Wat wetenschappers weten over mysterieuze deltagolven
Deltagolven in de hersenen zijn mysterieus en fascinerend. Gray Walter ontdekte ze al in het begin van de 20e eeuw. Deze golven hebben een frequentie tussen 0 en 4 Hz en zijn de langzaamste van alle hersengolven. Ze worden ook geassocieerd met welzijn en innerlijke rust.
Wetenschappers weten nog steeds niet veel over deltagolven. Deze golven zijn ongelooflijk nieuwsgierig, juist omdat ze aanwezig zijn in staten van extreme kalmte. Deskundigen weten echter weinig tot niets over hoe ze werken.
“Neurowetenschap is verreweg de meest opwindende tak van wetenschap omdat de hersenen het meest fascinerende object in het universum zijn. Elk menselijk brein is anders – het brein maakt elk mens uniek en bepaalt wie hij of zij is.”
Diepe ontspanning
Alle tot nu toe beschikbare gegevens suggereren dat deltagolven weinig te maken hebben met bewustzijn, wat betekent dat ze nooit aanwezig zijn tijdens bewuste staten. In het begin manifesteren ze zich in de diepste slaapstadia, waarin je nog niet droomt.
Onderzoek heeft aangetoond dat deze hersengolven ook aanwezig zijn in diepe meditatietoestanden. Door laboratoriummonitoring is het duidelijk dat diepe ontspanningstoestanden deze golven doen ontstaan.
Bovendien is het verrassend dat dit de overheersende hersengolven zijn bij een foetus in de baarmoeder. Ze zijn aanwezig tot een baby één wordt. Wetenschappers speculeren dat dit het resultaat is van een hersenmechanisme dat de pasgeborene helpt kalm te blijven te midden van omgevingsstimuli.
De effecten van deltagolven
Tot op heden hebben sommige onderzoeken aangetoond dat deltagolven nauw verwant zijn aan de diepste kalme staten. Dat is echter niet hun enige effect.
Er zijn aanwijzingen dat ze ook andere processen beïnvloeden, zoals:
- Goed slapen. Als je niet in het diepe slaapstadium komt, het stadium waarin deze golven verschijnen, zul je je waarschijnlijk moe voelen als je wakker wordt.
- Lichaamsfuncties. Als er een dag is waarop je lichaam geen deltagolven produceert, kan dit bepaalde lichaamsfuncties beïnvloeden, zoals ademhaling en hartslag.
- Het intuïtieve proces. Het lijkt erop dat deze golven verband houden met het besluitvormingsproces.
- Motivatie en empathie. Experts beweren dat wanneer de hersenen vaak deltagolven produceren, het individu de neiging heeft om ruimdenkender en empathischer te zijn. Ook hun motivatie neemt toe.
Andere bevindingen
De American Headache Society heeft v erschillende onderzoeken over het onderwerp gepubliceerd (Engelse link) . In sommige daarvan verwijzen experts naar het feit dat de productie van delta-hersengolven een belangrijke factor is als het gaat om migraine. Het lijkt erop dat hoe meer je hersenen deltagolven produceren, hoe kleiner de kans is dat je aan migraine lijdt.
Ook vond een andere studie door Wanee Rojviroj (Engelse link) een sterk verband tussen hersengolven en stress. In dit specifieke onderzoek concludeert Rojviroj dat deltagolven relaxatie induceren. Daarom vermoeden wetenschappers dat deze golven een rol spelen bij de afgifte van serotonine en melatonine. Dit is echter nog niet bewezen.
De natuurlijke manier om je hersenen deltagolven te laten produceren, is diepe slaap. Daarom benadrukt de psychologie altijd het belang van slaaphygiëne. Een andere manier om deze golven te produceren is door middel van meditatietechnieken.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
Rodríguez Sánchez, P. M., & Rodríguez Rodríguez, M. (2011). Argumentación de la teoría científica: modo de funcionamiento subconsciente del cerebro en estado hipnótico. Medisan, 15(7), 975-991.