Wat is het belang van vriendelijkheid in onze huidige wereld?

Wat is het belang van vriendelijkheid in onze huidige wereld?

Laatste update: 18 augustus, 2018

Het lijkt erop dat het belang van vriendelijkheid een stuk minder is geworden in onze huidige wereld, vooral in de grote steden. Daar is een antropologische reden voor. We zijn kouder naar andere mensen toe en we ervaren spanning wanneer we leven op plaatsen met een hoge bevolkingsdichtheid. Dit is een van de dingen die het moeilijker maakt om je psychische en emotionele gezondheid te behouden als je op dit soort plaatsen woont.

Er zijn bijvoorbeeld genoeg plaatsen op de wereld waar het vreemd is om de buren gedag te zeggen. Mensen zien het als een verspilling van tijd, een en al zinloze vleierij. Iedereen is alleen maar met zichzelf bezig. Dit zijn plaatsen waar mensen geen waarde hechten aan vriendelijke gebaren van andere mensen. Er zijn ook plaatsen waar mensen sneller geneigd zijn last te krijgen van angst en depressie of moeite ervaren om met een goede instelling door het leven te gaan.

“In deze wereld zijn we allemaal reizigers op hetzelfde schip dat vanuit een onbekende haven is vertrokken en op weg is naar een andere die even vreemd voor ons is; we zouden elkaar dus moeten behandelen met vriendelijkheid vanwege de reizigers.˝

-Fernando Pessoa-

Dit gebeurt zelfs in sommige gezinnen. Elkaar elke dag zien en te veel aan elkaar gewend raken, kan ervoor zorgen dat deze vriendelijke gebaren langzaamaan verdwijnen. Maar vriendelijke gebaren zijn geen luxe, ze maken deel uit van een manier van leven die een stempel achterlaat op jouw relaties met andere mensen. Ze voeden positieve emoties en beschermen je tegen negatieve emoties.

Het vriendelijkheidsgen

De wetenschap heeft bewezen dat we allemaal in de wereld komen met een aangeboren vriendelijkheidsgen. Met andere woorden, we zijn een soort die anderen van onze soort nodig heeft om te kunnen overleven: onze biologische opmaak bewijst het. Daarom zijn altruïsme en samenwerking altijd al zulke belangrijke factoren geweest in de menselijke evolutie.

Moeder die met haar kinderen knuffelt, om ze het belang van vriendelijkheid te leren

Studies hebben aangetoond dat baby’s al vanaf zes maanden vriendelijk gedrag kunnen vertonen naar andere mensen. Ze kiezen tussen zichzelf afsluiten of zichzelf openstellen voor andere mensen. Maar vaak besluiten ze om te communiceren en vrijgevig te zijn. Ze zijn ook erg ontvankelijk voor de vriendelijke gebaren van anderen naar hen.

Kortom, het is normaal voor ons om vriendelijk te zijn. Onvriendelijkheid is slechts een gevolg van onze beschaving die ons naar extreem individualisme duwt. Het gaat volledig tegen onze interne wetten in om andere mensen als perfecte vreemdelingen te zien die niets met ons te maken hebben.

Vriendelijkheid is een kracht

Vriendelijkheid zegt veel over je houding. Het toont dat je beschikt over zelfbeheersing, zelfvertrouwen, empathie en het vermogen waarde te zien in anderen en je bewust te zijn van je relatie als individu met de groep. Het belang van vriendelijkheid is dan ook erg groot als het gaat om relaties. Je zult het veel verder schoppen met mensen als je in staat bent vriendelijk te zijn dan als je je alleen maar apathisch en bot gedraagt.

Vriendelijke mensen hebben een goed ontwikkelde emotionele intelligentie. Vriendelijkheid is een van de meest aanstekelijke houdingen die je maar kunt hebben. Het leidt bijna altijd tot meer vriendelijkheid en goede bedoelingen. Het is een geweldige manier om conflicten te voorkomen of om ervoor te zorgen dat ze niet uit de hand lopen.

Twee rotsblokken in de vorm van mensen die elkaar knuffelen, vanwege het belang van vriendelijkheid

Vriendelijkheid kan je ook helpen om een sterk karakter te ontwikkelen. Het betekent weten hoe je aardig en attent moet zijn naar andere mensen, zonder jezelf te verwaarlozen. Met deze houding kun je mensen kalmeren als ze woedend zijn en ze troosten als ze verdrietig zijn. Het is geen verrassing dat de wortel van het woord ‘vriendelijkheid’ komt van het Indo-Europese woord voor ‘liefhebben’.

De voordelen en het belang van vriendelijkheid

Het is belangrijk om te onthouden dat we van nature sociale wezens zijn die met elkaar willen samenwerken. Dus het doel is niet om te proberen vriendelijk te leren zijn. Het doel is eerder om vijandig en onverschillig gedrag af ​​te leren. Je zult er geen spijt van krijgen.

Vriendelijkheid biedt veel voordelen. Daarom is het belang van vriendelijkheid ook zo groot. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Het beschermt je lichamelijke gezondheid. Vriendelijke mensen hebben minder conflicten met andere mensen en de wereld om hen heen. Als het gaat om je hersenen betekent dat minder cortisol (het ‘stresshormoon’) en meer oxytocine (het ‘gelukshormoon’).
  • Het behoudt je geestelijke gezondheid. Vriendelijk zijn naar andere mensen houdt je humeur stabiel en voorkomt stress en angst. Vriendelijke gebaren zorgen ervoor dat je je beter voelt over jezelf. Ze zorgen ervoor dat je meer zelfvertrouwen krijgt en dat je zelfverzekerder wordt.
  • Het helpt je om goede relaties te ontwikkelen. Vriendelijkheid voorkomt dat je alleen maar bezig bent met jezelf en helpt je om contact te maken met anderen. Het verlicht je omgeving zodat de mensen erin meer op samenwerking en verwelkoming reageren en de dingen beter kunnen stromen.
  • Het is een manier om jezelf te beschermen tegen de ‘slechte vibes’ van anderen. Vriendelijkheid heeft ook de kracht om de negatieve houding van anderen te deactiveren. Het is als een barrière – een effectief antwoord op agressie en afwijzing.
Vrienden die arm in arm het uitzicht bewonderen, vanwege het belang van vriendelijkheid

Voordat we afsluiten, is er nog één ding dat we moeten benadrukken. Het belang van vriendelijkheid is groot, maar vriendelijk zijn betekent niet dat je mensen over je heen laat lopen, of altijd “de andere wang toekeert.” Het is een manier van gedragen en communiceren waarbij je ervoor zorgt dat je nooit op anderen hun tenen trapt of ongevoelig handelt.  Wellicht ook interessant voor jou

Vriendelijkheid is goed voor de hersenen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vriendelijkheid is goed voor de hersenen

Vriendelijkheid is goed voor van alles. Het heeft te maken met empathie en solidariteit, maar is ook de neiging om goed te doen en anderen te respe...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.