Wat kun je doen als je een hekel aan je baan hebt?

Heb je een hekel aan je baan, maar kun je niet stoppen? Het is een veelvoorkomend probleem. In dit artikel laten we je zien hoe je dingen kunt verbeteren totdat je een nieuwe kans vindt.
Wat kun je doen als je een hekel aan je baan hebt?

Laatste update: 29 maart, 2022

De meesten van ons hebben wel eens de woorden “Ik heb een hekel aan mijn baan” gezegd. Het is een situatie waarin je, als de omstandigheden het toelaten, gewoon kunt stoppen. Maar wat kun je doen als de oplossing niet zo eenvoudig is?

In feite komen veel mensen vast te zitten in beroepen die niet bij hen passen. Erger nog, ze kunnen zich in giftige werkomgevingen bevinden, of in slechte werkomstandigheden, of zelfs intimidatie. Wanneer ontsnappen uit deze situaties onmogelijk wordt, voelen ze zich vaak zowel bedroefd als hopeloos. In feite neemt hun werksituatie permanent hun gedachten over.

Als jij je in een vergelijkbare situatie bevindt, bespreken we in dit artikel enkele strategieën om je te helpen het hoofd te bieden totdat je iets beters vindt. Lees verder.

Waarom haat je je baan?

Bedrijven houden vaak geen rekening met de mate van werktevredenheid van hun werknemers in relatie tot productiviteit. Een werknemer die echter psychisch ongemak ondervindt door de aard van zijn werk, presteert niet alleen slechter tijdens zijn werkuren, maar wordt ook gemakkelijker ziek, creëert een slechte omgeving op het werk en deelt niet de waarden van het bedrijf.

Daarom stellen we de vraag, wat is het met bepaalde banen die werknemers psychologisch uitputten? Dit zijn de meest voorkomende redenen:

  • Lage lonen.
  • Slechte bazen.
  • Toxische werkcultuur.
  • Slechte communicatie tussen collega’s.
  • Slechte organisatie.
  • Lange of stressvolle woon-werkverkeer van en naar het werk.
  • Schema’s die onverenigbaar zijn met het dagelijks leven.
  • Banen met een hoge mate van emotionele stress. Bijvoorbeeld dierenartsen, gezondheidspersoneel, brandweerlieden, enz.
  • Morele problemen met de bezetting. Bijvoorbeeld, het werken in een slachthuis, of verdrijven huurders, onder anderen.
  • Gebrek aan erkenning van de waarde van de werknemer.
  • Situaties van misbruik of intimidatie.

Tegenwoordig is het mogelijk om elk van deze voorwaarden in een baan te vinden. Daarom moet je jezelf trainen in een bepaalde positieve denkdynamiek, want het is gemakkelijk om een tijdje vast te zitten in een slechte baan. Hier zijn enkele nuttige bronnen.

Handige tips als je een hekel hebt aan je baan

Vrouw met burn-out op het werk

Het eerste dat je moet weten, is dat van baan veranderen niet bijzonder negatief is, en ook niet dat je gefaald hebt. Helaas kun je merken dat je voortdurend probeert om te verbeteren op je werk, maar toch stikt van alle slechte omstandigheden die je moet doorstaan.

Dit is niet gezond en zou ook nooit een gewoonte moeten worden. Neem daarom, voordat je de rest van deze tips leest, een besluit om zo snel mogelijk te stoppen met de baan waar je een hekel aan hebt.

Stop nooit met zoeken naar een baan

Sommige mensen zijn jaren bezig met het zoeken naar een passende baan. Als het voor jou echter niet mogelijk is om te stoppen met werken, laat het je er dan niet van weerhouden op zoek te gaan naar een betere. In feite is het de enige manier waarop je ooit nieuwe kansen zult vinden.

