Wat te doen als je partner erectieproblemen heeft

als je partner erectieproblemen heeft en je weet niet wat je moet doen, dan is dit artikel iets voor jou.
Wat te doen als je partner erectieproblemen heeft
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 22 januari, 2023

Als je partner erectieproblemen heeft, kan dat een uiterst ongemakkelijke en overweldigende situatie zijn, zelfs als je al lang samen bent. Maak je echter geen zorgen, want deze problemen komen veel vaker voor dan je misschien denkt.

Volgens de DSM-5 heeft meer dan 50 procent van de mannen tussen de 40 en 70 jaar last van gedeeltelijke of volledige erectiestoornissen. Bovendien neemt het probleem toe met de leeftijd. Gelukkig kunnen de meeste getroffenen met succes behandeld worden.

Ware liefde is geen eigenliefde, zij is degene die de minnaar ertoe brengt zich open te stellen voor andere mensen en het leven, zij treitert niet, isoleert niet, wijst niet af, vervolgt niet: aanvaardt alleen.”

-Antonio Gala-

De oorzaken van erectieproblemen

Er zijn veel factoren die een erectie kunnen verhinderen. Ten eerste moet elke biologische oorzaak worden uitgesloten. Dat komt omdat er een organisch probleem kan zijn waardoor de erectie niet optreedt. Als het probleem na verloop van tijd aanhoudt, is het daarom sterk aan te raden het met een arts te bespreken.

De meestvoorkomende oorzaken van erectieproblemen zijn psychologisch (Spaans artikel). Bedenk dat hoge niveaus van stress en angst het vermogen om een erectie te krijgen kunnen beïnvloeden. Bij veel problemen (werk, studie, enz.) kunnen deze problemen zelfs vaak voorkomen.

Man met erectieproblemen

Probeer jezelf niet de schuld te geven

Erectieproblemen houden zelden verband met het feit dat een man zijn partner niet langer aantrekkelijk vindt. Dat neemt niet weg dat ze automatisch in die richting kunnen gaan denken. In feite kunnen beide partners zich zorgen maken dat dit het geval is.

Het grootste nadeel van dit soort gedachten is dat de druk om een erectie te krijgen daardoor toeneemt en de situatie veel ingewikkelder wordt.

Als het vaak voorkomt en je relatie negatief beïnvloedt, moet je professionele hulp zoeken. Zodra een medische oorzaak is uitgesloten, zal een psycholoog of een seksuoloog je helpen de situatie op te lossen.

“Liefde is niet alleen naar elkaar kijken, maar ook in dezelfde richting kijken.”

Antoine de Saint-Exupéry

Wat kun je doen?

Het feit dat je partner erectieproblemen heeft kan een constante zorg worden, waardoor je je uiterst ongemakkelijk voelt. Je moet dus weten waarom deze problemen zich kunnen voordoen.

Sommige mensen zouden zeggen dat erectieproblemen alleen een probleem van de man zijn. De waarheid is echter dat jullie beiden moeten samenwerken. Eensgezindheid kan de sleutel tot succes zijn, vooral als je besluit tot therapie om deze seksuele disfunctie te behandelen.

Emotionele begeleiding en validatie

Je moet je partner steunen. Zelfs als hij volgens jou gewoon een slechte tijd doormaakt op zijn werk of wat problemen heeft met zijn vrienden, en je het erectieprobleem niet zo belangrijk vindt.

Je moet jezelf in zijn plaats stellen als je hem echt wilt helpen. Misschien zijn ze het na een gesprek uiteindelijk met je eens, maar je zult ze niet kunnen helpen als je het niet bespreekt.

Als ze zich door jou gesteund voelen en begrijpen dat het een probleem is voor jullie beiden, als stel, zal dit hen helpen geloven dat er een oplossing is. In feite zullen ze, alleen al door deze houding aan te nemen, alle ideeën dat ze je hebben teleurgesteld opzij kunnen zetten.

Weten dat ze je kunnen vertrouwen, dat je hen niet veroordeelt, en dat je bij elke stap bij hen zult zijn, zijn uiterst belangrijke factoren als het gaat om het beheersen van hun angst, die vaak de oorzaak kan zijn van erectieproblemen.

Zelfs als er een biologische oorzaak is, zal de stress van een erectieprobleem hem of haar veel verdriet bezorgen en kan het een behoorlijk complex probleem zijn.

Communicatie is de sleutel

Als je partner erectieproblemen heeft, is het begrijpelijk dat het hem of haar erg dwars zit, en hij of zij denkt misschien wel het ergste. Op dat moment moet je hem helpen geloven dat je hem begrijpt, dat deze dingen gebeuren, en dat er niets aan de hand is.

Een open, eerlijke communicatie met veel liefde zal helpen om zijn gevoelens van angst en stress dat het probleem zich in de toekomst opnieuw kan voordoen, te verminderen.

Geef uiting aan wat je voelt

Praat over wat je denkt en voelt. Een veelgemaakte fout is om te doen alsof er niets gebeurd is en er niet over te praten. Dit maakt het probleem alleen maar groter.

Je partner is geen waarzegger. Hij of zij weet niet wat er door je hoofd gaat. Door te zwijgen geef je hen de gelegenheid zich voor te stellen wat jij misschien denkt. Dit kan echt schadelijk voor hen zijn.

Denk er altijd aan om liefdevol maar eerlijk te spreken. Begrip is essentieel bij het oplossen van dit soort situaties.

“Wees geduldig en begripvol. Het leven is te kort om wraakzuchtig of kwaadaardig te zijn.”

-Phillips Brooks-

Vrouw troost haar partner

Onthoud: seksualiteit is veel meer dan geslachtsgemeenschap

Voor veel stellen is seksualiteit beperkt tot de daad van penetratie, maar de waarheid is dat het veel verder gaat. In feite is seksualiteit uitgebreid en rijk. Er zijn inderdaad andere vormen van expressie waarvan jullie beiden kunnen genieten, zelfs meer dan geslachtsgemeenschap.

Bijvoorbeeld, voorspel, strelingen, massages, het gebruik van seksspeeltjes, enz. kunnen het seksuele leven van elk stel nieuw leven inblazen.

“Leven is het eerste geschenk, liefde het tweede en begrip het derde.”

-Marge Piercy-

In feite is er een heel scala aan geldige, leuke en opwindende opties, waarschijnlijk veel meer dan je je ooit had kunnen voorstellen. Het is een wereld waarvan je meestal maar een klein deel kent, omdat je geneigd bent vast te houden aan dezelfde oude routes die je zo goed kent. Uiteindelijk is het belangrijkste dat jullie allebei plezier hebben.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • American Psychiatric Association –APA- (2014). DSM-5. Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales. Madrid: Panamericana.
  • Pomerol Monseny, José María. (2010). Disfunción eréctil de origen psicógeno. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa)63(8), 599-602. Recuperado en 21 de enero de 2022, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06142010000800005&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.