunnen we ze verslaan?

Wat zijn emotionele katers en hoe kunnen we ze verslaan?

Laatste update: 01 februari, 2018

Wat gebeurt er als we te veel drinken? De volgende dag is er geen ontsnappen aan: we zullen een verschrikkelijke kater hebben. Maar het lijkt erop dat alcohol niet het enige is dat een kater kan veroorzaken. Neurowetenschappers aan de Universiteit van New York hebben het onderwerp bestudeerd en volgens hen bestaan er ook emotionele katers. Emotionele katers zijn ervaringen die geproduceerd worden door extreem intense emoties die ons door elkaar schudden, ons bedwelmen.

De vraag die we moeten stellen is: kunnen we ze vermijden? De waarheid is dat we dat niet kunnen. Emotionele katers zijn diepe intense staten die voortkomen uit onverwachte emotionele ervaringen. Ze kunnen zelfs ons geheugen van eerdere gebeurtenissen beïnvloeden en lichamelijke symptomen veroorzaken. Deze variëren van hoofdpijn en rugpijn tot vermoeidheid.

Net als katers door alcohol, kunnen emotionele katers ons geïrriteerd en moe laten voelen en alsof ons hoofd zich in de wolken bevindt.

Emotionele katers zijn onvermijdelijk

Ook al willen we graag controle hebben over alles dat er om ons heen gebeurt, dit is onmogelijk. Dingen gebeuren onverwacht. Dit kan een ontslag zijn, het overlijden van een familielid, een ongeplande zwangerschap, een serieuze diagnose of een financiële crisis…

Dit alles zal zeer intense emoties produceren die zich wellicht zullen ontwikkelen in verschillende staten. Sommige van deze zijn: depressie, angst en zelfs paniekaanvallen.

Jonge meisjes die drinken

Deze onverwachte en extreem intense emoties zullen een enorme kater veroorzaken. En vaak zijn we ons er niet eens van bewust. Maar op de een of andere manier beïnvloedt het onze gedachtes, focus en geheugen.

De sporen van emotionele katers zullen blijven hangen in ons lichaam en ons gemoed. Ze zijn een voorbeeld van hoe alles dat we meemaken repercussies heeft.

En net als gewone katers, gaan emotionele katers ook voorbij. Maar we doen wellicht het tegenovergestelde om ze te minimaliseren. We zullen ze slechts voeden als we onszelf blijven blootstellen aan situaties die ons emotioneel uitputten. We voeden ze wellicht als we weigeren om onze comfortzone te verlaten. Slachtofferschap is een goed voorbeeld van een permanente emotionele kater.

Hoe kunnen we de impact van emotionele katers minimaliseren?

Wat zorgt ervoor dat een emotionele kater voortduurt? Wanneer we een kater, hebben voelen we ons slecht. En wanneer we ons slecht voelen, wordt alles om ons heen donker en negatief. Dus het is waarschijnlijk dat wanneer we ons depressief voelen, we alles plotseling niet meer in kleur zien maar in zwart-en-wit.

Zoals we hebben gezien, kunnen emotionele katers ons verdrietig, depressief of angstig laten voelen. Dit zal doorsijpelen in onze perceptie van de werkelijkheid. Het is belangrijk om ons bewust te zijn van hoe een intense ervaring ons kan beïnvloeden en onbehaaglijkheid kan creëren.

Vrouw met rode anjers op haar ogen die last heeft van een van die emotionele katers

Deze emotionele katers kunnen ergens tussen een paar uur tot een dag of meer duren. Dit alles hangt af van de persoon. Het hangt af van zijn vermogen om het aan te gaan. En ook van zijn bereidheid om door de wervelwind heen te gaan waarin hij zichzelf bevindt.

Daarom is het erg belangrijk voor ons is om te leren hoe we kalm kunnen blijven wanneer we onszelf op het randje van de afgrond bevinden. Vermijd het nemen van belangrijke beslissingen tijdens de kater, als je later nergens spijt van wilt hebben. Als je ze wel neemt, is je werk wellicht verspilde moeite geweest of loop je een grote kans mis.

Dus ons bewust zijn van onze emotionele katers zal van uiterst belang zijn. Op die manier kunnen we grote levensbeslissingen even uitstellen.

Emotionele katers beïnvloeden onze perceptie van de werkelijkheid net zoveel als ze onze reacties beïnvloeden.

Rode bladeren op een rij

We willen duidelijk maken dat we allemaal op een gegeven moment te maken krijgen met emotionele katers. Ze komen steeds vaker voor in het versnelde tempo van ons dagelijks leven. Maar we kunnen hun sporen volgen. We kunnen observeren hoe de situaties die de intense emoties veroorzaken, onze beslissingen en ervaringen later beïnvloeden.

Een adempauze inlassen en onszelf tijd geven zal ons helpen om ons los te koppelen van de buitenwereld en weer tot onszelf te komen. Deze dingen zullen ons helpen om over die katers heen te komen die zo pijnlijk kunnen zijn.  Wellicht ook interessant voor jou

Psychofysiologische stoornissen: emoties beïnvloeden je lichaam!
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Psychofysiologische stoornissen: emoties beïnvloeden je lichaam!

Buikpijn als je angstig bent. Rode wangen als je kwaad bent. Dit zijn psychofysiologische stoornissen want je emoties beïnvloeden je lichaam.