Word lid van de vakbond van je bedrijf of maak er een aan

Als je wordt lastiggevallen of uitgebuit, heb je het recht om verandering te eisen. Vakbonden bieden hulpmiddelen en advies als je juridische stappen moet ondernemen. Het is altijd moeilijk om je uit te spreken tegen misbruik. Door dit te doen bereik je echter gerechtigheid voor jezelf. Bovendien inspireer je misschien anderen om hetzelfde te doen.

Maak quality time voor jezelf

Het is maar al te gemakkelijk om de frustratie, angst en woede die voortkomen uit een baan waar je een hekel aan hebt mee naar huis te nemen. Helaas zorgt dit er alleen voor dat die giftige omgeving het middelpunt van je leven wordt, terwijl het in werkelijkheid maar één aspect ervan is.

Doe een aantal activiteiten die je leuk vindt met mensen die je leuk vindt. Op deze manier zal het voor bepaalde ideeën moeilijker zijn om obsessieve gedachten te worden.

Door quality time door te brengen, zowel alleen als met anderen, kun je je focus verleggen naar leukere dingen. Dat geeft je duidelijkheid om je problemen op te lossen.

Probeer bezig te blijven op het werk

Wanneer een activiteit onaangenaam is en je er een tijdje niet aan kunt ontsnappen, heb je de neiging om de uren te laten gaan door te wensen dat de dag voorbij was. Hierdoor gaat de tijd echter nog langzamer voorbij.

Gebruik die taken daarom als een manier om het einde van de dag sneller te laten komen. Het helpt ook om je productiviteit op een acceptabel niveau te houden, waardoor spanningen met je collega’s worden voorkomen.

Probeer de situatie intern op te lossen

Je hebt misschien het vermogen om de dingen die mis zijn met je werk te veranderen, maar je bent je er misschien niet van bewust. Aangeleerde hulpeloosheid komt zelfs veel voor in veel werkomgevingen. Dit gebeurt wanneer je denkt dat je eenvoudigweg niet de kracht heeft om te verbeteren wat je verhindert om comfortabel te werken.

Gebruik daarom, voordat je bezwijkt voor frustratie en angst, de middelen en mogelijkheden die tot je beschikking staan om deze omstandigheden te verbeteren. Je kunt met je bazen praten, zelf verbeteringen doorvoeren, illegale situaties melden en nog veel meer. Bovendien zijn deze acties niet onverenigbaar met het zoeken naar een andere baan.

Werknemer in gesprek met haar baas

Als het je gezondheid aantast

Het probleem van giftige werkomgevingen is een realiteit. Veel mensen proberen zelfs zo goed mogelijk met ondraaglijke situaties om te gaan, maar ontwikkelen uiteindelijk toch vaak depressieve stoornissen en angsten, naast andere aandoeningen. Als jij je in een dergelijke situatie bevindt, moet je een professional raadplegen.

Ten slotte is er iets dat je altijd moet onthouden. Je bent niet verantwoordelijk voor situaties van intimidatie of uitbuiting. Inderdaad, terwijl je er altijd zeker van moet zijn dat je goed presteert, moeten anderen er ook voor zorgen dat ze jouw inspanningen verdienen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Rothwell, J. & Crabtree, S. (2019) Not Just a Job: New Evidence on the Quality of Work in the United States. En: Gallup.
  • Maslach, C. & Leiter, M. (2016) Understanding the burnout experience: recent research and its implications for psychiatry. World Psychiatry; 15(2): 103–111.
  • Biskup, M. J. et. Al. (2019) Just how miserable is work? A meta-analysis comparing work and non-work affect. PLoS One; 14(3): e0212594.
  • Myrtek, M. et. Al. (1999) Stress and strain of blue and white collar workers during work and leisure time: results of psychophysiological and behavioral monitoring. Appl Ergon; 30(4): 341-351.
  • Leal-Costa, C., Díaz-Agea, J. L., Ruzafa-Martínez, M., & Ramos-Morcillo, A. J. (2021, April). El estrés laboral en profesionales sanitarios en tiempos de pandemia. In Anales del Sistema Sanitario de Navarra (Vol. 44, No. 1, pp. 123-124). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.