Wat goede leraren ons geven

Wat goede leraren ons geven

Laatste update: 15 januari, 2017

Als we je zouden vragen welke leraren de meeste indruk op je hebben gemaakt, dan zou het waarschijnlijk niet heel lang duren voordat je hier een antwoord op hebt. Je herinnert je hun namen, de manier waarop ze lesgaven en de manier waarop ze zoveel invloed op je hadden. Een goede leraar vergeet je nooit.

Hetzelfde geldt voor al die mensen die ons buiten school dingen leerden. De mensen die ons iets waardevols leren, laten een stempel op ons achter die verder reikt dan de kennis die zij overdroegen.

Honderden mensen komen en gaan in ons leven en velen van hen doen dit zonder ook maar een spoor achter te laten. Maar sommige mensen vergeten we niet. Dit zijn degenen die getuigen van het speciale vermogen om hun kennis te delen. Waarom draagt het hebben van goede leraren zo sterk bij aan ons geluk? Omdat deze mensen ons meer geven dan eigenlijk hun doel was en veel meer dan wij verwacht hadden.

Onvergetelijke leraren

Het is interessant om te zien wie kinderen gedurende hun kindertijd als helden beschouwen. Naast hun ouders en fictieve personages bezetten leraren een zeer belangrijke plek in hun leven.

Als een leraar jou bijvoorbeeld heeft bijgebracht hoe waardevol inspanning is, dit op de juiste manier en de juiste tijd deed of hierbij gebruik maakte van een leuke leertechniek, dan is het zeer waarschijnlijk dat de verworven kennis altijd zal worden geassocieerd met de herinnering die die leraar zo uniek maakte.

Lerares en Leerling

Helaas houden de meeste leraren zich strict aan de routine, geven ze monotoon les en wijken ze nog geen milimeter af van het leerboek. Maar sommige leraren – die waarschijnlijk op één hand te tellen zijn – zijn uitzonderlijk en getuigen van een speciaal vermogen om tot ons door te dringen.

Goede leraren zijn de leraren die van de les iets plezierigs maken, die hun roeping bewijzen voor de neuzen van dertig verveelde kinderen die liever ergens anders aan het spelen zouden zijn, die jou helpen bij het kiezen van je toekomstige beroep.

Hoe herken je de ideale leraar?

Het zijn niet de leraren die minder opdrachten geven of die de leerlingen laten doen wat ze willen in de les. Het zijn ook niet de leraren die opdrachten geven waar een hele avond voor nodig is om ze af te krijgen of die als tirannen door een klas vol muisstille kinderen stampen.

Een goede leraar is iemand die de lat zo legt dat de leerlingen hem kunnen bereiken als ze springen, net iets hoger dan de hoogte die ze met gemak kunnen bereiken. Het is iemand die de beste manier vindt om het lesmateriaal zo toegankelijk mogelijk te maken voor de leerlingen.

Een roeping is iets wat we als we klein zijn misschien nog niet kunnen begrijpen, maar we kunnen het makkelijk herkennen bij de mensen die die van hun gevonden hebben. Dit is zo omdat het zich gemakkelijk transformeert in een houding, een positieve instelling in het gezicht van de uitdagingen die een klas vol leerlingen kan opleveren.

Als ze iedereen gelijk behandelen, als het ze niet stoort om wat extra uitleg te geven aan degenen die het niet begrijpen, als ze vriendelijk zijn en een band voelen met hun leerlingen en vooral als ze over een grote hoeveelheid geduld beschikken, zullen ze een ideale leraar zijn.

Ze zouden ook enthousiast moeten zijn over hun werk en het verlangen moeten hebben om zichzelf continu te overtreffen, om nieuwe manieren te vinden om hetzelfde over te brengen en om het beste van zichzelf te geven bij het overdragen van hun kennis.

Leraren zouden ook niet moeten vergeten dat ze hun leerlingen een volledige opleiding moeten bieden. Wat dit betekent? Het betekent dat naast alle gegevens, formules en technieken, een leraar ons ook zou moeten leren over waarden en goede gewoontes.

Leren

Bestaan geweldige leraren ook buiten school?

We hebben het steeds gehad over kinderen en hun leraren op school, maar een goede mentor kan in allerlei vormen en maten komen. Vele volwassenen zijn eveneens op zoek naar iemand om hen te begeleiden, om hen iets te leren dat ze nodig hebben of willen weten.

Hoewel je jouw leraar in het leven zelf kunt kiezen, zijn er sommige leraren die je alleen per toeval kunt vinden. Misschien is de beste leraar voor jou wel die van de klas naast die van jou of de klas die voor jou les had.

Mentoren bieden hun leerlingen al hun kennis en helpen ze om verschillende obstakels te overwinnen. Ze hebben over het algemeen veel ervaring in het veld en hebben een speciaal talent om te onderwijzen of wijsheid over te dragen.

Het maakt dan ook niet uit hoe oud je bent: er is nog tijd genoeg om de beste leraar te vinden die je ooit in je leven hebt gehad.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.