Wat kun je doen als je partner een gokker is?

Vermoed je dat je partner een gokprobleem kan hebben? In dit artikel vertellen we je over de veelvoorkomende kenmerken van deze verslaving.
Wat kun je doen als je partner een gokker is?
Ebiezer López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ebiezer López.

Laatste update: 27 december, 2022

Gokken is een psychische stoornis die niet alleen het leven beïnvloedt van degenen die eraan lijden, maar ook dat van hun naasten. Als je denkt dat je partner een gokker is en een gokprobleem heeft, is het natuurlijk dat je je bezorgd en onzeker voelt.

Het eerste wat je moet weten is dat gokken een ziekte is en als zodanig gespecialiseerde zorg vereist. Er zijn echter ook bepaalde acties die je kunt ondernemen om je partner te steunen.

In dit soort moeilijke tijden kun je inderdaad veel voor hem of haar betekenen. In feite kun je hem helpen zijn afhankelijkheid in betrekkelijk korte tijd onder controle te brengen.

Is je partner een gokker?

Dit is een psychische aandoening die gekenmerkt wordt door de moeilijkheid of het onvermogen om impulsen die met gokken gepaard gaan te beheersen. Lijders hebben problemen met het reguleren van hun gedrag bij deelname aan spelletjes waarbij weddenschappen worden afgesloten. Daarom wordt probleemgokken beschouwd als een soort gedragsverslaving.

Niet alle mensen die gokken worden echter probleemgokkers, en er spelen meerdere factoren een rol. Als je vermoedt dat je partner een gokker is, zijn er bepaalde tekenen waar je op kunt letten als je zeker wilt zijn van je hypothese.

Vervolgens bekijken we enkele kenmerkende gedragingen van lijders aan gokverslaving.

Man met gokprobleem
Mensen met gokproblemen hebben moeite hun impulsen onder controle te houden.

Gokken levert aanzienlijke economische verliezen op

Om hun verlangen om te gokken te bevredigen, kunnen gokkers een grote hoeveelheid geld investeren. Zelfs als ze geen geld meer op zak hebben, lenen ze misschien van familie, vrienden, of zelfs van hun partner. Daarom moet je goed opletten hoe je partner met zijn uitgaven omgaat.

Ze denken dat ze het spel onder controle hebben

Mañoso, Labrador, en Alba (2004) deden een studie (Spaanse link) naar de cognitieve vervormingen die pathologische gokkers vertonen. Een van de meestvoorkomende is de illusie van controle, waarbij ze denken dat de rol van het toeval veel minder doorslaggevend is dan het in werkelijkheid is. Bovendien denken ze vaak dat hun kans om te winnen groter is dan de wiskundige wetten suggereren.

Deze illusie van controle werkt ook door in hun eigen gedrag, want ze zullen waarschijnlijk geloven dat ze het spel kunnen verlaten wanneer ze maar willen. In veel gevallen is dat echter verre van het geval.

Leugens en stemmingswisselingen

Als je vermoedt dat je partner een gokker is, noteer dan de meest recente veranderingen die je in zijn gedrag hebt opgemerkt. Misschien heb je gemerkt dat ze je niet meer vertellen waar ze de meeste tijd zijn, en dat ze later thuiskomen van hun werk of vroeger weggaan.

Je kunt ook extreem intense en onverklaarbare stemmingswisselingen bij hen opmerken. Deze worden veroorzaakt door hun spelvaardigheid en de uitkomst van het betreffende spel. Als ze van tevoren inzetten, kun je ze bijzonder nerveus aantreffen als de dag nadert.

Werkproblemen

Zoals elke andere verslaving beïnvloedt gokken het leven van degenen die eraan lijden op verschillende gebieden, waaronder werk. Zo is het niet ongewoon dat ze plotseling vrij beginnen te nemen om te gaan gokken of dat ze geld van hun bedrijf krijgen om te gokken.

Als de verslaving chronisch wordt, kunnen ze hun baan verliezen. Als ze over middelen blijven beschikken, is het gemakkelijk voor hen om dit verlies als een bevrijding te zien. Het geeft ze meer tijd om te spelen, terwijl het ook het enige is waar ze aan denken.

Wettelijke moeilijkheden

Het is gebruikelijk dat gokkers zich met riskant gedrag inlaten om hun verslaving te bevredigen. Daarom kunnen ze betrokken raken bij juridische zaken zoals rechtszaken, pandrechten, of zelfs gevangenisstraf tegemoet zien. Bijvoorbeeld als ze gokken op plaatsen die niet geregistreerd zijn en illegaal zijn.

Wat kun je doen als je partner een gokker is?

Als je partner de hierboven genoemde kenmerken vertoont, is het uiterst waarschijnlijk dat hij aan gokverslaving lijdt. Je moet in gedachten houden dat jullie relatie een belangrijke band is en dat jouw acties hem of haar kunnen helpen te herstellen. Degene die echter de meeste moeite moet doen om uit de situatie te komen is je partner.

