Wat te doen na een relatiebreuk?
Wat komt er na een relatiebreuk? Een paar decennia geleden, en zelfs een paar jaar geleden, hielden alle echtparen het hun hele leven met elkaar uit, ondanks de ruzies die er konden zijn. Tegenwoordig is er veel veranderd en we zouden zelfs kunnen zeggen dat we bij het andere uiterste zijn beland.
Het onvoorwaardelijk accepteren van de andere persoon, met zijn gebreken en zijn deugden, en je ervan bewust zijn dat de perfecte mens niet bestaat en niet zal bestaan, is de sleutel van een bevredigende relatie. Uiteraard zijn er altijd grenzen die we duidelijk moeten hebben voor onszelf en die we niet mogen laten overtreden. Denk hierbij aan mishandeling, tenietdoening, gebrek aan respect of de amputatie van een deel van onze individuele vrijheid, of alles daarvan.
Wanneer een relatie eindigt, is het gevoel van verlatenheid, leegte en eenzaamheid gedurende lange tijd aanwezig. We moeten door de bekende rouwtijd, hetgeen pijn moet doen. Die pijn is namelijk dat wat ons uiteindelijk weer opnieuw zal laten opbouwen. De rouwperiode bestaat uit verschillende fasen, al bij iedereen bekend: ontkenning, woede, het gevecht aangaan, depressie, acceptatie… en het kan zijn dat we ze allemaal doormaken, of slechts enkele ervan.
Er zijn mensen die hun verdriet na een relatiebreuk niet goed verwerken en de pijn voor te lange tijd onderdrukken, waardoor er een emotionele blokkade ontstaat.
Wat voel je na een relatiebreuk?
Het beëindigen van een relatie is een proces dat uitermate pijnlijk kan zijn. Je bent dagen, maanden of jaren bij die persoon geweest. Je hebt je hele leven met hem of haar gedeeld. Jullie kennen elkaar bijna tot in perfectie. Je hebt dezelfde vrienden, je voelt genegenheid voor zijn of haar familie en plotseling verdwijnt dat alles, bijna van de ene op de andere dag. Hoe kan je dan geen pijn voelen na een relatiebreuk?
Die persoon, die zo aanwezig was in je leven, die het allerbelangrijkste voor je was, is er ineens niet meer en misschien zul je hem of haar nooit meer zien. Natuurlijk is dat moeilijk, nou en of. Je ziel breekt in stukjes, je voelt je helemaal verloren. Je ziet geen uitweg en een gevoel van leegte neemt het van je over.
Het eerste wat je moet weten en accepteren is dat je je rot, heel rot zal voelen. Een relatiebreuk, zoals we al hebben gezegd, doet pijn. Maar je moet ook begrijpen dat dit het normale en aanbevolen proces is. Je moet je verlies betreuren, boos worden op de wereld, gillen als je daar zin in hebt… Zolang dit gedrag maar niet te lang zal duren.
Je voelt je wellicht incompleet, het voelt alsof de helft van je leven is verdwenen om nooit meer terug te komen. Je denkt dat je nooit meer iemand als hem of haar zal tegenkomen, dat je een mislukkeling bent etc. Toch moet je je realiseren dat dit alleen maar ideeën zijn, gedachten die in je hoofd opkomen en die de echte oorzaak zijn van je lijden. Hoe meer je erin blijft zwelgen, des te meer ze zullen groeien en des te meer pijn ze je zullen bezorgen. Voed deze gedachten niet.
Hoe kun je jezelf weer vinden na een relatiebreuk?
Na het doormaken van de rouwperiode die we hierboven hebben besproken, zul je de dingen anders gaan zien. De tijd is onze grote bondgenoot, maar onze geest is dat ook, wanneer deze in staat is om realistisch te denken. Het heeft geen zin dat de tijd verstrijkt als je je nog steeds onvolledig en leeg voelt, als je blijft denken dat je de liefde van je leven verloren bent etc.
Je moet jezelf omhoog helpen en ophouden met op een extreme en stugge manier te blijven denken. De liefde van je leven bestaat niet. Er is niemand geboren die je zielsverwant is, noch je wederhelft, of iets dergelijks. Wat er wel toe doet, is dat je je op je gemak voelt bij degene met wie je op dat moment samen bent.
Zoek gezelschap
Je bent niet alleen of leeg. Om je heen zijn duizenden mensen bereid om je te leren kennen, naast degenen die je al kent. Maar let op, dat kan alleen als je je niet voor hen afsluit. Zelfs als je er helemaal geen zin in hebt, moet je jezelf dwingen om op stap te gaan met vrienden, om bijeen te komen met familieleden, om iemand te bellen die je al tijden niet hebt gezien, om leuke plannen te maken.
Beetje bij beetje zul je je meer en meer getroost voelen. Dankzij het op stap gaan en het ontmoeten van andere mensen, loop je bovendien de kans om een interessant persoon te leren kennen. Misschien dient er zich een werkgelegenheid aan, een mogelijkheid tot reizen, van vrijetijdsbesteding… Je weet maar nooit.
Vind jezelf terug. Het is mogelijk dat je in je relatie opgehouden bent met het doen van bepaalde dingen die je voorheen geweldig vond. Het is tijd om deze dingen weer op te pakken en weer blij te worden van deze activiteiten. Heel vaak laten we onszelf in de steek als we een relatie hebben. Na een relatiebreuk is het daarom raadzaam om onszelf weer te vinden. Ons zelfvertrouwen zal ons hiervoor bedanken.
Door niet op te geven, maar vooruit te gaan, door niet in onze tegenspoed te zwelgen of negatieve gedachten te herkauwen, zullen we de strijd winnen tegen die intense pijn en we zullen er sterker uitkomen. Uiteindelijk wordt de ander een herinnering die misschien meer of minder aangenaam is. Uiteindelijk zal het echter slechts een herinnering zijn.