Wat is panseksualiteit eigenlijk precies?

oktober 23, 2019

In dit artikel gaan we het hebben over panseksualiteit. Eeuwenlang hebben we onze samenleving opgedeeld in twee geslachten: mannelijk en vrouwelijk. Iedereen is opgenomen in één van deze twee categorieën vanaf onze geboorte.

Volgens deze opdeling moeten mannen zich aangetrokken voelen tot vrouwen en moeten vrouwen zich aangetrokken voelen tot mannen. Het spectrum van de menselijke seksualiteit is echter veel breder dan dat. Dit is waar de verschillende seksuele oriëntaties in het spel komen, waaronder panseksualiteit.

De evolutie van de menselijke seksualiteit

Als een persoon met mannelijke geslachtsorganen geboren wordt, dan wordt deze als een man beschouwd. Hetzelfde geldt voor vrouwen. Volgens dit gegeven zijn er slechts twee mogelijke opties in de menselijke seksualiteit. Het is zwart of wit.

Gelukkig, met de vooruitgang van onze samenleving, zijn we ons bewust geworden van het brede scala aan opties met betrekking tot menselijke seksualiteit. Het tweekleurenspectrum is geëvolueerd naar veel meer kleuren.

Tegenwoordig kunnen we onderscheid maken tussen heteroseksualiteit, homoseksualiteit, biseksualiteit, transseksualiteit, maar ook panseksualiteit, enzovoort. De manier waarop mensen zich aangetrokken voelen tot anderen, of ze nu van hetzelfde geslacht zijn of niet, varieert dus enorm.

panseksualiteit 2

Panseksualiteit binnen menselijke relaties

Panseksualiteit is een seksuele geaardheid die wordt gekenmerkt door een fysieke en emotionele aantrekking tot een individu, ongeacht geslacht of genderidentiteit. Daarom vertegenwoordigt panseksualiteit de meest vrije manier waarop relaties tussen mensen kunnen ontstaan. Er zijn minder regels bij panseksualiteit.

Dit soort seksuele geaardheid is niet beperkend. Personen die behoren tot binaire geslachten, zij die zich identificeren als een man of vrouw, evenals niet-binaire geslachten, kunnen panseksueel zijn.

Het verschil tussen panseksualiteit en biseksualiteit

Gezien deze definities kan het verschil tussen panseksualiteit en biseksualiteit enigszins verwarrend zijn. Het belangrijkste kenmerk van panseksualiteit is dat het, zoals eerder gezegd, ook niet-binaire geslachten omvat.

Een biseksueel persoon vindt zowel mannen als vrouwen aantrekkelijk. Biseksuele mensen associëren iedereen dus met een bepaald geslacht. Vrouwen zijn vrouwelijk en mannen zijn mannelijk. Biseksuelen blijven daarom het bestaan van een gender geassocieerd met elk geslacht erkennen als iets belangrijks in hun aantrekkingskracht.

Aan de andere kant houden panseksuele individuen geen rekening met iemands geslacht of genderidentiteit. Heel eenvoudig, een panseksueel voelt een fysieke en emotionele aantrekking tot een persoon, ongeacht deze dingen.

Een onbekende seksuele geaardheid

Gezien de relatieve nieuwheid van de term en vanwege de moeilijkheid om dit soort seksuele geaardheid te begrijpen, hebben veel mensen nog nooit gehoord van panseksualiteit. Het kan ook zijn dat ze het als een romantischer idee beschouwen dan heteroseksualiteit of homoseksualiteit en iets dat idyllischer is dan de realiteit.

Om deze reden beschouwen veel mensen panseksualiteit vaak als een trend. Veel mensen geloven dus dat panseksualiteit geen authentieke seksuele geaardheid is. In plaats daarvan zien ze het als een manier waarop iemand aandacht wil trekken of een poging om zich van anderen te onderscheiden.

panseksualiteit

Panseksualiteit vandaag

Vandaag de dag verwijzencinema, literatuur en televisie naar deze seksuele geaardheid. Verschillende personages uit de beroemde sciencefictionreeks Doctor Who bijvoorbeeld zijn gedefinieerd als panseksueel. De serie speelt zich af in een ver, futuristisch universum. In dit universum deelt het personage Jack Harkness mensen niet in als mannen en vrouwen.

Aan de andere kant is panseksualiteit ook aan bod gekomen in de beroemde tv-show Sex and the City. De show verklaarde dat het de seksuele geaardheid van het nieuwe millennium was.

Je hebt ook panseksuele stripfiguren, zoals Wade W. Wilson, ook bekend als Deadpool. Deze beroemde Marvel-antiheld is het perfecte voorbeeld van panseksualiteit. Hij identificeert zich niet met een specifieke seksuele geaardheid. Deadpool vindt mensen aantrekkelijk ongeacht hun genderidentiteit of geslacht.