Wat moet je doen als iemand je negeert?

Genegeerd worden kan zeer onaangenaam zijn. Hier zijn enkele tips om met dit soort situaties om te gaan.
Wat moet je doen als iemand je negeert?

Laatste update: 16 april, 2022

Als iemand je negeert is dat waarschijnlijk een van de meest ongemakkelijke situaties die je kunt doormaken. Inderdaad, je buitengesloten voelen, gekleineerd voelen of geen rekening houden met je gevoelens is echt onaangenaam.

Door dit soort ervaringen kun je lijden. Bovendien weet je misschien niet hoe je moet handelen. Daarom heb je hulpmiddelen nodig waarmee je onder ogen kunt zien wat er gebeurt, je zelfrespect kunt beschermen en je relaties met anderen kunt versterken. Dit is wat je moet doen als iemand je negeert.

Negeren ze je echt?

Ten eerste moet je stoppen en jezelf afvragen of je echt genegeerd wordt of dat je gewoon het gevoel hebt dat je.. Waarom? Omdat je soms verkeerd kunt waarnemen wat er om je heen gebeurt.

Je moet trainen als je niet echt deelneemt of jezelf zelfs blokkeert voor bepaalde situaties. Inderdaad, voordat je verder gaat, moet je deze mogelijkheid eerst uitsluiten. Houd er ook rekening mee dat wanneer iemand je negeert, dat geen teken is dat er iets mis met je is. Zoals Sonya Parker zegt: “Als ze niet met je willen praten, zijn ze niet goed voor jou.”

Vrouw voelt zich genegeerd

Hoe te handelen als iemand je negeert

Je genegeerd voelen door anderen is buitengewoon onaangenaam en kan leiden tot gevoelens van verdriet, angst en afwijzing. Er zijn echter enkele dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je je overweldigd voelt.

1. Wees eerlijk

Het eerste wat je moet doen is eerlijk zijn. Dit verwijst niet alleen naar het uiten van hoe je je voelt tegenover anderen, maar ook om eerlijk te zijn tegen jezelf en toe te geven dat je je slecht voelt over de afwijzing, ongeacht of het echt is of alleen wordt waargenomen.

Het is ook belangrijk dat je nadenkt of je je vaak of alleen bij bepaalde gelegenheden genegeerd voelt. Dit zal als richtlijn dienen om je te helpen begrijpen of het iets is dat je op de verkeerde manier waarneemt.

2. Analyseer wat je voelt

Een ander idee dat je kan helpen, is analyseren wat je voelt. Waarom je je rot voelt als je wordt genegeerd, kan je zelfs veel meer informatie over jezelf geven.

Misschien is het tijd om jezelf af te vragen of je niet een beetje overdrijft. Of, als het mogelijk is dat je teveel aandacht van anderen eist.

Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat niet alles persoonlijk is. Het is inderdaad mogelijk dat andere mensen het druk hebben, afgeleid zijn of andere zaken aan hun hoofd hebben die hen zorgen baren.

3. Versterk je zelfrespect

Je gevoel van eigenwaarde speelt een fundamentele rol als je het gevoel hebt dat je genegeerd wordt. Je zult ontdekken dat anderen je vaak niet echt afwijzen, maar dat je het op die manier waarneemt vanwege je eigen behoeften.

Door je eigen kwaliteiten te herkennen, krijg je een breder beeld van wat er met je gebeurt en begrijp je hoe je je voelt en hoe je moet handelen.

4. Assertief communiceren

Communicatie is de sleutel als je denkt dat je genegeerd wordt. Het voorkomt dat de situatie zich herhaalt en je ongemak bezorgt.

Het betekent echter niet alleen praten. Het is ook belangrijk dat je dat assertief doet. Daarom moet je voorkomen dat je op een veeleisende toon spreekt en moet je proberen uiterst tactvol te zijn over de situatie. Wees echter altijd oprecht.

5. Vriendelijkheid is belangrijk

In veel gevallen, wanneer je wordt genegeerd, heb je de neiging om je terug te trekken. Dit zorgt er alleen maar voor dat anderen je nog meer negeren. Daarom is het verstandig om een beleefd woordje met ze te hebben als je dit soort situaties wilt vermijden.

Vrouwen praten en lachen met elkaar

Empathie (Spaanse link) is ook belangrijk. Want als je beleefd bent, is het onwaarschijnlijk dat iemand je negeert. Onthoud wat Shakespeare zei: “Gij zult het liever met uw glimlach afdwingen, dan met uw zwaard te slaan.”

6. Evalueer de verschillende standpunten

Soms negeren anderen je niet opzettelijk. In feite zijn er veel factoren die invloed hebben op het dagelijks leven en het kan zijn dat ze gewoon met iets anders bezig zijn of afgeleid zijn door aan andere dingen te denken.

Als je weet wat je moet doen als iemand je negeert, moet je begrijpen dat ze je niet per se met opzet uitsluiten.

Nogmaals, empathie en assertieve communicatie zijn de sleutelwoorden. Dit moet ervoor zorgen dat je niet genegeerd wordt en als je dat wel doet, weet je hoe je moet handelen zonder negatief beïnvloed te worden. Het is ook belangrijk dat je naar binnen kijkt. Zo leer je jezelf beter kennen en leer je jezelf beter kennen.

Houd tot slot altijd deze woorden in gedachten:

Als je genegeerd wordt, is dat een goed moment om je te concentreren op het vinden van jezelf en het creëren van je eigen mysterie.”

Lykke Li


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Corrales, A.; Quijano N.; Góngora E. (2017). Empatía, comunicación asertiva y seguimiento de normas. Un programa para desarrollar habilidades para la vida. Consejo Nacional para la Enseñanza en Investigación en Psicología A.C. Xalapa, México Universidad Autónoma de Yucatán.
  • Herbert. F. y Jean, B. (2003). No diga sí cuando quiera decir no. Ediciones Grijalbo.
  • Lizaraso Caparó, Frank (2012). Empatía y su impacto en la salud. Horizonte Médico, 12 (4), 4-5. [Fecha de Consulta 17 de Diciembre de 2021]. ISSN: 1727-558X. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=371637127001

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.