Wat is morfodysforie?

Wat is morfodysforie?

Laatste update: 05 juni, 2017

Er zijn enkele syndromen, aandoeningen en ziekten waar niet veel over bekend is. Soms zijn zelfs degenen die eraan lijden zich hier niet van bewust. Hun symptomen blijven onopgemerkt wegens gebrek aan kennis. Vandaag zullen we een belangrijke stoornis bespreken die vaker voorkomt dan we denken: morfodysforie of ook wel BDD naar het Engelse ‘body dysmorphic disorder’.

Wat is morfodysforie (BDD)?

De stoornis wordt gekenmerkt door overdreven bezorgdheid over het lichaam en uiterlijk. Meestal besteedt de persoon veel tijd aan zijn gedrag om te controleren hoe zijn lichaam eruit ziet. De symptomen worden gewoonlijk versterkt als ze voelen dat ze worden bekeken.

Veel van hun acties bestaan uit herhalend gedrag, zoals zichzelf steeds in de spiegel bekijken, hun uiterlijk overdreven goed verzorgen, zichzelf vergelijken met anderen of die lichaamsdelen verbergen waar ze niet blij mee zijn en als negatief ervaren.

Volgens een onderzoek van de Spanish Society of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery (SECPRE) neemt het aantal mensen in Europa en Amerika dat lijdt aan BDD toe, omdat hun symptomen op sociaal niveau als ‘normaal’ worden beschouwd en niet als pathologisch worden gezien.

Dit syndroom zorgt ervoor dat mensen zichzelf ‘buitengewoon lelijk’ voelen en zichzelf ook zo zien, hoewel dat niet het geval is. De lichaamsdelen waarover ze zich het meest zorgen maken zijn: huid, haar, neus, ogen, kin, lippen of andere lichaamsdelen, zoals de knieën, benen en borst.

Een onderzoek in de VS onder 30.000 mensen, gepubliceerd in Psychology Today, stelde dat 93% van de ondervraagde vrouwen en 82% van de ondervraagde mannen zich zorgen maken over hun uiterlijk en er elke dag aan werken om dit te verbeteren en zich goed te voelen.

De meeste patiënten met dit syndroom zijn jong, met een hoger aantal mannen dan vrouwen. Studies bevestigen dat het begint tijdens de puberteit, wanneer het individu zich meer zorgen maakt over zijn imago, zich meer bekeken voelt en een meer actief sociaal leven heeft. De gemiddelde leeftijd van aanvang van symptomen van de aandoening is zeventien.

Veel van deze jongeren gaan onder het mes, hoewel BDD een mentaal probleem is, en niet lichamelijk. Daarom zegt de psycholoog Gustavo Bustamante dat het waarschijnlijk is dat geen van de mensen die cosmetische plastische chirurgie ondergaan ooit tevreden zal zijn met de resultaten.

Wat zijn de oorzaken van BDD?

De samenleving beklemtoont het uiterlijk boven intelligentie, zonder de ware innerlijke schoonheid in gedachten te houden.

Het is mogelijk dat er een dubbele oorsprong van de ziekte is: de psychologische en de biologische. In biologische termen richt de verklaring zich op een bepaalde genetische predispositie voor een mentale stoornis en een onbalans in neurotransmitters in de hersenen. Psychologisch gezien wordt de overdreven aandacht die aan het uiterlijk wordt gegeven veroorzaakt door een gebrek aan zelfvertrouwen.

Hoe wordt het gediagnosticeerd?

De belangrijkste symptomen om deze ziekte te detecteren zijn abnormaliteit in de routine of in de basisactiviteiten zoals:

  • Het vermijden van sociale evenementen waar veel mensen aanwezig zijn.
  • Zelfbeschadiging die wordt veroorzaakt door ontevredenheid met hun lichaam, waardoor zij later een cosmetische operatie kunnen ondergaan, die hen vermoedelijk in staat stelt deze foutieve perceptie te overwinnen.
  • Veel tijd besteden aan het lichaam, waarvan ze geloven dat ze een probleem hebben en geen oplossing kunnen vinden.

Hoe verloopt de behandeling?

Herkennen dat dit probleem een  psychologische oorsprong heeft is de eerste en belangrijkste stap. Van daaruit kunnen mensen werken aan het vergroten van hun zelfvertrouwen, en zichzelf leren accepteren, zowel lichamelijk als geestelijk.

Steun van familie en vrienden is ook belangrijk. Geliefden kunnen helpen door het innerlijke talent van de persoon die worstelt met deze stoornis te benadrukken.

Liefde is voor elke stoornis, syndroom en pathologie van essentieel belang en het gezondste, mooiste en toegankelijkste tegengif, samen met een passende psychologische behandeling. Het geven van veel liefde en onvoorwaardelijke steun aan de persoon zal in dit geval ook zeer behulpzaam zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.