Wat is 2C-B, ook wel de elitedrug?

Wat is 2C-B, ook wel de elitedrug?

Laatste update: 10 juni, 2018

Mensen noemen 2C-B de elitedrug, vanwege de hoge prijs. Het heeft ook andere namen, zoals Venus, Erox, Nexus, MFT, roze cocaïne, om er een paar te noemen. De oorspronkelijke naam is echter 2C-B, en zo wordt het ook geclassificeerd als een verdovend middel.

De media praten erover alsof het een nieuwe drug is. De waarheid is echter dat het al bestaat sinds 1974. Een man genaamd Alexander Shulgin ontwikkelde de formule in een lab in Californië. Veel mensen zeggen dat het in Duitsland is uitgevonden, maar dat is niet waar.

2C-B is een synthetische drug. Dat betekent dat je het kunt maken of synthetiseren in een laboratorium met chemische stoffen. Dat onderscheidt het van andere drugs gemaakt van natuurlijke planten, zoals marihuana of cocaïne.

“Als de literatuur op dezelfde manier werd verboden als cocaïne, zouden mensen uit pure nieuwsgierigheid proberen om een paar lijntjes te trekken.”

-Alexander Jodorowsky-

De geschiedenis van 2C-B

2C-B werd populair in de jaren tachtig toen ook veel andere synthetische drugs aan het licht kwamen. In de jaren tachtig maakte de overheid xtc tot een illegale drug. Dat maakte 2C-B nog populairder. Na verloop van tijd maakte de regering van de Verenigde Staten 2C-B in 1994 ook illegaal. Beetje bij beetje zorgde dit ervoor dat het tevens over de rest van de wereld illegaal werd. Toen stond de drug bekend als ‘Nexus.’

Man die een zakje 2C-B vasthoudt

In 2004 werd deze illegale drug opnieuw populair, ditmaal in Latijns-Amerika. Het werd erg populair in Mexico en mensenhandelaars begonnen het twee jaar later naar Colombia te importeren. 2C-B kwam het koffieland binnen via Medellin. Vervolgens begon een man die iedereen ‘Alejo Tusibi’ begon te noemen, een lokale versie van de drug te maken.

Drugshandelaren in Medellin hebben ‘Alejo’ uit de stad weten te krijgen. Hij verhuisde naar Cali, waar hij werd verbannen door de regerende maffia. Uiteindelijk vestigde hij zich in Bogota. De maffia in Bogota heeft hem gekidnapt en gedwongen om zijn formule te onthullen.

Een beroemde maffiabaas genaamd Urdinola nam de zaak van Alejo over. Later werd Urdinola uitgeleverd. Vandaag de dag is Colombia de grootste producent van 2C-B ter wereld. Ze exporteren het voornamelijk naar Europa en het grootste aantal consumenten bevindt zich in Duitsland.

Een amfetamine met psychedelische effecten

2C-B (2,5-dimethoxy-4-broomfenethylamine) behoort tot de amfetaminefamilie. Amfetamines zijn een sterke stimulans voor het centrale zenuwstelsel. Dealers verkopen ze meestal op de zwarte markt in de vorm van pillen en capsules. Soms verkopen ze het in de vorm van poeder, dat gebruikers opsnuiven. Deze drug is verkrijgbaar in verschillende vormen, maar meestal vind je het in de vorm van een roze pil. Daarom noemen veel mensen het ook wel ‘roze cocaïne‘.

2C-B in de vorm van pillen

Gebruikers consumeren de drug gewoonlijk via de mond. Gedacht wordt dat het werkt door zich te binden aan adrenaline, noradrenaline en dopamine-receptoren wanneer het de hersenen bereikt. 2C-B is ook een psychedelische drug. Dat betekent dat het de waarnemings- en cognitieve processen verandert, waardoor het waanideeën en/of  hallucinaties kan veroorzaken.

2C-B werkt langzamer dan andere drugs, zoals xtc. Nadat het wordt ingenomen kan het één tot twee uur duren voordat het de hersenen bereikt. Het effect duurt tussen de vier en acht uur. Alles hangt af van de unieke opmaak, fysiologie en conditie van elke persoon. Experts beschouwen tien milligram als een lage dosis. Een matige dosis ligt tussen de tien en vierentwintig milligram. Een hoge dosis ligt tussen de vijfentwintig en veertig milligram. Alles meer dan dat en je hebt het over een overdosis.

Effecten van deze drug

2C-B heeft fysieke en psychologische bijwerkingen. Kleine doses veroorzaken sensorische versterking. Dat betekent dat alles dat de zintuigen waarnemen sterker en intenser wordt. Bij hogere doses zie je de volgende effecten:

Vrouw die gek is geworden van de 2C-B
  • Visuele en auditieve hallucinaties.
  • Voorwerpen beginnen ongelijk te worden of te glanzen.
  • De drang om te lachen, soms vergezeld van gevoelens van angst en rusteloosheid.
  • Je gaat je vooral heel slim voelen.
  • Je wordt je meer bewust van je lichaam dan normaal.
  • Plotselinge stemmingswisselingen.
  • In zeer hoge doses veroorzaakt deze drug ook gevoelens van angst en zelfs paniekaanvallen.

De meest voorkomende lichamelijke bijwerkingen van 2C-B zijn een stijging in de bloeddruk, pupilverwijding, wazig zicht, duizeligheid en slapeloosheid. Over de bijwerkingen op de lange termijn is niet veel bekend. We weten echter wel dat langdurig gebruik de neiging heeft om ernstige gevallen van angst, depressie en slaapproblemen te veroorzaken. We weten echter niet precies hoe verslavend het is.

Andere feiten over 2C-B

Het effect van elke dosis hangt af van de kenmerken van de persoon die het gebruikt. Voor sommige mensen heeft een dosis van vijftien milligram nauwelijks enig effect. Voor anderen is dit een hoge dosis en zullen ze ervan hallucineren. Tussen de veertien en vierentwintig mg kan een verschil van slechts tien mg een significante toename in de effecten van de drug betekenen.

2C-B in de vorm van poeder

In Colombia noemen mensen 2C-B ˝de drug van koninginnen en modellen.˝ Deze vreemde bijnaam ontstond omdat de combinatie van 2C-B en xtc een krachtig afrodisiacum is. Dit geldt vooral voor vrouwen. Voordat het illegaal werd, gebruikten psychiaters 2c-B zelfs in relatietherapie. Experts zeggen dat als we ooit een volledig effectief afrodisiacum kunnen uitvinden, 2C-B het belangrijkste ingrediënt zal zijn.

Hoewel mensen dit de elitedrug noemen, ondersteunt de werkelijke prijs deze bijnaam niet echt. Hoewel het een hoge prijs heeft op de zwarte markt, verschilt het niet zo veel van cocaïne. De effecten van cocaïne duren niet zo lang, dus gebruikers moeten het vaker nemen. Het resultaat is dat beide drugs ongeveer hetzelfde kosten. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.