"Wat wil je?": een pijnlijke vraag in moeilijke tijden

"Wat wil je?": een pijnlijke vraag in moeilijke tijden
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

We gaan allemaal door moeilijke tijden in ons leven. We kunnen bijvoorbeeld een relatiebreuk meemaken of we verliezen een baan die we al lang hadden. Misschien maken we onverwachts een ongeval mee en leven we met de gevolgen. Dat dwingt je om jezelf een pijnlijke vraag te stellen die je laat nadenken over alles wat je tot nu toe als vanzelfsprekend beschouwde: “wat wil je?”

Het is niet eenvoudig om deze vraag te beantwoorden. Deze vraag kan ons zelfs erg verbazen en we voelen ons verloren omdat we niet in staat zijn om ze te beantwoorden. Wie vraagt zich eigenlijk af wat hij wil? Vaak laten we ons leven. We handelen op automatische piloot. We zijn zo gewend aan wat we doen dat we niet stilstaan om te analyseren of we echt gelukkig zijn.

Op een dag gebeurt er echter iets met ons dat ons dwingt deze vraag te stellen. Het is alsof we ons tot nu toe zeer comfortabel en vredig hebben gevoeld. Plotseling zijn we echter gewelddadig uit onze comfortzone verwijderd.

Sommige mensen waarderen deze situatie en beginnen te genieten van het leven als nooit tevoren. Anderen blijven lange tijd stilstaan en gaan helemaal niet vooruit.

wat wil je

“Wat wil je?”: een pijnlijke en beslissende vraag

Misschien vraag je je af waarom “Wat wil je?” zo’n moeilijke en pijnlijke vraag is. Dat komt omdat het beslissend is. Het impliceert verandering en zoals we allemaal weten hebben mensen de neiging om verandering te weerstaan.

Hoewel verandering niet altijd iets negatiefs hoeft te zijn, zijn de dingen die een verandering veroorzaken soms negatief. Daarom zien we verandering vaak als iets negatief.

Laten we eens kijken naar een voorbeeld van een vrouw die een auto-ongeluk heeft gehad en op jonge leeftijd haar been verloor. Haar naam is Paola Antonini. Momenteel is ze een model, heeft een YouTube-kanaal en inspireert vele mensen die haar volgen, of ze nu een amputatie hebben gehad of niet.

Het verhaal van Paola Antonini

Als we wat dieper ingaan op het verhaal van deze jonge vrouw, dan zien we dat ze bijna een uur heeft gewacht op de ambulance. Ze was zich volledig bewust van wat er met haar gebeurd was en ze had enorme pijn maar in die tijd wilde ze vooral in leven blijven.

Haar herstel was erg moeilijk. De prothese deed pijn, maar ze kon tenminste lopen! Paola stelde zich na haar operatie een pijnlijke vraag: “Wat wil je?”

Momenteel reist ze veel, heeft ze altijd een glimlach op haar gezicht en moedigt ze anderen aan. Voor haar was het ongeluk geen schande maar het was een kans om haar leven opnieuw een richting te geven en op een veel intensere manier te leven.

Een relatiebreuk, een ongeluk of een probleem kunnen ons ons leven doen waarderen.

Een stap zetten naar verandering doet pijn

Misschien is de vraag “Wat wil je?” niet pijnlijk maar misschien is de verandering het pijnlijke. Veel veranderingen zijn echter positief en dwingen ons om gedragspatronen achter te laten die ons niet ten goede kwamen.

Het feit dat onze partner ons heeft verlaten kan een gelegenheid zijn om een einde te maken aan de emotionele afhankelijkheid waarvan we ons niet bewust waren.

Als we ontslagen worden is het misschien eens tijd om aan het project te beginnen of af te maken waar we “nooit tijd voor hadden.” Ieder van ons moet ontdekken wat we hebben uitgesteld en opzij hebben gezet en wat ons echt inspireert, om uiteindelijk de angst opzij te zetten.

vrouw in een veld

Het antwoord op de vraag “Wat wil je?” is voor ons misschien glashelder. Het probleem is dat onze angsten ons ervan weerhouden om actie te ondernemen. In moeilijke tijden is het nodig om te stoppen, de tijd te nemen om de pijn te voelen en de beslissing te nemen die goed is voor ons.

Vermijd geen pijn en probeer er niet aan te ontsnappen. Neem een stap en ervaar die pijn om het te transformeren in hoop, vrede en rust.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.