Wat voor temperament heeft je kind?

Alle kinderen zijn anders. In dit artikel bekijken we enkele van de verschillende soorten persoonlijkheidstypen.
Wat voor temperament heeft je kind?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 28 augustus, 2023

Waar heeft je kind zijn temperament vandaan? Deze vraag heb je jezelf waarschijnlijk al vaker gesteld, vooral als je ziet hoe ze zich gedragen. Misschien heb je wel meerdere kinderen en hebben ze allemaal zo’n verschillend temperament dat het je blijft verbazen.

Is het mogelijk om de persoonlijkheid van een kind te veranderen? Absoluut. Persoonlijkheid nestelt zich in de loop der tijd in mensen door hun ervaringen.

Maar baby’s worden geboren met een bepaald temperament dat je moet weten te kanaliseren, versterken of corrigeren om ze gelukkig te maken. Bovendien moeten ze leren hun emoties goed te beheersen en zich zo beter aan te passen aan de maatschappij.

Dit is een complex proces en iets dat toewijding, inspanning, liefde, geduld en wat basispsychologie vereist. Het is echter een avontuur dat de moeite waard is. Hier zijn wat tips.

De erfelijke factor

Soms zal het temperament van je kind je verrassen. Je vraagt je af waar een bepaalde eigenschap van hen vandaan zou kunnen komen. “Waar halen ze het vandaan? Zo ben ik niet,” vraag je jezelf misschien af. Toch erft je kind zeker een deel van jouw karakter.

Sterker nog, als je terugkijkt naar toen jij nog een kind was, herken je misschien wel een aantal van jouw gebaren in hen. De jaren hebben je echter veranderd en volwassener gemaakt.

Je kind is geboren met een bepaald temperament. Het zal er altijd zijn, hoewel je ze kunt bijsturen, hun deugden kunt versterken en hun ongepaste gedrag onder controle kunt houden.

Aan de andere kant, als je ze door laat gaan met hun slechte gedrag, hun driftbuien laat voortduren, geen grenzen stelt en geen goede communicatievaardigheden met ze laat zien, zal hun ‘negatieve’ temperament blijven groeien.

Hun persoonlijkheid wordt geleidelijk opgebouwd naarmate de jaren verstrijken. Als je ze daarom voldoende richtlijnen geeft en ze op een logische en evenwichtige manier bijstuurt, zul je een gelukkig kind opvoeden. Of je doet tenminste je best.

Karakter is zeker erfelijk. Toch kunnen opvoeding en ervaringen het karakter van een kind veranderen.

Kind met een driftbui

Temperamenten in de kindertijd

Gemakkelijk temperament

Over het algemeen is dit temperament vanaf de geboorte merkbaar. Deze kinderen zijn vrolijk en niet veeleisend en passen zich gemakkelijk aan routines aan. Ze hebben de neiging om goed te slapen en passen zich met succes aan nieuwe situaties aan. In feite zijn hun emoties en reacties heel gematigd. Ze zijn niet dramatisch, agressief of humeurig.

Het zijn volgzame en gemoedelijke kinderen. Dit betekent echter niet dat de ontwikkeling van hun persoonlijkheid verwaarloosd moet worden. In feite kunnen ze soms nogal introvert zijn en de neiging hebben om hun emoties te verbergen.

Het kan ook gebeuren dat ze broers of zussen hebben met iets complexere karakters. In deze gevallen is het een gemakkelijke fout voor ouders om meer aandacht te besteden aan de opstandige broers en zussen, denkend dat hun ‘rustige’ kinderen niet zoveel aandacht nodig hebben.  Onthoud echter dat alle kinderen dezelfde steun, liefde en toewijding nodig hebben.

Veel tijd nodig om los te komen

Deze kinderen zijn nogal gereserveerd en passen zich niet zo goed aan veranderingen aan. Ze zijn enigszins angstig en erg gehecht aan hun ouders. Over het algemeen zijn ze nogal passief en een beetje traag en verlegen. Ze hebben veel tijd nodig om dingen te doen zoals opstaan, aankleden, hun veters strikken, enz.

Experts suggereren dat wanneer deze kinderen de leeftijd van zes tot acht jaar bereiken, ze vaak een maturatiesprong maken en verbeteren. Ze vinden het misschien wat moeilijk om te leren lezen en schrijven, maar over het algemeen halen ze hun achterstand in en ontwikkelen ze zich volledig.

Als je kind zo is, geef ze dan de tijd, moedig ze aan en wees geduldig. Als je geïrriteerd raakt door hun traagheid en er de aandacht op vestigt, kunnen ze angstig en onzeker worden. Wees kalm, steun ze en vertrouw ze.

Actief of pittig

Deze kinderen zijn al huilbaby’s sinds hun geboorte. Ze zijn enigszins prikkelbaar, maar vaak heel erg slim. Deze kinderen vallen moeilijk in slaap en vinden het moeilijk om zich aan veranderingen aan te passen. Ze worden snel nerveus. In feite zijn het veeleisende, nerveuze kinderen, die overdreven blije en verdrietige emoties vertonen.

Ze gaan vaak van het ene uiterste naar het andere. Ze krijgen bijvoorbeeld een driftbui en eisen dan meteen genegenheid. Het lijkt alsof ze tegelijkertijd van hun ouders houden en ze haten. Als je zo’n kind hebt, moet je duidelijke richtlijnen, routines en regels opstellen. Als ze driftbuien hebben, negeer ze dan. Laat ze beseffen dat ze met dat soort reacties niets bereiken.

Wees veeleisend tegen ze, maar toon ze ook nabijheid en begrip door met ze te praten. Leg uit waarom je regels stelt en waarom je ze af en toe straft.

Leer ze hun woede en boosheid te beheersen, te kanaliseren. Vertel ze dat ze moeten nadenken voordat ze iets doen. Houd in gedachten dat deze kinderen extreem creatieve en onafhankelijke volwassenen kunnen worden.

Moeder en kind in gesprek

Onrust

Dit soort kinderen wordt vaak extreem moe. Ze zijn echt onrustig en staan geen seconde stil, zijn overal in geïnteresseerd en hebben wel duizend vragen om aan je te stellen. Ze kunnen zelfs roekeloos zijn. Daarom hebben ze de neiging om kleine ongelukjes te krijgen als ze op plaatsen klimmen waar ze dat niet zouden moeten doen, op zoek naar opwinding.

Tegen de tijd dat ze drie jaar oud zijn, kan hun activiteit nog meer overdreven zijn en kan hun karakter zowel volgzaam als strijdlustig zijn. Volgens ouders zijn dit de moeilijkste kinderen om mee om te gaan. Een psycholoog zal meestal vaststellen of het kind ADHD heeft (aandachtstekortstoornis met of zonder hyperactiviteit).

Toch is dit soort gedrag niet altijd het gevolg van een stoornis. In feite zijn deze kinderen vaak gewoon rustelozer dan normale kinderen. Dit betekent dat ze geduldigere ouders nodig hebben die in staat zijn om hun verschillende ritmes te accepteren.

Onthoud tot slot altijd dat je als volwassene een voorbeeld moet zijn voor je kind, ongeacht het temperament. Zorg er daarom voor dat je altijd evenwichtig handelt, wees kalm, geduldig en zorg ervoor dat je altijd aan hun zijde staat terwijl ze groeien en volwassen worden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.