Wat is de invloed van je persoonlijkheid op je leven?

Wat is de invloed van je persoonlijkheid op je leven?

Laatste update: 09 juni, 2018

Iedereen van ons weet of kan op zijn minst aanvoelen dat onze karaktereigenschappen een invloed hebben op hoe we hindernissen aanpakken, met anderen omgaan of de doelstellingen vieren die we bereiken. Maar wat weinig mensen weten, is dat hun persoonlijkheid een reeks onveranderlijke of blijvende kenmerken is die elk van ons bepaalt. Het is waar dat er ook een belangrijke genetische factor ons karakter belast. Maar dat betekent niet dat we het niet op vele manieren kunnen kneden. Ontdek hier meer informatie over de invloed van je persoonlijkheid op je leven.

Elk kenmerk van onze persoonlijkheid maakt ons anders, uniek en speciaal. Maar wanneer diezelfde kenmerken ons verhinderen om een job te krijgen, een relatie te blijven behouden, of vrienden te maken…dan worden ze een uitdaging. We moeten dus proberen ons karaktereigenschappen te veranderen, zodat ze in ons voordeel kunnen gaan werken.

De invloed van je persoonlijkheid

De invloed van je persoonlijkheid is aanwezig, maar het bepaalt je lot niet

Eén van de beste hulpmiddelen die we bezitten om onze persoonlijkheid te veranderen, is zelfkennis. Want door ons bewust te zijn van onze beperkingen en onze sterkte punten, is het gemakkelijker om in ons persoonlijke leven en in ons beroepsleven goede resultaten te behalen. We kunnen dus grondiger werken aan de vaardigheden waarmee we het moeilijk hebben. Andere vermogens kunnen we ook stimuleren. Want die zullen ons positieve dingen te bieden hebben.

Ik kom vaak mensen tegen die opmerkingen maken over hoe moeilijk het voor hen is om zich tegenover anderen uit drukken. Of ze slagen er niet in om bijvoorbeeld op het werk hun plaats op te eisen. Want “wegens hun persoonlijkheid lukt het hen gewoon niet.” Op een bepaald moment in ons leven overkomt dit ons allemaal.

 Share

Toch komt het keerpunt wanneer je tot het besluit komt dat  “mensen nooit veranderen.” Ja en nee. We bezitten allemaal natuurlijke aangeboren neigingen wat betreft hoe we ons dagelijks gedragen. Een kind dat verlegen of extravert is, zal waarschijnlijk een volwassene worden die verlegen of extravert is. We noemen dit het temperament. Laten we nu eens deze interessante documentaire bekijken. Het verklaart vele dingen omtrent de verbanden tussen erfelijkheid en de persoonlijkheid van een persoon.

Jouw temperament en jouw karakter vormen samen jouw persoonlijkheid

Desondanks zullen cultuur, ervaringen en onze omgeving ons temperament vormgeven. Dit zal gebeuren door wat wij ons karakter noemen, op te bouwen en opnieuw op te bouwen. Deze twee aspecten vormen onze persoonlijkheid.

De uitspraak “mensen veranderen niet”  is dus gedeeltelijk waar. Het is waar in de zin dat elk van ons zich in een bepaald soort situatie behaaglijk voelt en in andere niet. Dit is het gevolg van onze persoonlijkheid. Maar het vermogen om je op de beste manier aan elke situatie aan te passen, zonder op te houden met “jezelf” te zijn, kan je regelen. Je kan dus de invloed van je persoonlijkheid enigszins zelf bepalen.

Hoe kan je jouw persoonlijkheid aanpassen?

Hoe?  Niet iedereen van ons heeft het zo gemakkelijk of zo moeilijk om deze “kameleon”-eigenschap te verwerven. Dat is de reden dat het voor sommige mensen gemakkelijk is om zich in nieuwe dingen te storten terwijl dezelfde opdrachten voor anderen een odyssee kunnen worden. Hierin ligt het belang van zelfkennis. Het zegt jou hoe je het meeste uit jouw vermogens kans halen zonder op een buitensporige manier last te hebben van je beperkingen.

Je kan bijvoorbeeld een eenvoudige oefening uitvoeren om in algemene termen tot die zelfkennis te komen. Het helpt je om de invloed van je persoonlijkheid in te zien en te omschrijven. Het bestaat eruit dat je de volgende vragen beantwoordt. Wat vind je leuk? Wat is goed voor jou? Wat je leuk vindt en wat je goed doet, is geen probleem. Het moeilijke onderdeel is afkomstig van de dingen die je niet leuk vindt, of die hindernissen vormen maar die nog steeds goed voor je zijn. Want je kan een kans missen om iets nuttigs te leren.

Anderzijds zijn er activiteiten of uitdagingen die je leuk vindt of die gemakkelijker of haalbaarder voor je zijn, maar die niet goed zijn voor jou als je er een gewoonte van maakt. Deze activiteiten noemen we meestal “ondeugden.” Ze kunnen een positieve kant hebben wanneer ze nu en dan vervuld worden. Maar wanneer deze ondeugd bijvoorbeeld leidt tot een romantische relatie waaraan we ons vastklampen ondanks de schade die het veroorzaakt, dan hebben we een probleem.

De invloed van je persoonlijkheid

Hoe behaal je resultaten?

Je hebt nu dus een beginpunt, een manier om de invloed van je persoonlijkheid in te schatten en je persoonlijkheid aan te passen. Hoe kan je dichter bij de dingen komen die goed voor je zijn en afstand houden van de dingen die je schade toebrengen? Op dit punt moet je herkennen wat het je moeilijk maakt om dichter bij bepaalde activiteiten, mensen en zelfs voorwerpen te komen die gunstig zijn voor je. Verlegenheid? Een gebrek aan communicatievaardigheden? Trots? En wat houdt je tegen om een eind te maken aan de dingen die je schade toebrengen? Angst? Onzekerheid? Conformisme?

Zet dus enkele stappen richting een nieuwe en meer zelfverzekerde jij. Het is een jij die ondersteund wordt door zelfkennis en een versterkte eigenwaarde. Dan ben je klaar om de wereld bij de horens te vatten. Wees je bewuster van je sterke kanten en van je beperkingen. Wees meer als een kameleon en laat je niet uit het veld slaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.