1. Wees geduldig en begripvol

Je moet duidelijk zijn over het feit dat gokken een geestesziekte is en begrijpen wat dat betekent. Álvarez, Bedoya, en Arredondo (2010) deden onderzoek (Spaanse link) naar het cognitieve profiel van gokkers en kwamen tot verschillende conclusies. Een daarvan was dat gokkers gokken gebruiken als een coping strategie voor hun emotionele nood.

Pathologisch gokken is een impulscontrole probleem. Waarschijnlijk erkent je partner op een bepaalde manier, dat hij moeite heeft zichzelf te reguleren, maar tegelijkertijd kan hij niet stoppen. Het is geen probleem dat opgelost kan worden door het alleen maar te willen, het moet aangepakt worden voor wat het is: een ziekte.

2. Vermijd het betalen van hun schulden, maar neem de controle over het geld  over

Gegeven het vermoeden dat je partner een gokker is, is het beste wat je kunt doen de controle over het geld overnemen. In geen geval mag je hun schulden betalen. Het is vaak verleidelijk om te denken dat je door ze geld te geven helpt, maar dat is niet het geval. Dat komt omdat ze het geld kunnen gebruiken om te gokken en het uiteindelijk verliezen.

Als je de controle over de financiën op je neemt, is er minder risico dat je partner het weggokt en de rest van je gezin treft. Ook zal, als ze besluiten een behandeling voor hun probleem te beginnen, het niet hoeven beheren van geld hen helpen het ontwenningsproces te doorstaan.

3. Help ze erkennen dat ze een probleem hebben

De eerste stap naar verandering is dat je partner de huidige situatie erkent en begrijpt waarom die moet veranderen. Probeer met hem of haar te praten over wat er aan de hand is, zonder verwijten of beschuldigingen. Probeer hem in plaats daarvan te laten inzien dat hij zijn impulsen niet kan beheersen en leg uit hoe dat jou beïnvloedt.

Houd er rekening mee dat je partner een negatieve reactie kan hebben en de werkelijkheid ontkennen. Als dat gebeurt, vergeet dan niet geduldig te zijn en te begrijpen dat het voor geen van jullie beiden een gemakkelijke situatie is.

Stel in gesprek
Praten over het probleem zonder kritiek of beschuldigingen zal je partner helpen.

4. Zoek steungroepen

Een goede manier om het probleem aan te pakken is door contact op te nemen met steungroepen. In feite is pathologisch gokken een meer voorkomende aandoening dan je zou denken en er zijn veel therapiegroepen beschikbaar.

Horen over de ervaringen van anderen in soortgelijke situaties kan hen helpen hun eigen omstandigheden beter te begrijpen. Het zal het voor hen gemakkelijker maken hun probleem te herkennen en de professionele begeleiding te zoeken die ze nodig hebben.

5. Plan samen met je partner gezonde en plezierige activiteiten

Het probleem met verslavingen is dat de lijder ze gebruikt als enige bron van plezier te midden van zijn ongemak. Daarom kan een positieve strategie zijn om gezonde en leuke activiteiten te organiseren die je als stel kunt delen. Je zou bijvoorbeeld kunnen proberen een sport of lichamelijke activiteit te doen die jullie beiden leuk vinden.

Williams en Strean (2004) voerden een studie (Engelse link) uit over het gebruik van lichamelijke activiteit bij de behandeling van middelenmisbruik. Ze stelden vast dat regelmatige lichaamsbeweging een goede aanvullende behandeling kan zijn, dankzij de gezondheidsvoordelen ervan.

6. Zoek specialistische zorg

Als je partner in staat is te herkennen dat hij een probleem heeft, kan hij het beste naar een specialist gaan. Dit zal niet alleen de kans op herstel groter maken, maar ook het risico op terugval minimaliseren. Bovendien zal het in veel gevallen het herstelproces versnellen.

Hoe verleidelijk het ook kan zijn, dit is niet het moment om je partner de schuld te geven. Het feit dat hij/zij zich slecht voelt zal zijn/haar verlangen om door te gaan met gokken alleen maar voeden.

Tenslotte, als je een partner met een gokprobleem hebt, kun je merken dat je je emotioneel uitgeput voelt. Als je je overweldigd voelt, zoek dan hulp. Immers, als je je emotionele welzijn verwaarloost, zul je niet in staat zijn je partner te helpen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Álvarez, N. I. T., Bedoya, V. H. C., & Arredondo, N. H. L. (2010). Perfil cognitivo en personas con ludopatía: aproximación a la población no institucionalizada. Revista virtual universidad católica del Norte, (29), 98-121.
  • Mañoso, V., Labrador, F. J., & Fernández-Alba, A. (2004). Tipo de distorsiones cognitivas durante el juego en jugadores patológicos y no jugadores. Psicothema, 576-581.
  • Williams, D. J., & Strean, W. B. (2004). Physical activity as a helpful adjunct to substance abuse treatment. Journal of Social Work Practice in the Addictions, 4(3), 83-100.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.